Αποστολή στο Στρασβούργο
Η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, η υπόθεση των υποκλοπών αλλά και η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας συζητήθηκε χθες το απόγευμα στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μία συνεδρίαση στην οποία οι τόνοι ανέβηκαν, ιδιαίτερα μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιν’τ Βελντ.
H συζήτηση έλαβε χώρα παρουσία του επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος τόνισε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι αν και η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα σειρά μέτρων που αφορούν το δικαστικό σύστημα, ωστόσο «υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα» σχετικά με τον διορισμό υψηλότατων δικαστικών λειτουργών, ενώ στάθηκε και στην «περιορισμένη καταπολέμηση συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς».
Όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».
Σόφι Ιν’τ Βελντ: «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη»
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, μέλος της ομάδας Renew Europe και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιν’τ Βελντ επέλεξε να στείλει μήνυμα προς τη χήρα το Γιώργου Καραϊβάζ καθώς και τους συγγενείς των δυστυχημάτων σε Τέμπη και Πύλο μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά: «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη» ήταν τα λόγια της.
«Η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς που κάνουν σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού της διαφθοράς» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.
Η κόντρα Ασημακοπούλου – Ιν’τ Βελντ
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αντιθέτως, στην τοποθέτησή της υποστήριξε ότι η συζήτηση αυτή διεξάγεται καθώς «κάποιοι εμμονικά επιμένουν να δυσφημούν την Ελλάδα για προσωπικό όφελος» και μίλησε για «πολιτική σκοπιμότητα» ενόψει των ευρωεκλογών.
Τότε η Σοφί Ιντ’ Βελτ επέλεξε κάνει χρήση του δικαιώματος έκτακτης παρέμβασης λέγοντας προς την κυρία Ασημακοπούλου: «Κάθε φορά που συζητάμε για το κράτος δικαίου απορρίπτετε κάθε επίκριση και κατηγορείτε όσους εγείρουν αμφιβολίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ότι έχουν κομματικά και προεκλογικά κίνητρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;».
Η ερώτηση αυτή προκάλεσε την έκρηξη της κυρίας Ασημακοπούλου, η οποία σε έντονο ύφος απάντησε στην Ολλανδή ευρωβουλευτή λέγοντας: «Θα επιλέξω να αγνοήσω τον προσβλητικό σας τόνο. Ναι, ξέρω πολιτικούς που υπερασπίζονται ιδέες και βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέπτη. Και υπερασπίζομαι την αλήθεια και τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως επίσης και τη χώρα μου αλλά και τη φήμη της. Σε αυτή την αίθουσα υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων που προωθούν τη δική τους ατζέντα, οι οποίοι μιλούν για τη χώρα μου σαν να μην είναι Δημοκρατία αλλά απολυταρχικό καθεστώς και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια».
Αρβανίτης: «Τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν το όνομα Μητσοτάκης»
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, παίρνοντας τον λόγο επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση, κάνοντας λόγο για υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. «Μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν δύο συλλήψεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ και από τότε δεν έχει υπάρξει νεότερο» τόνισε ο κ. Αρβανίτης.
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 107 παγκοσμίως αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου κάνοντας παράλληλα λόγο για «βιομηχανία μηνύσεων εναντίον δημοσιογράφων με σκοπό την παρεμπόδιση τους στην προσπάθεια τους να κάνουν αποκαλύψεις».
Βόζενμπεργκ: Προσπαθούν να χτυπήσουν την Ελλάδα με fake news – Οι πολίτες επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία
Στην αντίπερα όχθη κινήθηκε η Ελίζα Βόζενμπεργκ στην τοποθέτηση της, καθώς η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Τα ίδια πρόσωπα που φέρνουν τώρα το ζήτημα για πολλοστή φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, το είχαν φέρει και προ των εθνικών εκλογών, επιθυμώντας να πλήξουν την κυβέρνηση. Οι Έλληνες πολίτες όμως προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία».
«Το γεγονός ότι ξαναφέρνουν το ζήτημα δείχνει μια κακόβουλη επιμονή, που αποτέλεσμα έχει αυτοί που το κάνουν και το υποκινούν να διασύρουν τη χώρα. Είναι μια προσβολή του ελληνικού λαού για την ετυμηγορία που έδωσε πρόσφατα στις εκλογές» πρόσθεσε.
Παπανδρέου: «Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες»
Στα επιχειρήματα της κυρίας Βόζενμπεργκ απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, Νίκος Παπανδρέου, λέγοντας πως «κάποιοι λένε ότι οι Έλληνες πολίτες συγχώρεσαν την Κυβέρνηση επειδή στις τελευταίες εκλογές την ξαναέφεραν στην εξουσία. Κάνουν λάθος. Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες. Και οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνούν».
«Δεν καταλάβαμε ποτέ» τόνισε ο ευρωβουλευτής «τον λόγο που παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη μαζί με πολλούς ακόμη. Επίσης, στα τέλη του Σεπτέμβρη έγινε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια. Μιλάω για την εσπευσμένη αντικατάστασης μελών των ανεξαρτήτων αρχών» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
«Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»
Στη δολοφονία Καραϊβάζ δεν παρέλειψε αναφερθεί η Ιρένα Γιόβεβα από το Renew Europe, προσθέτοντας ότι η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.
Παράλληλα, χαρακτήρισε επικριτική την έκθεση για την Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να σιωπούμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τη μεταφορά του ευρωπαϊκού δικαίου για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ώστε το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας».
Κυμπουρόπουλος: «Σας προτείνω να αλλάξετε το έργο σας, γιατί οι θεατές σας έχουν γυρίσει την πλάτη»
Στις κατηγορίες των ευρωβουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης απάντησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τονίζοντας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, να ‘μαστε, λοιπόν, στο ίδιο έργο θεατές, ένα έργο κακοπαιγμένο με προβλέψιμο σενάριο και σκηνοθετημένο από την ίδια θλιβερή ομάδα ευρωβουλευτών». Μία ομάδα, η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, μία κυβέρνηση η οποία καθημερινά με πράξεις αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας».
Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες, που όπως ανέφερε, έχουν αναληφθεί, όπως είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας με την απαγόρευση της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης και μεταρρυθμίζοντας τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας, «με προσήλωση στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου και με πλήρη σεβασμό στα θεσμικά αντίβαρα και την ελευθεροτυπία».
«Σας προτείνω λοιπόν να αλλάξετε το έργο σας γιατί οι θεατές σας έχουν γυρίσει την πλάτη», κατέληξε.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:
Γιατί επανέρχεται το ζήτημα στην ολομέλεια
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα μας έχει τεθεί αρκετές φορές προς συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ τον περασμένο Μάρτιο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει τις σχετικές καταγγελίες.
«Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, για παράδειγμα σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες, καθώς και για την ελευθερία των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021» ανέφρε σε ανακοίνωση του του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ψήφισμα στις αρχές Φεβρουαρίου
Η ειδοποιός διαφορά αυτής της συζήτησης συγκριτικά με τις προηγούμενες είναι πως για πρώτη φορά αποφασίστηκε από την ολομέλεια να πραγματοποιηθεί ψήφισμα «για την Κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, το ψήφισμα θα λάβει χώρα στην πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου.