Φροντιστήρια για διάφορα «καυτά» νομοσχέδια (κυρίως οικονομικού, φορολογικού και συνταξιοδοτικού περιεχομένου) έχουν ξαναγίνει στη ΝΔ. Αλλά φροντιστήριο με τόσους βουλευτές και με τόσους κυβερνητικούς «φροντιστές», δεν είχε ξαναγίνει.

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: «Φροντιστές- καθοδηγητές» (ας τους ονομάσουμε έτσι»: Άδωνις Γεωργιάδης, Παύλος Μαρινάκης (που είχαν και το γενικό πρόσταγμα), Άκης Σκέρτσος (εισηγητής του νομοσχεδίου), Γιάννης Μπρατάκος, Κύρα Κάπη (υπεύθυνη επικοινωνίας του Πρωθυπουργού) και ακόμα επιστράτευσαν και μια καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου την Κατερίνα Φουντεδάκη.

Στο «φροντιστήριο» ήταν παρόντες ακόμα και υπουργοί και υφυπουργοί, ορισμένοι από αυτούς (όπως ο Δημήτρης Καιρίδης) δήλωσαν πως θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων.

Το «φροντιστήριο» ή «μασάζ», όπως το αποκαλούν οι βουλευτές της ΝΔ ξεκίνησε με μια είδηση, ό,τι επιτέλους το νομοσχέδιο είναι έτοιμο (και πρόκειται αν κατατεθεί τον άλλο μήνα για διαβούλευση) και με μια κόντρα, ανάμεσα στον Άδωνι και στον επικριτή του νομοσχεδίου Κώστα Καραγκούνη για το πού ανήκει η Ελλάδα: «Ανήκουμε στη Δύση», είπε ο Άδωνις, χρησιμοποιώντας τη φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, λέγοντας στον κ. Καραγκούνη να διαλέξει ποια Ελλάδα θέλει, με τον κ. Καραγκούνη να λέει ότι θα μπορούσε να λυθεί το όλο ζήτημα με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφίσουμε τη ρύθμιση . –

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε μέσα στη συνεδρίαση των βουλευτών ότι γνώμονας για την ψήφο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να είναι το συμφέρον των παιδιών, πολλά εκ των οποίων μένουν υπό άλλες συνθήκες σε ιδρύματα.

Αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας άνοιξαν τα χαρτιά τους και με δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της ρύθμισης. Παράδειγμα, ο Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια και ο Νεοκλής Κρητικός της Λακωνίας. Πάντως πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμούς για την κυβερνητική ρύθμιση κρατώντας όμως χαμηλούς τόνους.

Τι εστί… συγγένεια

Και ξαφνικά εκεί που συζητούσαν περί τεκνοθεσίας και υιοθεσίας και σε ποιες χώρες το έχουν εφαρμόσει τέθηκε θέμα… τι εστί συγγένεια: Η συγγένεια αποκτάται με την οικογένεια είπε η καθηγήτρια (συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας) με τον βουλευτή κ. Κελέση να έχει αντιρρήσεις λέγοντας ότι η συγγένεια προέρχεται μέσα από την γέννηση εξ αίματος και όχι με νομική διευθέτηση.

***

Η Πρόεδρος, το βάζο του Ερντογάν και το μουσείο δώρων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (μια «Πρόεδρος της διπλανής πόρτας»- όπως πολλοί την αποκαλούν), άνοιξε ως γνωστόν τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου (και του προεδρικού κήπου) στο ευρύ κοινό. Εκείνο ίσως που δεν γνωρίζετε είναι ότι με τον πενιχρό προϋπολογισμό της Προεδρίας κατάφερε να ανακαινίσει ένα μεγάλο μέρος του Προεδρικού και μάλιστα όχι αυτό που συνήθως φαίνεται από τις κάμερες, αλλά στα αθέατα μέρη του, τα οποία έχριζαν ανακαίνισης.

Χθες δέχθηκε στο Προεδρικό δημοσιογράφους και συζήτησε μαζί τους, αρκετά θέματα (Γάζα- Ουκρανία), αλλά πολύ προσεκτικά , όσο βεβαίως τις επιτρέπουν οι συνταγματικές αρμοδιότητες ακόμα και το μείζον θέμα των ημερών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: «Η κοινωνία προχωράει και η Πολιτεία οφείλει να την αφουγκραστεί» τόνισε η ΠτΔ, για να προσθέσει: «Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά».

