Τελευταίο αντίο για τον παραγωγό και σκηνοθέτη Νίκο Κανάκη

Έφυγε ο ακούραστος και αθόρυβος σκαπανέας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

Την απώλεια του παραγωγού και σκηνοθέτη Νίκου Κανάκη ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογράφου «ΕΡΜΕΙΑΣ» εκφράζοντας την ανείπωτη θλίψη του τόσο για τον χαμό ενός ανθρώπου που εκτός από ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού, υπήρξε «αγαπημένος φίλος και συνάδελφος.»

Ο Νίκος Κανάκης που άρχισε την καριέρα του το 1970 ως μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σπούδασε κινηματογράφο στο LONDON FILM SCHOOL. Από το  1975  άρχισε να σκηνοθετεί και να μοντάρει ντοκιμαντέρ ο ίδιος.

Τις χρονιές 1981-82 σκηνοθέτησε μια ιδιαίτερη σειρά ,περίπου 40 ντοκιμαντέρ, με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα των 5 Ωκεανών». Το 1985 ήταν ο παραγωγός, ο σκηνοθέτης και ο μοντέρ της κινηματογραφικής ταινίας «Το κολιέ» που είναι και η μοναδική του κινηματογραφική σκηνοθεσία μεγάλου μήκους. Δύο χρόνια αργότερα ήταν ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Μάρκος Βαμβακάρης» και το 1990 σκηνοθέτησε και παρήγαγε την τηλεοπτική σειρά «Ζητώ γνωριμία». Το 1994 σκηνοθέτησε την τηλεταινία «Παράθυρο στη δύση», συμπαραγωγή της ΕΡΤ με την Εuropean Broadasting Union.

Από το 1995 μόνταρε και παρήγαγε ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου και 5 διεθνείς συμπαραγωγές, με Κύπρο , Βουλγαρία και Τουρκία. Συνολικά περίπου 100  μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ενώ για 15 συνεχή χρόνια, δίδαξε κινηματογραφική θεωρία και μοντάζ στη Σχολή Κινηματογράφου «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ».

Ο Ν. Κανάκης ως μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών Παραγωγών Κινηματογράφου συμμετείχε ενεργά στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Πυθαγόρειο της Σάμου και στο Λαύριο επί 13 χρόνια.

Τιμώντας τον Νίκο Κανάκη, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων πρόβαλε το ντοκιμαντέρ του «Μάρκος Βαμβακάρης» στο 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ-Μεσογειακοί Διάλογοι  το οποίο διοργάνωσε στο Καρλόβασι της Σάμου από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Αισθανόμαστε φτωχότεροι καθώς ως προσωπικότητα και ως δημιουργός άφησε ανεξίτηλο  αλλά και δυσαναπλήρωτο κενό» αναφέρει για τον θάνατο του Κανάκη ο «ΕΡΜΕΙΑΣ». «Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος όσο και το θέμα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων κινηματογραφιστών οφείλουν πολλά. »

Η κηδεία του Nίκου Κανάκη θα πραγματοποιηθεί στο Νεκροταφείο του Βύρωνα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.