Δάκρυσαν πολλοί, είτε ήταν απλοί πολίτες, είτε ήταν ηθοποιοί είτε ήταν πολιτικοί. Και εδώ και στην πολύπαθη Κύπρο. Γιατί με την προβολή της εκπληκτικής σειράς του Mega «Famagusta- Δεν Ξεχνώ», ξύπνησαν μνήμες δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο βλέποντας τις εικόνες που είναι όπως το ντοκιμαντέρ, ακούγοντας την εκπληκτική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη να τραγουδά το «Δεν ξεχνώ», βλέποντας την κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη να συγκλονίζει με την εκπληκτική ερμηνεία της. Ήταν πράγματι καθηλωτική και συνάμα ανατριχιαστική η ερμηνεία της, στον ρόλο μιας γυναίκας-σύμβολο για την Κύπρο της Χαρίτας Μάντολες.
Έχει περάσει μισός αιώνας από την ημέρα που η χρυσοπράσινη παραλία της κοσμοπολίτικης πόλης έπαψε να δέχεται λαμπερούς επισκέπτες μετά την εισβολή του «Αττίλα». 50 χρόνια τώρα, η Αμμόχωστος μοιάζει με ανοιχτή πληγή, περιβάλει χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες ενός τόπου που έσβησε από τον χάρτη και όμως κρύβει ακόμη ένα κομμάτι από την ψυχή όσων την άφησαν πίσω τους.
«Στην Κύπρο ακόμα υπάρχουν πρόσφυγες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι. Θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ δημόσια το MEGA για την προβολή της σειράς», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
***
Ιστορίες που «Δεν Ξεχνώ»
Με αφορμή τα γεγονότα αυτά, η δραματική σειρά «Famagusta» έρχεται να διηγηθεί μια ιστορία αγάπης, με φόντο την ταραγμένη εποχή που οδήγησε στο «σκοτεινό» 1974.Famagusta είναι η φράγκικη ονομασία για την Αμμόχωστο, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου. Πρόκειται για παραφθορά της ελληνικής ονομασίας Αμμόχωστος (χωμένη στην άμμο) που απαντάται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Η υπόθεση επίσης συγκλονιστική: Ένα βρέφος, από τα εκατοντάδες που κατάφερε να επιβιώσει μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου, την ώρα που τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν. Σήμερα είναι ένας πενηντάχρονος άντρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειας του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του. Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται να αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του, όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων της σειράς «Famagusta».
***
The barbarians
Η δεύτερη εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο είχε στόχο την Αμμόχωστο. Την ωραιότερη πόλη της Κύπρου, χωμένη μέσα στην άμμο, εκεί όπου κάποτε η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Πωλ Νιούμαν και η Λιζ Τέιλορ πόζαραν στις χρυσαφένιες παραλίες της, όπου οι αγνοούμενοι στην πόλη είναι ακόμα πολλοί. Ειδικά για την εισβολή των Τούρκων στην Αμμόχωστο η βρετανική εφημερίδα «The Sun, βγήκε το 1974 με πρωτοσέλιδο τίτλο, για τους Τούρκους εισβολείς, με το… «The Barbarians»….
***
Τα 66 εκατομμύρια, τα κλειστά γήπεδα και τα στημένα παιγνίδια
Είναι κάποια ζητήματα που σε κάνουν να σκέφτεσαι εάν υπάρχει λογική. Διότι εάν δεν υπάρχει λογική τότε σίγουρα υπάρχει σκοπιμότητα. Να πάρτε για παράδειγμα την χορήγηση 66 εκατομμυρίων ευρώ (με κοινή απόφαση υπουργείου Οικονομικών και υφυπουργείου Αθλητισμού), για χρηματοδότηση του αθλητισμού από το στοίχημα. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά , χορηγούν από το στοίχημα εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που τα γήπεδα είναι κλειστά, οι αγώνες εξακολουθούν να διεξάγονται χωρίς φιλάθλους και το σημαντικότερο ανάμεσα στους ευνοούμενος από αυτήν την χρηματοδότηση εκατομμυρίων είναι και ομάδες που εμπλέκονται στα στημένα παιγνίδια που η υπόθεσή τους βρίσκεται ταύτη στιγμή στα χέρια της Δικαιοσύνης (αφού προηγουμένως πέρασε και από την Βουλή, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων)
***
Γιατί οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τα… Fake-news
Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ, στις 9 Φεβρουαρίου, θα είναι ανάμεσα στα άλλα και οι κυβερνοεπιθέσεις καθώς και για τα fake-news. Για τον Στρατηγικό Διάλογο συζήτησε χθες τηλεφωνικά ο Αντονι Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδιαφέρουν πολύ τους Αμερικανούς οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως και εμάς, ας μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ ήταν συχνές.
Μια από τις «χειρότερες επιθέσεις των χάκερς στην ιστορία των ΗΠΑ» έγινε πρόσφατα, ενώ για «σοβαρό κίνδυνο» έκανε λόγο η αμερικανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια του Κυβερνοχώρου και των Υποδομών (CISA) που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Κυβερνοεπίθεση είχε δεχθεί και στο παρελθόν, η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA), που ελέγχει τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί και εκείνη επίθεση από τους άγνωστους χάκερς. Το ίδιο συμβαίνει με τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου και Εσωτερικής Ασφάλειας. Ακόμα και στις αμερικανικές εκλογές, εάν θυμάστε υπήρξαν κατηγορούμενες οι κυβερνοεπιθέσεις να
Αλλά και στην Ελλάδα σημειώθηκαν κατά καιρούς κυβερνοεπιθέσεις σε υπουργεία, σε οργανισμούς, σε τράπεζες, ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ακόμα τα Fake news μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη Δημοκρατία και στις δύο χώρες συζητούνται μέτρα για την καταπολέμησή τους.
***
Το παρασκήνιο της επιστολικής ψήφους για τις εθνικές εκλογές
Υπήρξε αρκετό παρασκήνιο από την ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως προκειμένου να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Μου λένε πως θα το ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή εάν δεν υπέφερε με γρίπη. Ειδοποίησε έτσι την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών η οποία και το ανακοίνωσε. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αιφνιδιάστηκαν και ο Πρωθυπουργός προέβη σε αυτήν την κίνηση μετά τη διαπίστωση πως υπάρχει μεγάλη αποδοχή της επιστολικής ψήφους για τις ευρωεκλογές. Η τροπολογία της Νίκης Κεραμέως αφορά τους αποδήμους, αλλά για να περάσει απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών.
***
Το τουρκικό παζάρι για τα F-16 λαμβάνει τέλος
Εάν σήμερα ακούσετε ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μην εκπλαγείτε. Οι Τούρκοι θέλουν οπωσδήποτε τα F-16 και το κουτί αναβάθμισης άλλων F-16 σε Viper. Συνεπώς το τουρκικό παζάρι ίσως λήξει εντός της ημέρας.
***
Η ώρα της κρίσεως για τα ομόφυλα ζευγάρια πλησιάζει
Επειδή η ώρα τις κρίσεως (για τα ομόφυλα ζευγάρια) πλησιάζει, Θα άξιζε να θυμηθεί κανείς πώς είχαν τοποθετηθεί το 2015 στην ονομαστική ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης οι βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται και σήμερα στα έδρανα της Βουλής: «Ναι» είχαν ψηφίσει Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Τασούλας, Νίκη Κεραμέως, Ντόρα Μπακογιάννη, Ι. Πλακιωτάκης, Β. Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ν. Κακλαμάνης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Χρ. Δήμας, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Παναγιωτόπουλος και Ι. Βρούτσης (μόνο επί της αρχής), ενώ είχαν ψηφίσει «όχι» Μ. Βορίδης, Αν. Κατσανιώτης, Μ. Χαρακόπουλος, Ι. Κεφαλογιάννης, Ν. Μηταράκης, Άννα Καραμανλή, Κ. Βλάσης, Γ. Βλάχος, Δ. Κυριαζίδης, Μ. Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Απ. Βεσυρόπουλος, Β. Γιόγιακας, Αθ. Μπούρας, Γ. Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Αθ. Δαβάκης, Χρ. Κέλλας, Χαρ. Αθανασίου, Αθ. Καββαδάς, Χρ. Μπουκώρος, Γ. Καρασμάνης και Φωτεινή Αραμπατζή.
