5 το πρωί: Κρίσιμη Ιερά Σύνοδος για τα ομόφυλα ζευγάρια – Πώς εντοπίστηκε η σορός του 31χρονου – Αιφνιδιασμός στην επιστολική ψήφο

Αναταραχή επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας για το επικείμενο σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, κρίσιμες οι σημερινές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

1

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

  • «Εκκλησιαστική» ένταση: Τεταμένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στους κόλπους της Εκκλησίας για το νέο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που βρίσκεται καθ΄οδόν. «Χαλαρότητα» αναφορικά με το θέμα επιρρίπτουν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πολλοί ιεράρχες.  Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ξεκάθαρη τονίζουν από την άλλη πλευρά «διαρροές» από την Αρχιεπισκοπή ειδικότερα ως προς την τεκνοθεσία.
  • Ιερά Σύνοδος: Κρίσιμη αναμένεται να είναι η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας σήμερα Τρίτη (23/1). Οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, μόλις πριν από τρεις ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, άφησε με δήλωση του να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και δημοψήφισμα.
  • Νέες αντιδράσεις: Κατά των αποφάσεων που είναι πρόθυμη να πάρει η κυβέρνηση τάσσονται ο ένας μετά τον άλλο οι ιεράρχες. «Δεν δεχόμαστε τον γάμο των ομόφυλων. Δεν δεχόμαστε την τεκνοθεσία», είναι το μήνυμα το οποίο προσυπογράφουν τουλάχιστον εννέα Μητροπολίτες, επικαλούμενοι τις έντονες αντιδράσεις πιστών.

 

 

2

Βρέθηκε η σορός του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι

  • Ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί βρήκε τη σορό: Οι Αρχές όλες αυτές τις ημέρες «χτένιζαν» την περιοχή, αλλά δεν είχαν καταφέρει να βρουν τα ίχνη του Μπάμπη. Αυτό κατάφερε να κάνει ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος. Αυτός εντόπισε τα ίχνη την Κυριακή και τη Δευτέρα έδειξε το ακριβές σημείο.
  • Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία: Αμέσως στο σημείο πέρα από την αστυνομία έσπευσε και ιατροδικαστής ο οποίος έκανε την πρώτη μακροσκοπική εκτίμηση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο 31χρονος πυροβολήθηκε πισώπλατα και φέρει τραύματα από κυνηγετικό όπλο στα πόδια και την πλάτη.
  • Τα επόμενα βήματα: Ο 50χρονος κρεοπώλης δεν λύγισε και οι Αρχές αποφάσισαν την προφυλάκισή του στον Κορυδαλλό. Την Τρίτη οι έρευνες θα συνεχιστούν για να εντοπιστεί το φονικό όπλο, ενώ υπάρχει αναμονή και για τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ιατροδικαστική εξέταση της σορού.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επιστολική ψήφος

  • Αιφνιδιασμός Κεραμέως: Σε ξαφνική κατάθεση τροπολογίας, την ώρα της συζήτησης στην Βουλή προχώρησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς -πέρα από τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα- και για τις εθνικές εκλογές.
  • Έντονες αντιδράσεις: Την διαφωνία επί διάταξης της τελευταίας στιγμής, εξέφρασε το μεγαλύτερο  μέρος της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς κατέκριναν την κίνηση της υπουργού Εσωτερικών, με εκ νέου τοποθετήσεις. Απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης δόθηκε από τον κ. Πλέυρη ο οποίος έκανε λόγο για «πανικό και αμηχανία».
  • Το σκεπτικό: Πρόκειται για μα αυτονόητη επέκταση μιας «διευκόλυνσης για τους Έλληνες του εξωτερικού» εξήγησε η Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι είναι μια φυσική εξέλιξη το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου να περάσει από τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και στις εθνικές εκλογές. Η ίδια απέρριψε ταυτόχρονα τις κατηγορίες για νομοθετικό αυταρχισμό.
4

Εκτός σχεδίου δόμηση

  • Οι νέες ρυθμίσεις: Διαφορετικό σχεδιασμό για την εκτός σχεδίου δόμηση φέρνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, προανήγγειλε την επιβολή αντικινήτρων για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ένα από αυτά είναι η εισφορά του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου».
  • Διαβεβαιώσεις: Περιοριστική σε όλα τα επίπεδα εφαρμογής αναμένεται να είναι η νέα ρύθμιση. Παράλληλα θα επιστρατευτούν οι αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και η ορθολογική πολεοδομική πολιτική.
  • Βασική αρχή: Η βασική αρχή θα είναι η δημιουργία ενός οικονομικού αντικινήτρου για την εκτός σχεδίου δόμηση, αντίστοιχου με την εισφορά σε γη και χρήμα που προβλέπεται για τα ακίνητα που πολεοδομούνται για πρώτη φορά.
5

Πράσινο το ντέρμπι σε ματς με δραματικό φινάλε

  • Κρίθηκε στις λεπτομέρειες: Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για την Basket League πήρε πράσινο χρώμα μετά από μια μάχη με συναρπαστικό τέλος. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε ακόμα και με 15 πόντους στην τέταρτη περίοδο, όμως ο ο Ολυμπιακός έφτασε στο -1 και έχασε μοναδική ευκαιρία να προσπεράσει με τον Γουίλιαμς-Γκος 10,7 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Τελικά η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πήρε τη νίκη με 85-80 χάρη σε εύστοχες βολές των Γκριγκόνις και Καλαϊτζάκη.
  • Οι πρωταγωνιστές: Ο Ναν ήταν εκείνος που τράβηξε τον Παναθηναϊκό στην αρχή του ματς, όμως στο τέλος μίλησαν οι Γκραντ και Γκριγκόνις οι οποίοι ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 19 και 19 πόντους αντίστοιχα. Μεγάλη εμφάνιση για τον Ολυμπιακό έκανε ο Πετρούσεβ έχοντας 18 πόντους πριν αποβληθεί με πέντε φάουλ.
  • Τραυματίστηκαν Σλούκας και Μιλουτίνοβ: Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και το αποτέλεσμα η αναμέτρηση έκρυβε από μία δυσάρεστη έκπληξη για τους δύο προπονητές. Ο Κώστας Σλούκας από την μία και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ από την άλλη αποχώρησαν τραυματίες και η κατάστασή τους θα εκτιμηθεί την Τρίτη (23/01).

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.