Θέλησα να αρχίσω σήμερα με ένα θέμα που αποτελεί θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας. Και αυτό είναι το δημογραφικό. Πάρτε χαρτί και μολύβι και μετρήστε: Από τα 11 εκατομμύρια πληθυσμού, η Ελλάδα έχει 5 εκατομμύρια άνω των 50 ετών. Η πρόκληση ισχύει και για την Ευρώπη αλλά για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη. Έχουμε μείωση των γεννήσεων 9% στην Ευρώπη και 11% στην Ελλάδα. Οι ηλικίες των εργαζομένων μειώνονται 10% στην Ευρώπη, αντί 15% στην Ελλάδα.
Όπως τονίστηκε σε συνέδριο του Economist η Ελλάδα το 2040 θα χάσει μισό εκατομμύριο από το εργατικό της δυναμικό. Οπότε η λύση είναι οι μετανάστες, οι ψηφιακοί νομάδες που συμβάλλουν με τη φορολογία τους και τη διαβίωσή τους στη χώρα, ειπώθηκε στο συνέδριο.
Επίσης χρειάζεται πλήρης εκπαίδευση για όλους και η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή στην εκπαίδευση έχει τους καλύτερους ειδικούς στην τεχνολογία, από τους οποίους πολλοί φεύγουν και πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν.
Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εισάγει περισσότερο γυναικείο προσωπικό και να δοθούν κίνητρα για όσους θέλουν να δουλέψουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Συνεπώς για την Ελλάδα το δημογραφικό είναι «κατεπείγον πρόβλημα» γιατί παρουσιάζει τις αδυναμίες της ΕΕ αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό,
***
Το περίπτερο της τεχνητής νοημοσύνης και το… ούζο του Νταβός
Ήταν αυτή τη χρονιά όχι το «Νταβός της κλιματικής αλλαγής», όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά το «Νταβός της τεχνητής νοημοσύνης». Έτσι καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με αξιωματούχους της Intel και της Google, αλλά και με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Να συμπληρώσω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε αυτό το πεδίο.
Ήταν βεβαίως και αυτό το περιβόητο περίπτερο της τεχνητής νοημοσύνης που όλο και περισσότεροι Έλληνες το επισκέπτονταν έχοντας τον σχετικό εξοπλισμό, μένοντας κατενθουσιασμένοι με αυτό που έβλεπαν και ένοιωθαν.
Ήταν και το χιόνι που έπεσε χθες πυκνό και η πτώση της θερμοκρασίας κάνοντας όπως μου λέει η συνάδελφος Κορίνα Γεωργίου, τους λάτρεις του σκι να μείνουν στο Νταβός (που έχει και καντίνα με τυλιχτό σουβλάκι) και να μην ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας μέσα στον χιονιά στο κοσμικό κα ακριβότερο St. Moritz. Να σημειώσω ότι πέρυσι ο Πρωθυπουργός (λάτρης του σκι) έκανε σκι στο Νταβός, εφέτος δεν έμαθα, εάν το πρόγραμμά του το επέτρεψε.
Ήταν τέλος και όλοι αυτοί οι νεαροί συμπατριώτες μας, εποχικοί εργαζόμενοι στο Νταβός, που πραγματικά ήταν ότι το καλύτερο στο σέρβις στα εστιατόρια και στα μπαρ. Ένας από αυτός μάλιστα, ο Διονύσης Μπαλτσής από την Κω ανακάλυψε μια πατέντα με τοπικά βότανα και σέρβιρε ένα ποτό στους ξένους που έμοιαζε με ούζο. Όλοι το ζητούσαν, όλοι τα καταχάρηκαν…
***
Γιατί επισπεύδεται το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Τι ήταν αυτό που έκανε τον Πρωθυπουργό να επισπεύσει τη κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Μαθαίνω λοιπόν πως ιδιαίτερα φαίνεται να βαρύνει στην απόφαση του να επισπεύσει την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η πιεσμένη κοινοβουλευτική ομάδα αλλά – κυρίως- οι βουλευτές που είναι θετικοί κι έστειλαν μήνυμα «τελειώνετε το καθώς έχουμε κόστος». Πολλοί εξ αυτών επικοινώνησαν τα… «ζόρια» τους στον Ακη Σκέρτσο ο οποίος συμφώνησε πως χρειάζεται επίσπευση
***
Στο Μαξίμου μετρούν βουλευτές
Να πούμε πάντως πως το μέτρημα, πάντα κατά Μαξίμου, δείχνει να πηγαίνει καλά. Κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας μιλάνε για μόλις μια δεκαπεντάδα καταψηφίσεων και περίπου 25 αποχές. Κι όλα αυτά χωρίς πολύ μασάζ. Κάποιος μάλιστα έμπειρος κοινοβουλευτικός τόνισε πως «η σφοδρότητα όσων μίλησαν για καταψήφιση αιφνιδίασε πολλούς που ήθελαν να καταψηφίσουν όχι όμως και να έλθουν σε ρήξεις». Άρα κάποιοι οδηγήθηκαν στην αποχή και πολλές αποχές προς το ναι, χωρίς μάλιστα να σκάσουν κι άνωθεν τηλέφωνα.
