Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε ν’ αναλάβει το προσωπικό ρίσκο της τάχιστης προώθησης του νομοσχεδίου που προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πριν από τις Ευρωεκλογές και, παρά τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως θα βγει αλώβητος.
Το «ναι» της κοινωνίας στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Όσα εξήγγειλε πρόσφατα μέσα από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ βρίσκουν σύμφωνο το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο -με βάση τη δημοσκόπηση της Marc για το protothema.gr- τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης και δεν έχει αντιρρήσεις στην υιοθεσία.
Αντιθέτως ο κόσμος εμφανίζεται να έχει αντιρρήσεις στην απόκτηση παιδιών μέσα από τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα προβλέπει το σχέδιο νόμου όπως θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση.
Πιο αναλυτικά το 54,8% όσων ερωτήθηκαν απάντησε καταφατικά στο αν συμφωνεί με τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Επίσης υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκε το 52,9% και μόλις το 40,9% ήταν αντίθετο.
Ο αστερίσκος της παρένθετης μητέρας
Στο ερώτημα αν θα πρέπει τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να έχουν το δικαίωμα στην τεκνοθεσία με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι 2/3 συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίστηκαν αρνητικοί (65,6%) και μόνο το 29,6% συναίνεσε.
Πάντως, όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αξιολογείται μεταξύ των πλέον ουσιαστικών, καθώς σχεδόν το 67% των ερωτηθέντων το θεωρούν ως λιγότερο ή καθόλου σημαντικό συγκριτικά με τα άλλα προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια και η υγεία.
Η εκτίμηση ψήφου
Κι αν ένα ποσοστό των βουλευτών της δεξιάς πτέρυγας θα καταψηφίσει ή στην καλύτερη θα απέχει, ενώ ένα μέρος του συντηρητικού ακροατηρίου της ΝΔ θα δυσαρεστηθεί από την εξέλιξη, η συνολική δυναμική του κυβερνώντος κόμματος ελάχιστα επηρεάζεται. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει το πολιτικό κέντρο, εκφράζοντας επιτυχώς τις απόψεις του, κι αυτό αποτυπώνεται στα σχετικά νούμερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρόθεση ψήφου της ίδιας έρευνας η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34%, το οποίο εκτοξεύεται πάνω από το 38% μετά την αναγωγή των αναποφάσιστων.
Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ κρατά τη δεύτερη θέση, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πάντως ν’ αυξάνει τα ποσοστά του (14,6% στην εκτίμηση ψήφου), την ώρα που το ΚΚΕ κινείται σε διψήφια επίπεδα (10%) και διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση.