Κατέχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό δημοφιλίας από όλους τους πολιτικούς της χώρας -40% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου- ο πρώην υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ επελέγη από τον Εμανουέλ Μακρόν στη σκιά μιας προβληματικής δεύτερης θητείας και της αυξανόμενης δυσπιστίας των ψηφοφόρων για την πολιτική γενικότερα.
Επικοινωνιακός και πράος, ο Ατάλ έχει κερδίσει τη συμπάθεια των συμπατριωτών του μιλώντας ανοιχτά για τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης του bullying που υπέστη ως έφηβος και της ομοφυλοφιλίας του. Θα αντικαταστήσει την Ελιζαμπέτ Μπορν που παραιτήθηκε μετά από μια ταραχώδη 20μηνη θητεία κατά την οποία, επέζησε 30 προτάσεων δυσπιστίας και παρέκαμψε το Κοινοβούλιο αρκετές φορές ώστε να περάσει νομοθετικές προτάσεις όπως η εργασιακή μεταρρύθμιση και η μετανάστευση.
Αλλαγή τακτικής από τον Μακρόν
Μέχρι σήμερα, ο Μακρόν τοποθετούσε στην πρωθυπουργική καρέκλα ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους. Όλοι εξαιρετικοί γνώστες του κράτους, αλλά εντελώς άγνωστοι και χωρίς το παραμικρό πολιτικό βάρος. Με τον Γκαμπριέλ Ατάλ, προωθεί ένα πολιτικό ον που επιπλέον, διαθέτει ιδιαίτερα επικοινωνιακό χάρισμα. Κάποιον «απόλυτα ταυτισμένο με τους Γάλλους, σε σημείο που να είναι ο αγαπημένος τους υπουργός», όπως γράφει ο Monde.
Είναι η πρώτη φορά από το 2017 που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ήθελε να μοιάζει αυτάρκης, δείχνει ότι χρειάζεται κάποιον στο πλευρό του, με ιδιαίτερα ταλέντα, ενέργεια, φιλοδοξία και πολιτική αίσθηση. Παραδέχεται σιωπηρά – λένε εγχώριοι παρατηρητές – ότι χρειάζεται νέο αίμα, για να γυρίσει σελίδα σε μια δύσκολη χρονιά.
Την ίδια ώρα, διορίζοντας μια ισχυρή προσωπικότητα, με πολιτική υπόσταση και φιλοδοξίες, ο Μακρόν δείχνει ότι είναι ικανός να μεταρρυθμίσει τον εαυτό του. Να βγει από τη ζώνη άνεσής του, να αποδεχτεί ότι κάποιος άλλος εκτός από εκείνον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τραβώντας όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Την περασμένη Τετάρτη ο Ατάλ έγινε πρωτοσέλιδο στους Financial Times.
Η συντακτική ομάδα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο ότι αυτός ο «μίνι-Μακρόν» που έχει προφανείς φιλοδοξίες να αναδειχθεί διάδοχος του γάλλου προέδρου «μπορεί να αποξενώσει τους ψηφοφόρους που έλκονται από την πιο προσγειωμένη Λεπέν» ενώ επιπροσθέτως έχει δεμένα τα χέρια λόγω μειοψηφίας στη Βουλή.
Πέραν αυτού ένα καίριο ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι τα μικρά περιθώρια που έχει ώστε να διαμορφώσει μια ανανεωμένη στρατηγική με τους ίδιους υπουργούς σε σημαντικά υπουργεία όπως των Οικονομίας, Εσωτερικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Δικαιοσύνης όπου παραμένουν οι Μπρουνό Λε Μερ, Ζεράλντ Νταρμανέν, Σεμπαστιάν Λεκορνί και Ερίκ Ντιπόν Μορετί αντιστοίχως.
Μπορεί εν τέλει, όπως γλαφυρά δήλωσε στο BFMTV ο πολιτικός αναλυτής Κριστόφ Μπαρμπιέ, ο Ατάλ να «καταλήξει να είναι περισσότερο μαέστρος της ορχήστρας της κυβέρνησης παρά ο αρχηγός της και οι μεγάλες φωνές όπως ο βαρύτονος και ο τενόρος να εξακολουθούν να έχουν μεγάλο βάρος».
Πρόκληση η άνοδος της Μαρίν Λεπέν
Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο όπου θα παρουσιάσει το όραμά του και τον νομοθετικό οδικό χάρτη. Μεταξύ άλλων έχει υποσχεθεί να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, στους νέους, στη βελτίωση των αμοιβών εργασίας και στην εκπαίδευση. Αλλά η βασική του πρόκληση και άμεση προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες είναι να περιορίσει την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου. Το κόμμα της είναι ήδη το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα της αντιπολίτευσης στο γαλλικό κοινοβούλιο και βρίσκεται τώρα μπροστά από τους κεντρώους του Μακρόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.