Μια καινούργια πάντως γραμμή που αρχίζει κι ακούγεται εσχάτως ως προς την υπόθεση του επίμαχου νομοσχεδίου είναι αυτή της υποβάθμισης του. Η λογική «έχουμε και σοβαρότερα προβλήματα» ή «ας σταματήσει η πολιτική …μονοκαλλιέργεια» ακούστηκε εσχάτως σε κανάλια και Βουλή.
***
Τα κενά έδρανα στην εξεταστική επιτροπή
Απογοητευτική είναι η εικόνα των κενών εδράνων της αντιπολίτευσης στην εξεταστική επιτροπή των Τεμπών. Ας μην ξεχνάμε πως οι του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν στις Σπέτσες. Το θέμα το έθιξε ο Πρόεδρος Δημήτρης Μαρκόπουλος καλώντας σε «πραγματική κι όχι στα λόγια ευαισθησία» ως προς τον σεβασμό των 57 οικογενειών όσων χάθηκαν.
Όπως αίσθηση προκάλεσε η σκληρή στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επιμείνουν να παίζεται live τηλεοπτικά η συζήτηση των ιατρικών δεδομένων του άτυχου μηχανοδηγού Γιώργου Μπακατσέλου παρά τις παραινέσεις της ΝΔ να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Πως το λέει ο θυμόσοφος λαός; Α ναι. Τυμβωρυχία
***
Αποφάσεις γύρω από το τζάκι, με καφέ και χωρίς τσιγάρο στις Σπέτσες
O Στέφανος Κασσελάκης θέλει, λέει, να πέσουν οι τόνοι και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να μην υπάρχει τεταμένη ατμόσφαιρα. Το επιτελείο του αναμένει ότι το τριήμερο, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες θα πέσουν οι τόνοι και σε αυτό θα βοηθήσει, όπως μου λένε, η χαλαρή ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει σε αυτή τη σύναξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και όντως είναι χαλαρό, αφού τους δίνει και πεντάλεπτα να καπνίσουν, μόνον έξω στην αυλή, αφού απαγορεύει το κάπνισμα στο σπίτι του. Τους υποδέχθηκε στην είσοδο , τους κέρασε καφέ, τσάι και κάθισαν όλοι μαζί γύρω από το τζάκι για να συζητούν για την ακρίβεια, τις προτάσεις νόμων, αλλά και τα προβλήματα που έχουν οι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Υπήρξε και μία ανακοίνωση ότι η Ελενα Ακρίτα και Αθηνά Γλυνού θα έρθουν σήμερα λόγω άλλων υποχρεώσεων που είχαν: “Θα ρίξω στο σακ βουαγιάζ τις ενστάσεις μου κι ένα δεύτερο πουλόβερ και θα πάω στις Σπέτσες» είπε η Ακρίτα.
Την ώρα όμως που ο Κασσελάκης μάζεψε τους βουλευτές του γύρω από το τζάκι, στο Περιστέρι, οι ευρωσοσιαλιστές (ας τους πούμε έτσι) Ζαχαριάδης και Κοτζιάς έκαναν ομιλίες. Σήμερα οι συνεδριάσεις των Σπετσών θα διαρκέσουν δέκα ώρες, με ένα διάλειμμα για φαγητό.
