Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας, παράγει συνήθως πάμπολλες συζητήσεις και ελάχιστες ειδήσεις.
Ειδικά στη φετινή «έκδοση», όμως, η είδηση βρίσκεται 7.500 χιλιόμετρα μακριά: Στη σαρωτική νίκη που πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊοβα, την αμερικανική πολιτεία απ’ όπου ξεκίνησε η σειρά των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Αυτό είναι το φάντασμα που πλανιέται πάνω από το ελβετικό θέρετρο όπου 2.800 ισχυροί της πολιτικής και του πλούτου θα μοιράζονται έως την Παρασκευή ανησυχίες και προβλέψεις για τις τύχες του κόσμου.
Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώθηκαν ήδη στην έρευνα που πραγματοποίησε το Φόρουμ με τη συμμετοχή 1.500 ειδικών από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο και δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα.
Στην κορυφή των «10 Παγκόσμιων Κινδύνων», όπως τιτλοφορείται η έρευνα, τοποθετήθηκε ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης, ενώ ακολουθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κοινωνική πόλωση, η κυβερνο-ανασφάλεια, οι πόλεμοι, η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η παράτυπη μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ανησυχίες που μένει να επιβεβαιωθούν και οι οποίες πάντως συνοδεύονται από την σχεδόν ασφαλή πρόβλεψη πως ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στο μέτρο που δεν θα κόψει τον δρόμο της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο η αμερικανική Δικαιοσύνη.
Η προοπτική αυτή θέτει ένα ερώτημα: Πώς θα επιδράσει σε έναν ήδη ασταθή και ανασφαλή κόσμο ένας καταλύτης ακόμη μεγαλύτερης αστάθειας και ανασφάλειας;
Κάποιες απαντήσεις θα επιχειρηθούν ασφαλώς στις πάμπολλες συζητήσεις του Νταβός. Αλλά καμία δουλειά δεν έγινε με την πολλή κουβέντα.
Αντιθέτως, μια απάντηση βρίσκεται σε εκείνο το πολύ αμερικανικό «δόγμα» που λέει πως πρέπει να ελπίζει κανείς στο καλύτερο. Αλλά την ίδια ώρα να προετοιμάζεται για το χειρότερο.