Απείχαν από την ψηφοφορία Αντ. Σαμαράς, Β. Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης, Ι. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Ελ. Αυγενάκης, Κ. Καραμανλής, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θ. Καράογλου, Κ. Τσιάρας, Κ. Κατσαφάδος, Ι. Τραγάκης, Κ. Αχ. Καραμανλής, Κ. Σκρέκας, Χρ. Σταϊκούρας. Αναγωγή στο σήμερα θα ήταν εντελώς παρακινδυνευμένη αν και κάποιοι θα μπορούσαν να βρουν προφανείς «συγγένειες» στους προβληματισμούς που διατυπώνονταν τότε στην μάλλον «ανώδυνη» ρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης σε σχέση με την σημερινή «επώδυνη» για αρκετούς νεοδημοκράτες βουλευτές πρωτοβουλία για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
***
‘Οταν είσαι υφυπουργός και έχεις πατέρα ιερωμένο
Τι συμβαίνει όταν είσαι υφυπουργός και προέρχεσαι από οικογένεια ιερωμένων και πρέπει να πάρεις θέση όχι όμως ως βουλευτής, αλλά ως υφυπουργός της κυβέρνησης; Εάν ήταν απλώς βουλευτής θα μπορούσε να απέχει, αλλά ως υφυπουργός μπορεί άραγε να απέχει της ψηφοφορίας ή θα πρέπει να παραιτηθεί από υφυπουργός; Γιατί σας τα λέω αυτά; Επειδή υπάρχει υφυπουργός που έχει πατέρα ιερωμένο και έως τώρα δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Θα έχει ενδιαφέρον εάν στο άμεσο μέλλον να έχουμε και πάλι… διορθωτικές κινήσεις (διάβαζε μίνι ανασχηματισμό) στο κυβερνητικό σχήμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
***
Νέος Φρούραρχος στη Βουλή
Οι κρίσεις στην Αστυνομία έφεραν και αλλαγές στη Βουλή: Νέος Φρούραρχος ο ταξίαρχος Γιαννουδάκης, είχε υπηρετήσει στο Αρχηγείο, αλλά ήταν και μέχρι πρότινος υποφρούραρχος στη Βουλή. Ο έως τώρα φρούραρχος ταξίαρχος Φώτης Ντουϊτσης προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
***
Διεθνές αξίωμα για Έλληνα βουλευτή
Η εκλογή του Θόδωρου Ρουσόπουλου και μάλιστα παμψηφεί στο πόστο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεθνές αξίωμα που για πρώτη φορά καταλαμβάνει Έλληνας, συνέπεσε με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας παρενέβη από τα βουλευτικά έδρανα για να επισημάνει το γεγονός και να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα με την σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών ομάδων του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο είναι ο παλαιότερος και επιφανέστερους διεθνής οργανισμός που απαρτίζεται από 46 κράτη με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας η Κοινοβουλευτική Συνέλευση στην οποία θα προεδρεύει τα επόμενα δύο χρόνια ο Έλληνα κοινοβουλευτικός, εκπροσωπεί χώρες με πληθυσμό 670 εκατομμυρίων κατοίκων και έχει σημαντικό ρόλο καθώς εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους δικαστές του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για να παρακολουθεί τη διεξαγωγή εκλογών και κατά πόσον αυτές γίνονται με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου και της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου κλπ. «Συνεπώς είναι μια σημαντική μέρα για το Εθνικό Κοινοβούλιο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος απηχώντας και όλες τις πτέρυγες ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο έργο του το οποίο προάγει τον Κοινοβουλευτισμό, προάγει την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό».
Θύμισε δε ότι ο πρώτος Έλληνας που κατείχε σημαντικό αξίωμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν ο διαπρεπής Κύπριος διπλωμάτης Πόλυς Μοδινός, ο οποίος έγινε βοηθός Γενικού Γραμματέα από το 1962 έως το 1968, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η επόμενη Ελληνίδα με σημαντικό αξίωμα σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι η Δέσποινα Χατζηβασιλείου, η οποία είναι υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.