Θα σας πάω σήμερα στο χιονισμένο Νταβός, το οποίο εφέτος δεν είναι και τόσο… παγωμένο, μόλις μείον 4 βαθμούς κελσίου δείχνει το θερμόμετρο, ενώ πέρυσι τέτοια μέρα έδειχνε μείον δέκα βαθμούς.

Λέω πρώτα να περάσουμε έξω από το Ελληνικό Κέντρο στο, Greek House Davos, όπως το ονομάζουν (στην… Ελλάδα), που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του ελβετικού αυτού θερέτρου, όπου ομολογουμένως οι πράκτορές μου μέσα στο κρύο κατέγραψαν εινδιαφέρουσες κινήσεις.

Είδαν συγκεκριμένα να περνά από εκεί τον Τζον Κέρρυ, τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, τον οποίο αναμένουμε και στην Αθήνα, εκεί γύρω στον Απρίλιο για διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς με στόχο την αντιμετώπιση της αξίας της βιοποικιλότητας των ωκεανών και των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Εκτός εάν ο Κέρρυ παραιτηθεί από την προνομιακή αυτή θέση, όπως δήλωσε τις προάλλες. Πρόσεξαν επίσης ότι επισκέφθηκε το Greek House Davos και ένας πρίγκηπας που είναι συνάμα και αρχηγός κράτους, ο πρίγκηπας του Μονακό Αλβέρτος, οποίος πάντοτε διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με Ελλάδα, κυρίως με Έλληνες σελέμπριτις. Αφήστε που στα γενέθλιά του στο Πριγκιπάτο κάποιον Έλληνα τραγουδιστή ή τραγουδίστρια θα έχει καλέσει.

***

24 ευρώ  για ένα… τυλιχτό!

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερος κόσμος μαζεύεται έξω και όχι μέσα από το Greek House. Κάνουν ολόκληρες ουρές. Και ξέρετε γιατί; Γιατί έξω έχει στρατοπεδεύσει μια καντίνα σαν αυτές που υπάρχoυν και στην Ελλάδα που πωλούν βρώμικο μεν πλην όμως νοστιμότατο street food. Διαθέτει μάλιστα και μια ταμπέλα με αρχαιοπρεπή γράμματα και με τον ελληνικότατο τίτλο… «Oh My Greek», που πωλεί κυρίως σουβλάκια, αλλά και πίτα με χαλούμι και επειδή το Φόρουμ του Νταβός είναι αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή δεν λείπει από το μενού του και ο…vegan gyros!

Τα ίδια δηλαδή τυλιχτά που πωλούνται και στην Ελλάδα, αλλά με μια εμφανή (πιο εμφανή δεν γίνεται) διαφορά στην τιμή. Τον τυλιχτό γύρο, με κάμποσο τζατζίκι και πατάτες τηγανητές, ο κατά τα άλλα συμπεθέστατος Έλληνας ιδιοκτήτης της καντίνας (ο οποίος διαθέτει και εστιατόρια στην Ζυρίχη) τον πωλεί προς 24 ελβετικά φράγκα (λίγο παραπάνω από 24 ευρώ). Στην ίδια τιμή πωλείται και η πίτα με το χαλούμι (αγαπητό street food για τους αδελφούς Κυπρίους) καθώς και το δημοφιλέστατο στους ξένους επιχειρηματίες Vegan Gyros. Πανάκρινα θα πείτε, αλλά δεν βαριέστε Νταβός είναι αυτό, φόρουμ για κυρίως πλουσίους είναι, εάν επιθυμήσουν ένα τυλιχτό με ελληνική μαεστρία και γεύση ας πληρώσουν κάτι παραπάνω, τρώγοντάς το στο χέρι, μέσα στο χιόνι.

 ***

Ο Γκέιτς η καντίνα και η τεχνητή νοημοσύνη

Δεν γνωρίζω εάν ο Μπιλ Γκέιτς θέλησε να δοκιμάσει και αυτός ελληνικό γύρο (έστω και vegan), αφού κανείς, όπως ρώτησα, δεν τον είδε να πλησιάζει την ελληνική καντίνα, ούτε το Ελληνικό Σπίτι, ούτε βεβαίως πέρασε από εκεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τι να κάνει ο άνθρωπος το τυλιχτό, αφού προσφάτως ήταν στην Κρήτη και δοκίμασε κρητικά εδέσματα, τα ξακουστά κρητικά καλτσούνια, συνοδεία ρακής, αλλά σε όλους έκανε εντύπωση η ομιλία του Μπιλ Γκέιτς. Μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, την ώρα όμως που το ΔΝΤ έκανε μία εκτίμηση ότι λόγω της τεχνητής νοημοσύνης το 40% των θέσεων εργασίας πιθανόν να χαθεί. Ο Μπιλ Γκέιτς καλός γνώστης της τεχνητής νοημοσύνης είχε αντίθετη γνώμη προβλέποντας πως σε πέντε χρόνια θα έχει μεταμορφώσει τη ζωή μας. Στην αρχή όμως, όπως είπε, ότι θα την μεταμορφώσει με κάποια επιφυλακτικότητα, αλλά εν συνεχεία οι ευκαιρίες θα εμφανίζονται συνεχώς.

Πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη, για την ενέργεια, για την πράσινη ενέργεια, την κλιματική αλλαγή για τους ρυθμούς ανάπτυξης με εξαιρετικούς ομιλητές απ΄όλο τον κόσμο έγιναν και γίνονται συνεχώς στο Νταβός τη στιγμή που εδώ στην Ελλάδα, το μοναδικό θέμα και χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν τα ομόφυλα ζευγάρια, πόσοι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο και τι γίνεται με τις υιοθεσίες.

***

Μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός ο Πρωθυπουργός είχε, μαθαίνω, μπαράζ επαφών με κορυφαία στελέχη τεχνολογικών κολοσσών. Συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger, και στη συνέχεια με την πρόεδρο και επικεφαλής επενδυτικών και οικονομικών υποθέσεων (President, Chief Investment Officer, Chief Financial Officer) της Alphabet, μητρικής της Google, Ruth Porat. Συνάντησε επίσης τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Όπως ανάφερε το Μαξίμου στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σταθερά υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τομέας στον οποίο οι συνομιλητές του πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

***

Για σκι στο St. Moritz

Στο Νταβός όμως υπήρξαν και… «αραβικές νύχτες», πρόκειται για τα πάρτι που κάνουν οι αραβικές χώρες, με αυτήν την ονομασία, συνήθως λόγω ανατολίτικης ονομασίας (και πληθώρας επενδυτών) πάντοτε συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο, αλλά και άλλα πάρτι, όπως αυτού του Βελγίου ή της Ινδίας. Και κάτι ακόμα. Οι πράκτορές μου στο ελβετικό αυτό θέρετρο πρόσεξαν ότι ο κόσμος εκεί δεν έκανε σκι. Οι περισσότεροι πήγαιναν στο κοσμικότερο (και ακριβότερο) Σαιντ Μόριτς για να βρουν περισσότερο χιόνι, αλλά χωρίς… σουβλάκι.
***

Τα μέλη του Κογκρέσου, ο Μπάιντεν και η Κύπρος

Μέλη της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να τιμήσει τα θύματα της τουρκικής εισβολής και να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη κατοχή, προσκαλώντας τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο

Η επιστολή υπογράφηκε από τον Eλληνοαμερικανό βουλευτή Τζον Σαρμπάνη, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «50 χρόνια από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ακλόνητη υποστήριξη στον βασικό μας σύμμαχο». Να υπενθυμίσω ότι όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχε επισκεφθεί την Κύπρο και μάλιστα επισκέφθηκε στην οικία του στη Λεμεσό τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

***

Τα ουκρανικά F-16 και οι Έλληνες εκπαιδευτές

Είναι ένα θέμα λεπτό, νευραλγικό και θα προσπαθιήσω να σας το περιγράψω όσο πιο ασφαλές γίνεται. Θυμάστε που ήταν εδώ ο Ζελένσκι και ζήτησε μόνον ένα πράγμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Την εκπαίδευση από Έλληνες των Ουκρανών πιλότων στα F-16. Ο Πρωθυπουργός το υποσχέθηκε. Σε λίγο θα παραδοθούν τα πρώτα F-16 στους Ουκρανούς, η εκπαίδευση των οποίων θα γίνει εκτός Ουκρανίας, είτε στην Ολλανδία, είτε στην Πολωνία;

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι και η Ελλάδα θα συνδράμει στην εκπαίδευση πιλότων. Με ποιο τρόπο; Τα επιτελεία έχουν καταρτίσει πρόγραμμα, είναι απόρρητο και έτσι δεν μπορώ να σας δώσω λεπτομέρειες, αλλά να είστε βέβαιοι ότι όταν όλα είναι έτοιμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

***

Ένας Κύπριος στην Άγκυρα

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την αποκαλεί «ελληνοκυπριακή διοίκηση», δεν αναγνωρίζει τα κυπριακά διαβατήρια, τι γίνεται όμως εάν ένας με καταγωγή από την Κύπρο, έχει ελληνικό διαβατήριο. Όπως για παράδειγμα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης από την Κύπρο, με ελληνικό όμως διαβατήριο το οποίο έλαβε σε χρόνο ρεκόρ όταν τοποθετήθηκε υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, αλλά ουδέποτε απώλεσε την κυπριακή ιθαγένεια. Πήγε χθες στην Άγκυρα με το ελληνικό διαβατήριο και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, τον υποδέχθηκε θερμά.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργείου συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεχμέτ Σααγλάμ, ο γενικός διοικητής της Χωροφυλακής στρατηγός Αρίφ Τσετίν, ο γενικός διευθυντής Ασφαλείας Ερόλ Αϊγιλντίζ, ο διοικητής του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αχμέτ Κεντίρ, ο προϊστάμενος Διαχείρισης Μετανάστευσης Ατίλα Τόρος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Θεόδωρος Μπιζάκης, ο διοικητής του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης και άλλοι γραφειοκράτες των δύο υπουργείων.

***

Η γιορτή για την ανάληψη καθηκόντων των νέων πρυτανικών αρχών

Την προσεχή Τρίτη, στην Μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί μια γιορτή. Θα είναι η εκδήλωση ανάληψης καθηκόντων των νέων πρυτανικών αρχών. Δεν είναι μόνον οι ομιλίες, όπως του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή καρδιολογίας Γεράσιμου Σιάσου, ούτε οι χαιρετισμοί από καθηγητές και καθηγήτριες  του ΕΚΠΑ, είναι ότι την εορταστική αυτή εκδήλωση θα τιμήσει  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα προβληθεί βίντεο της ιστορικής πορείας του ΕΚΠΑ και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.