H αυλαία του 74ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Βερολίνου που φέτος θα διεξαχθεί από τις 15 ως τις 25 Φεβρουαρίου, θα σηκωθεί με την κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου που έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.
Το «Small things like these», η ιρλανδοβελγική συμπαραγωγή που υπογράφει ο Τιμ Μίλαντς με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι (Οπενχάιμερ) στηρίζεται στο μπεστ σέλερ της Κλερ Κίγκαν «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), έκδοση του 2021 που το 2022, κέρδισε το Βραβείο Όργουελ Πολιτικής Φαντασίας και προκρίθηκε για το Βραβείο Rathbones Folio Prize και το Βραβείο Booker.
Υμνοι έχουν γραφτεί για την ιστορία της Κίγκαν που τοποθετείται στην Ιρλανδία του 1985 και αφορά έναν πατέρα πέντε κοριτσιών ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με το παρελθόν του όσο και με τη συνένοχη σιωπή μιας πόλης που φαίνεται πως βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας. Το καστ της ταινίας απαρτίζουν επίσης η Αϊλίν Γουόλς, η Μισέλ Φέρλεϊ και η Εμιλι Γουότσον.
Η ταινία του Μίλαντς προβάλλεται εντός διαγωνιστικού προγράμματος στο οποίο θα συναγωνιστούν 20 ταινίες διεκδικώντας την Χρυσή Άρκτο και τα υπόλοιπα βραβεία. Εδώ και χρόνια η κινηματογραφική Μπερλινάλε ποντάρει πλέον στην ανάδειξη νέων φωνών, καθώς ελάχιστοι από τους δημιουργούς των οποίων οι ταινίες που λαμβάνουν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Ελάχιστα επίσης είναι τα γνωστά ονόματα ηθοποιών που παίζουν στις ταινίες. Ξεχωρίζει η Ιζαμπέλ Υπέρ που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Yeohaengjaui pilyo» (Οι ανάγκες του ταξιδιώτη) του Κορεάτη Χονγκ Σανγκ Σου αλλά και ο ελληνικής καταγωγής Σεμπάστιαν Σταν, ο οποίος στο επιτελείο των ηθοποιών της αμερικανικής ταινίας «A Different Man» (ενας διαφορετικός άνθρωπος) του Ααρον Σίμπεργκ. Οι περισσότερες ταινίες που συναγωνίζονται για την Χρυσή Αρκτο θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Βερολίνο.
Οι γαλλικές ταινίες
Ενα χαρακτηριστικό του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος στο οποίο αξίζει να δώσει κανείς προσοχή είναι ότι περιέχει αρκετές γαλλικές ταινίες όπως επίσης γαλλικές συμπαραγωγές με άλλες χώρες. Κάτι που για ακόμα μια φορά αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη στον κινηματογράφο.
Αναλυτικότερα: «L’ Empire» (Η αυτοκρατορία) του Μπρουνό Ντιμόν συμπαραγωγή Γαλλίας/ Ιταλίας/ Γερμανίας/ Βελγίου Πορτογαλίας, «Hors du temps» (Τέλος χρόνου – Γαλλία) του Ολιβιέ Ασαγιάς, «Langue Étrangère» (Ξένη γλώσσα) της Κλερ Μπερζέρ συμπαραγωγή Γαλλίας/ Γερμανίας/ Βελγίου και δύο ντοκιμαντέρ, όπως και τα ντοκιμαντέρ «Architecton», του Βίκτορ Κοσακόφσκι, συμπαραγωγή Γαλλίας/ Γερμανίας και «Dahomey» του Ματί Ντιόπ, συμπαραγωγή Γαλλίας/ Σενεγάλης/ Μπενίν.
Γαλλική συμμετοχή στην παραγωγή θα βρούμε επίσης στις συμπαραγωγές «Keyke mahboobe man» (Το αγαπημένο μου κέικ) των Μαριάμ Μογκαντάμ – Μπεχτάς Σαναεχά, «Mé el Aïn» (Σε ποιόν ανήκω) της Τυνήσιας Μεριάμ Τζομπέρ, «Shambhala» σε σκηνοθεσία Μιν Μπαχαντούρ Μπαμ από το Νεπάλ και «Pepe» του Νέλσον Κάρλος Ντε Λος Σάντος Αριας από την Δομινικανή Δημοκρατία.
Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα βρούμε επίσης δύο συμμετοχές από την Ιταλία: των ταινιών «Another End» (Ένα άλλο τέλος) του Πιέρο Μεσίνα με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μπερενίς Μπεζό και «Gloria!» της Μαργκερίτα Βικάριο (σουηδική συμπαραγωγή). Υπάρχει επίσης μια ταινία από το Μεξικό, η «La Cocina» (Η κουζίνα) του Αλόνσο Ρουίζπαλάσιος στη οποία παίζει η Ρούνεϊ Μάρα (είναι αμερικανική συμπαραγωγή) και τρεις από την Γερμανία: «In Liebe, Eure Hilde» (Από την Χίλντε με αγάπη) του Αντρέας Ντρέσεν, «Sterben» (Πεθαίνοντας) του Ματίας Γκλάσνερ και «Des Teufels Bad» (Το μπάνιο του διαβόλου) των Βερόνικα Φραντς, Σεβερίν Φιάλα (συμπαραγωγή με την Αυστρία). Τέλος, μόλις μια σκανδιναβική συμπαραγωγή, Δανίας/ Σουηδίας, η «Vogter (Γιοί) του Γκούσταβ Μίλερ διαγωνίζεται επίσης για την Χρυσή Αρκτο.
Θυμίζουμε τέλος ότι Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του Γιώργου Ζώη με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Arcadia», στο παράλληλο, επίσης διαγωνιστικό πρόγραμμα Encounters 2024