Τον αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη επέλεξε το ΚΥΣΕΑ για τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων να παραμένει στις ειδικές δυνάμεις, αλλά η επιλογή του προσώπου να οδηγεί σε ριζική ανανέωση, αφού άλλαξαν και οι τρεις αρχηγοί των Επιτελείων και όχι μόνο.
Το είχε αφήσει να εννοηθεί
Το σενάριο της επιλογής του Δημήτρη Χούπη το οποίο και επικράτησε επιβεβαίωσε τη διάθεση που είχε αφήσει επανειλημμένα να εννοηθεί ο Νίκος Δένδιας για αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις και περιγραφή μίας φιλοδοξίας για εκσυγχρονισμό, που θα κληθεί να υπηρετήσει ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ωστόσο το αν θα γίνει πραγματικότητα σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Μεγάλο βάρος πέφτει στην πολιτική ηγεσία εάν θα θελήσει όντως να προχωρήσει τις αλλαγές αλλά και στις αντιστάσεις που θα βρουν και οι δύο πλευρές, εφόσον αποφασίσουν να επιχειρήσουν τομές στο ίδιο το σύστημα.
Ανανέωση
Ο Δένδιας στην δήλωση του, με τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο πλευρό του και ένα βήμα πίσω του, θέλησε να δώσει στις επιλογές της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτήρα πέραν της ανανέωσης των προσώπων, σημειώνοντας ότι «σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της Κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια. Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ένα Σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα». Καλώντας τη νέα ηγεσία να υπηρετήσει «αυτή την αλλαγή».
Τρεις πυλώνες
Μία αλλαγή την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιέγραψε σε τρεις πυλώνες:
– Την πλήρη αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο «ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας».
– Τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, «με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Όπως είπε ο Δένδιας «απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οφείλει να το αξιοποιήσει». Έβαλε δε στο κάδρο το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, αλλά και την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και τις αλλαγές που έπονται σημειώνοντας ότι οι Ενόπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων σε χρήση μέσων.
– Τους ανθρώπινους πόρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ ο Δένδιας έκανε λόγο για επικείμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, , για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την αναθεώρηση στη θητεία των στρατεύσιμων, προκειμένου από «Θητεία-Αγγαρεία» να εξελιχθεί σε «Θητεία-Εφεδρεία» και «Θητεία-Ευκαιρία».
Η νέα ηγεσία κατά το Δένδια καλείται να υπηρετήσει ένα «νέο δόγμα που συνιστά αλλαγή σελίδας και οδηγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Μια αλλαγή απόλυτα επιβεβλημένη, για να μην πω καθυστερημένη».
Νέο προφίλ
Το προφίλ του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ παραπέμπει – σε αυτή τη φάση καθώς αναμένεται να δώσει τα δικά του δείγματα γραφής – σε ένα διαφορετικό πρότυπο από αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα. Με τις συζητήσεις στο Πεντάγωνο να θεωρούν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν εποχή.
Ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος άλλωστε χαρακτηρίζεται ως μία έντονη προσωπικότητα, που είχε φανατικούς οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς και σίγουρα άφησε το στίγμα του σε ένα κύκλο που κλείνει. Και την έναρξη μίας νέας εποχής, όπου μεταξύ άλλων ζητούμενο για το Χούπη θα είναι και η δημιουργία και διατήρηση ισορροπιών.
Ο Δένδιας επέμεινε στην αλλαγή το Μαξίμου στη συνέχεια
Και αν ο Δένδιας ευχαρίστησε μεν την απερχόμενη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπερθεμάτισε δε στην ανάγκη για αλλαγές και στο όραμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή, την προσφορά του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ φρόντισαν να υπογραμμίσουν με ιδιαίτερη έμφαση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διαχειρίστηκε με επιτυχία σειρά κρίσεων, ξεκινώντας από τον Έβρο το 2020, και η θητεία του «συνέπεσε με μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων, αλλά και σημαντικής διπλωματικής και αμυντικής αναβάθμισης της χώρας». Για να επισημάνουν ότι μετά την οικονομική κρίση ο Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν αυτός που κλήθηκε να επιβλέψει και την υλοποίηση «ενός μεγάλου προγράμματος απαραίτητων εξοπλισμών». Στέλνοντας μήνυμα ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν θα μεταβληθεί αλλά θα συνεχιστεί.
Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα.
Η επιλογή
Η επιλογή του Δημήτρη Χούπη, ενός ανθρώπου που προέρχεται από το όπλο των διαβιβάσεων και έχει υπηρετήσει ως αξιωματικός τις Ειδικές Δυνάμεις, αλλά έχει και ένα υψηλότατο επίπεδο μόρφωσης, καθώς είναι Διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας. Διαθέτει επίσης τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα ¨ Στρατηγική και Διπλωματία¨, στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων» καθώς και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Ενώ έχει τελειώσει και το πιο σκληρό σχολείο του ΝΑΤΟ, όπως λένε απόστρατοι αξιωματικοί.
Στοιχεία που τον τοποθετούν στο κάδρο της νέας εποχής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και μένει να αποδειχθεί αν θα πετύχει. Και θεωρείται ότι έχει τα χαρακτηριστικά να υπηρετήσει το μοντέλο των αλλαγών.
Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πάντα ένα δύσκολο στοίχημα, στο οποίο η καχυποψία και τα σενάρια για σκοπιμότητες δεν αποβάλλονται και η κριτική είναι σκληρή.
Αλλαγές σε όλα τα Επιτελεία
Να σημειωθεί ότι μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αποστρατεύονται και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και Ναυτικού Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης. Με τους δύο τελευταίους να έχουν υπηρετήσει στην θέση αυτή μόνο για ένα χρόνο και μόνο τον Μπουρολιά να συμπληρώνει το ανώτερο των 2+1 ετών.
Νέοι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ορίζονται οι: Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Επιλογές που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε σειρά προκλήσεων, όπως τα εξοπλιστικά, επιχειρησιακά καθώς και ζητήματα προσωπικού.
Με ένα από τα πλέον άμεσα ζητήματα να είναι η δήλωση πρόθεσης από την πλευρά της Ελλάδας να συμμετάσχει με μία φρεγάτα στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα.