Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της νέας σειράς του MEGA, Famagusta, ήρθε με τους τηλεθεατές να εντυπωσιάζονται από τα πρώτα κιόλας λεπτά.
Εννέα παρά τέσσερα λεπτά και το Famagusta ήταν το νούμερο ένα trend στο Twitter/X. Τα σχόλια διθυραμβικά για τις ερμηνείες, τα πλάνα και τη μουσική επιμέλεια που οδηγούσε στην κορύφωση των συναισθημάτων.
Δεν πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ. Είναι όμως μια σειρά μυθοπλασίας που αγγίζει ένα ιστορικό γεγονός. Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία.
Με αναδρομές στο τότε αφουγκραζόμαστε τον πόνο των ανθρώπων που είδαν τις ζωές τους να παγώνουν και τους δικούς τους να χάνονται.
Το Famagusta περιλαμβάνει αληθινές μαρτυρίες όπως αυτή της Χαρίτας Μάντολες που είδαμε στο πρώτο επεισόδιο. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ενσάρκωσε τη Μάντολες σε μια ερμηνεία καθηλωτική.
Η Βασιλική Τρουφάκου μιλώντας στο ΒΗΜΑ, το είχε καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές. «Οι αληθινές ιστορίες είναι συγκλονιστικές. Είναι η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο πρώτο επεισόδιο που είναι βαθιά υπέροχη. Μόλις διάβασα το σενάριο, το είδα, το κατάλαβα. Πρέπει να είσαι από πέτρα, βλέποντας και ακούγοντας αυτές τις ιστορίες, για να μην συγκινηθείς.
Μιλάμε για αληθινές ιστορίες, αληθινές αφηγήσεις που έχουν δραματοποιηθεί. Θα επιστρέψω στη Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Τη βλέπεις και λες «ω θεέ μου τι συνέβη». Είναι και τα κείμενα έτσι διαμορφωμένα, έχουν άλλο παλμό. Δηλαδή βλέπεις τη λεπτομέρεια της αληθινής καταγραφής από την εισβολή».
«Μας σπρώχνανε, μας κλωτσάγανε, μας χτυπούσαν, τα αεροπλάνα απο πάνω μας και οι Τούρκοι πυροβολούσαν. Άνοιξα τα μάτια μου, φώναξα το όνομα του και τον είδα νεκρό και δίπλα το παιδί μου να κλαίει. Δεν με αφήναν να πάω δίπλα του». «Κυρία Μπεμπεδέλη μας πεθάνατε», γράφει ένας χρήστης κι ένας άλλος προσθέτει «μια σειρά, χίλια συναισθήματα».
Το Famagusta, πέρα από την καλλιτεχνική του αξία, είναι μια τεράστια αφορμή. Μια αφορμή να αναζητήσουμε και να διαβάσουμε (ίσως ξανά, ίσως για πρώτη φορά) την ιστορία. Το δράμα της Αμμοχώστου κι όλοκληρης της κατεχόμενης Κύπρου.
«Η αναφορά σε αυτή την ιστορική στιγμή είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, όμως η ιστορία που θα αφηγηθούμε δεν προσπαθεί να κάνει πολιτικές αναλύσεις. Είναι η αφήγηση της διαδρομής κάποιων προσώπων που έζησαν εκείνη την εποχή και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα τρομακτικά γεγονότα του πολέμου», όπως αναφέρει στο ΒΗΜΑ και η Κοραλία Καράντη.
«Ας γίνει το Famagusta η ευκαιρία να ψάξουν όσοι – πολλοί εν Ελλάδι – δεν γνωρίζουν την ιστορία. Μια ανοιχτή πληγή, όχι μόνο σύνθημα», «Ευκαιρία να ακουστούν -και στην τηλεόραση- ιστορίες που οι περισσότεροι αγνοούν», γράφουν οι χρήστες στα social media.
Famagusta: Τι είδαμε στο πρώτο επεισόδιο
Αμμόχωστος, καλοκαίρι 1974. Η τουρκική εισβολή σε πλήρη εξέλιξη. Η Χριστίνα με το μωρό της στην αγκαλιά τρέχει πανικόβλητη μέχρι που το ωστικό κύμα μιας βόμβας που σκάει, την ρίχνει κάτω αφήνοντάς την αναίσθητη.
Όταν θα ξυπνήσει, το μωρό της θα έχει αρπαχθεί. Έχουν ήδη περάσει 50 χρόνια, όμως εκείνη και ο αγαπημένος της σύζυγος Αντρέας Σέκερης εξακολουθούν να θρηνούν το χαμένο τους παιδί.
Είναι ιδιοκτήτες μιας φάρμας και έχουν πια τρία παιδιά. Ζουν την καθημερινότητά τους με έναν αέναο πόνο που δεν σβήνει μέσα τους. Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο Μάικλ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Λευκωσία. Αποχαιρετά τη μητέρα του και έρχεται να γυρίσει μια σειρά ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή στο Νησί της Αφροδίτης.
Η έρευνά του θα συμπεριλάβει συνταρακτικές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν την οδύνη και τον τρόμο ενός πολέμου, που χώρισε στα δυο τις ζωές τους. Θα θελήσει να πάρει συνέντευξη και από την Χριστίνα για την ιστορία της με το χαμένο της παιδί.
Όσο αυτά συμβαίνουν, ο άντρας της κόρης της Χριστίνας, της Μαριάννας, ο Θοδωρής, ζει τον δικό του εφιάλτη. Ο φόνος της ερωμένης του και παλιάς φίλης του Μάικλ, θα περιπλέξει τις εξελίξεις στις ζωές των ηρώων.
Famagusta: Κλάμα με το καλησπέρα
Βαθιά υπόκλιση στη Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Famagusta, κάθε Κυριακή στις 21:00 στο MEGA