***
Όταν το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση
Ελεύθερος είναι ο Έλληνας δόκιμος ναυτικός που επέβαινε στο δεξαμενόπλοιο St. Nikolas, το οποίο κατασχέθηκε από το ιρανικό πολεμικό ναυτικό. Ήδη βρέθηκε στην αγκαλιά της οικογένειάς του, ενώ οι 18 Φιλιππινέζοι μέλη του πληρώματος ακόμα κρατούνται. Ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν ποιες ενέργειες έγιναν προς τις ιρανικές αρχές, ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Έλληνας ναυτικός. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πρέσβης μας στην Τεχεράνη Στέλιος Γαβριήλ, ο οποίος σε συνεννόηση με τα υπουργεία Εξωτερικών στην Αθήνα και Τεχεράνη κατάφερε μέσα σε πέντε ημέρες να ελευθερώσει τον συμπατριώτη μας. Δεν ήταν και τόσο εύκολη επιχείρηση και όμως ο πρέσβης τα κατάφερε. Αυτός είναι και ο λόγος που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά στις ενέργειες του πρέσβη Στέλιου Γαβριήλ. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό γιατί βρέθηκε η φόρμουλά εκείνη που διαφοροποίησε νομικά και πραγματικά την κατάσταση του δόκιμου ναύτη από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.
***
Ο Πρόεδρος της Βουλής, η πίτα και οι εφημεριδογράφοι
Με πολλές ευχές και την προσδοκία να μην μείνουν ευχές αλλά να πραγματοποιηθούν, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έκοψε την πίτα των κοινοβουλευτικών συντακτών στο Εντευκτήριο της Βουλής προτρέποντάς τους «να είναι γεροί και υγιείς» αλλά και «υπερήφανοι για την δουλειά που κάνουν ενημερώνοντας τον Ελληνικό λαό για αυτά που συμβαίνουν μέσα στην έπαλξη του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας», όπως είπε, «κάθε μέρα, κάθε μεσημέρι, κάθε απόγευμα, κάθε βράδυ, μέχρις πέρατος, με όλη την ένταση, με όλη την κούραση, με όλη την απαιτητικότητα αυτού του επαγγέλματος, που εμείς οι παλιότεροι κοινοβουλευτικοί την αντιλαμβανόμαστε και τη συμμεριζόμαστε και τη σεβόμαστε πλήρως». Στην τοποθέτησή του μάλιστα έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορικές πτυχές της δημοσιογραφικής δουλειάς, λέγοντας ότι αν δει κανείς το 1ο Σύνταγμα της Ελλάδος, το προσωρινό Πολίτευμα της Επιδαύρου, του Ιανουαρίου του 1822, πριν 202 χρόνια δηλαδή, υπάρχει ένα άρθρο ανάμεσα στα 110 άρθρα, το οποίο λέει ότι στις τακτικές και τις έκτακτες συνελεύσεις του βουλευτικού Σώματος επιτρέπεται η παρουσία εφημεριδογράφου και προβλέπει επίσης ότι αν αποφασιστεί η συνέλευση να είναι μυστική τότε μόνο δεν επιτρέπεται η παρουσία εφημεριδογράφων.
«Δηλαδή το Ελληνικό Σύνταγμα, από την αυγή του Ελληνικού συνταγματισμού, από το ξεκίνημα, προβλέπει την παρουσία σας εδώ. Δεν απέχουμε συνεπώς πολύ χρονικά από αυτό που καθιέρωσε η κοιτίδα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, η Αγγλία, εν σχέσει με το δικό σας λειτούργημα», είπε ο κ. Τασούλας, σημειώνοντας ότι «στην Αγγλία 16-17 χρόνια πριν από την Ελλάδα, 16-17 χρόνια πριν το 1822, καθιερώθηκε η παρουσία εφημεριδογράφων, δημοσιογράφων μέσα στο Αγγλικό Κοινοβούλιο, την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων και της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ, που ήταν τόσο δημοφιλή θέματα, που ήταν τέτοιος ο συνωστισμός βουλευτών, ακροατών, κοινού και δημοσιογράφων, που αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός τότε, Ουίλιαμ Πιτ, να δώσει ειδικό χώρο στο Κοινοβούλιο και στους δημοσιογράφους». «Άρα, περίπου η Ελλάδα την ίδια εποχή καθιέρωσε την παρουσία του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, με την κοιτίδα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, που είναι η Αγγλία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Εκτός όμως από τα ιδιαίτερα λόγια και τις ευχές μοίρασε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και φωτορεπόρτερ και γούρια από το ιστορικό εργαστήριο κοσμημάτων «Νέσσης» των Ιωαννίνων που κουβαλά πίσω του ιστορία 120 ετών!
Για την ιστορία ο ιδρυτής του Ευάγγελος Σ. Νέσσης (1880-1953) υπήρξε ξακουστός χρυσοχόος, με καταγωγή από τους Καλαρρύτες, ένα μεγάλο χωριό με τους πιο φημισμένους και ταλαντούχους αργυροχρυσοχόους της Ελλάδας εκείνης της εποχής.