Ήταν μια ευχάριστη παρένθεση του αυστηρού πρωτοκόλλου της Προεδρίας, τη στιγμή μάλιστα που έγινε και μια ξενάγηση στο Μουσείο Δώρων της Προεδρίας. Είναι η πρώτη Πρόεδρος που όσα δώρα λαμβάνει στην εκτέλεση των καθηκόντων της τα εκθέτει στο Μουσείο, ώστε να τα βρουν και διάδοχοί της αφού είναι κτήμα του ελληνικού λαού.

Πέραν από τα σπαθιά, τις μοκέτες πολεμικών πλοίων και μαχητικών, τις κορνίζες μας έδειξε το βάζο που της έκανε δώρο ο Ερντογάν, αλλά και το δώρο από την Σαουδική Αραβία, ένα διαμαντένιο κολιέ με σκουλαρίκια και δακτυλίδι.

Ακόμα το δώρο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πρόκειται για έναν πίνακα ζωγραφικής, στον οποίο αποτυπώνεται ο πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός 14χρονου κοριτσιού. Και κάτι ακόμα. Ίσως να μην ανακοινώθηκε αλλά ο Ερντογάν την προσκάλεσε να επισκεφθεί την Τουρκία. Προηγείται όμως η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη (στην Άγκυρα και στην Καππαδοκία) όπου θα πετάξει με αερόστατο.

***

Στουρνάρας: Έπιασαν τόπο οι θυσίες των συμπολιτών μας

Δεν ξέρω εάν μπορεί να υπάρχει κάποια εξήγηση. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκοψε χθες 6 πρωτοχρονιάτικες πίτες για το προσωπικό της κεντρικής τραπέζης και συνέβησαν τα εξής: Πρώτον δεν κέρδισε ο ίδιος κανένα φλουρί. Δεύτερον και τα έξι φλουριά τα κέρδισαν γυναίκες. Ρώτησα πώς συνέβη αυτό και μου είπαν αρμοδίως ότι ίσως επειδή υπάρχουν σε νευραλγικές θέσεις της τραπέζης πολλές γυναίκες.

Πάντως η ομιλία του κατά την κοπή της πίτας, έβγαλε ειδήσεις: Ό,τι οι θυσίες των συμπολιτών μας έπιασαν τόπο και ότι «το 2024 θα είναι μια χρονιά ελπίδων αλλά και προκλήσεων, όπως για παράδειγμα αυτών που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και η γεωπολιτική αβεβαιότητα. Όλες όμως οι μεγάλες προκλήσεις που μπορώ να φανταστώ απαιτούν περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Δεν θα υπάρξει οριστική απάντηση στις νέες μεγάλες προκλήσεις χωρίς μεγαλύτερη και ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης των αγορών κεφαλαίων».

***

Όταν η Νίκη παίρνει φόρα στη Βουλή

Μεταρρυθμιστικός πυρετός φαίνεται ότι επικρατεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και με την έναρξη του 2024. Η Νίκη Κεραμέως έχει πάρει φόρα έχοντας περάσει ήδη τρία νομοσχέδια και καταθέτοντας στη Βουλή το τέταρτο κατά σειρά, μέσα σε μόλις έξι μήνες θητείας. Μιλάμε για το νομοσχέδιο που αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ιστορικής σημασίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό της αποδοχής που φαίνεται να χαίρει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον κόσμο είναι το γεγονός ότι η διαβούλευση συγκέντρωσε μόλις 96 σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων επικροτούσαν τη μεταρρύθμιση, ενώ αρκετά από αυτά αποτελούσαν προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για τη βελτίωση διατάξεων που αφορούσαν στη βελτίωση των συνθηκών της εκλογικής διαδικασίας υπέρ της ευαίσθητης αυτής ομάδας των συνανθρώπων μας, όπως η πρόταση για τη μετάδοση των προεκλογικών μηνυμάτων και με υπότιτλους η οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Νίκη πάντως δεν περιορίζεται μόνο στην ψήφιση νέων νομοσχεδίων αλλά φροντίζει να «τρέχει» παράλληλα και όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος για την επιλογή διοικήσεων στους διαφόρους φορείς του δημοσίου, ο οποίος άρχισε να υλοποιείται σε χρόνο… dt με την πρώτη προκήρυξη για τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να δημοσιεύεται μέσα στα Χριστούγεννα και λίγες ημέρες μετά να ακολουθεί και η δημοσίευση της προκήρυξης για τους Διοικητές των νοσοκομείων. Εντυπωσιακό επίτευγμα αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε μόλις δύο μήνες πριν.

