Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: «Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο; – Εμείς είμαστε εδώ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν θέλει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την επιστολική ψήφο και την κατηγόρησε για διακρίσεις.

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο έκανε γνωστές με τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε ανάρτηση που έκανε, την οποία συνοδεύει με βίντεο στο οποίο μιλούν πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και η τομεάρχης εσωτερικών, Γιώτα Πούλου.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Επιστολική ψήφος. Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση αυτές τις ημέρες κι εδώ στη Βουλή και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε ακριβώς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αδιαμεσολάβητα και ξεκάθαρα από εμάς. Είναι θέσεις οι οποίες πηγάζουν στην πάγια αρχή του κόμματός μας. Θέλουμε η Ελληνίδα και ο Έλληνας να μπορεί να συμμετέχει σε κάθε γιορτή της δημοκρατίας χωρίς κανένα εμπόδιο».

Αργότερα στο βίντεο ο κ. Κασσελάκης τονίζει: «Υπάρχουν δύο διακρίσεις. Η πρώτη είναι εναντίον των αποδήμων, διότι αν είσαι απόδημος ή ομογενής δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η δεύτερη αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδας. Διότι, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει ο κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές, από όπου και να είναι, αλλά να μην το εφαρμόζουμε αυτό στις βουλευτικές εκλογές. 

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ όμως δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ. Η ερώτηση είναι: το θέλουν;»

«Η ΝΔ δε δέχτηκε καμία παρατήρηση»

Η τομεάρχης εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή χαιρετήσαμε την εξαγγελία της ΝΔ για τις εκλογικές διαδικασίες των ευρωεκλογών. Δυστυχώς όμως, παρά τη δική μας συναίνεση, η ΝΔ προσχηματικά έκανε αυτή τη συζήτηση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αφού εν τέλει, δε δέχτηκε καμία ουσιαστική μας παρατήρηση. 

Οι τρεις τροπολογίες αφορούσαν: 

  1. Τη διευκόλυνση των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και των υπερήλικων και των χρόνια ασθενών. 
  2. Την πρότασή μας για ένα καινοτόμο εργαλείο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αυτές τις εκλογές. Αναφέρομαι στον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο.
  3. Διατάξεις – βελτιώσεις οκτώ άρθρων του νομοσχεδίου που πράγματι σε ορισμένα από αυτά υπήρχαν προβλήματα επί της διαδικασίας. Χθες ψηφίσαμε τη σχετική πρόταση αντισυνταγματικότητας»

«Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις»

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει κατά τη διάρκεια του βίντεο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν απολύτως συνεπής. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής, αλλά δεν έχει και την επάρκεια. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα τη μεγάλη καινοτομία του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου, ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται. 

Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων. Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε μία τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντα τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση δεν επιδίωξε ποτέ τη συναίνεση, δεν επεδίωξε ποτέ τον ουσιαστικό διάλογο, αλλά έχει δημιουργήσει και σοβαρά τεχνικά προβλήματα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Για αυτό τον λόγο και θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.