***

Δόγμα ταυτοτήτων Ελλάδος- Κύπρου

Να σας αποκαλύψω τώρα κάτι που αφορά χιλιάδες πολίτες της Κύπρου που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Ελλαδίτες που ζουν στην Μεγαλόνησο. Φίλοι μου από την Κύπρο λοιπόν μου έλεγαν ότι μπορεί εκεί να έγινε ευρύς ανασχηματισμός και στη θέση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να τοποθετήθηκε ο Νικόδημος Δαμιανού στη θέση του Φίλιππου Παπαζαχαρία, ωστόσο οι Κύπριοι ποντάρουν πολύ στον… Δημήτρη Παπαστεργίου.

Κι αυτό επειδή ο εδώ Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στην επίσκεψή του στη Λευκωσία πριν από δυο μήνες, όταν και συζήτησαν για να μεταφέρουν βέλτιστες πρακτικές στην Κύπρο. Μάλιστα, μαθαίνω ότι στις νέες υπηρεσίες που ετοιμάζει ο Παπαστεργίου για το gov.gr wallet θα υπάρχει και η δυνατότητα διαλειτουργικότητας για τις ταυτότητες των δυο χωρών, κάτι που σημαίνει ότι η χρήση θα είναι σαν να βρίσκονται οι πολίτες στη χώρα τους. Καλοδεχούμενη η συνεργασία, και έπονται κι άλλες.

***

Παραδόσεις- παραλαβές με διελεύσεις μαχητικών

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής του Α/ΓΕΕΘΑ θα γίνει με τιμές σήμερα στη Σχολή Ευελπίδων. Ο απερχόμενος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα παραδώσει την αρχηγία στον νέο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Χούπη.

Ειδική τελετή απόδοσης τιμών θα γίνει Τετάρτη στην παράδοση- παραλαβής της ηγεσίας Πολεμικής Αεροπορίας, στην Σχολή Ικάρων. Ο απερχόμενος αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, μετά από 43,5 χρόνια επιτυχημένης προσφοράς στην Πολεμική Αεροπορία θα παραδώσει στον νέο αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο(Ι) Δημοσθέση Γρηγοριάδη.

Ο απερχόμενος αρχηγός θα εισέλθει στην Σχολή Ικάρων με την στολή του και μετά το πέρας της τελετής θα εξέλθει με πολιτικά. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ένας σμήνος μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την 332 Μοίρα θα σκίσει τον ουρανό της Σχολής Ικάρων αποδίδοντας τιμή και σεβασμό προς τον Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Άλλωστε ο απερχόμενος αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας ήταν αυτός που παρέλαβε τα Rafale, επί αρχηγίας του εκπαιδεύτηκαν οι πιλότοι τους και υπήρξαν επιχειρησιακά μαχητικά αεροπλάνα, προσφέροντας υπεροπλία στο Αιγαίο.

***

Το πιο επετειακό έτος είναι το 2024

Το 2024 είναι μια εκλογική χρονιά, καθότι διεξάγονται οι ευρωεκλογές (την επίσημη ή ανεπίσημη έναρξή τους κήρυξε προχθές ο Πρωθυπουργός από το Γαλάτσι), αλλά και χρόνια επετείων: 20 χρόνια από την επιτυχημένη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, 20 χρόνια από την κατάκτηση του Euro, 25 χρόνια από το ευρώ και την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, 50 χρόνια από την πτώση της χούντας, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Και ακόμα ας μην ξεχνάμε ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ψηφίζει μέσα στο 2024 υπό τη σκιά του Τραμπ και της Ακροδεξιάς.

***

Η αναφορά του Πάπα στην Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, τον Απρίλιο του 2016.

«Πολλοί μετανάστες τυχαίνουν τρομερά σκαιής μεταχείρισης, από μέρους των μαφιών», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι «Nove» για να προσθέσει: «Όπως στην Λιβύη, όπου συχνά ζητούνται λύτρα, για να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες, στην Ευρώπη, δέχονται τους περισσότερους μετανάστες η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία η Ισπανία και η Μάλτα. Σας παρακαλώ, μην κλείσετε τις πόρτες σας. Σε ορισμένες από αυτές τις χώρες υπάρχει υπογεννητικότητα, υπάρχουν έρημα χωριά. Πρέπει να αφαιρέσουμε το μεταναστευτικό από τα χέρια των μαφιών και να το πάρουμε στα δικά μας χέρια. Το να μένει κανείς σπίτι του, αποτελεί δικαίωμα, αλλά αποτελεί δικαίωμα και το να μεταναστεύεις».