Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι, μια ομάδα ανταρτών από την Υεμένη υποστηριζόμενη από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί μια κρίσιμη ναυτιλιακή διαδρομή μέσω της οποίας διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, απάντησαν, πραγματοποιώντας πυραυλικές επιδρομές σε στόχους Χούθι εντός της Υεμένης, ωθώντας τους αντάρτες και τη μακροχρόνια ένοπλη πάλη τους περαιτέρω στο προσκήνιο.
Η επίθεση στις βάσεις των Χούθι έγινε μια ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε να καταδικάσει «με τον πιο έντονο τρόπο» τουλάχιστον δώδεκα επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους Χούθι σε εμπορικά και εμπορικά πλοία, τα οποία, όπως είπε, εμπόδισαν το παγκόσμιο εμπόριο και υπονόμευσαν τηνελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Ποιοι είναι οι Χούθι
Οι Χούθι, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Μάλεκ αλ-Χούθι, είναι μια υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα σιιτών ανταρτών που πολεμούν την κυβέρνηση της Υεμένης για περίπου δύο δεκαετίες και τώρα ελέγχουν τα βορειοδυτικά της χώρας και την πρωτεύουσά της, τη Σάνα.
Έχουν οικοδομήσει την ιδεολογία τους γύρω από την αντίθεση στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας τους εαυτούς τους ως μέρος του «άξονα αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν, μαζί με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Οι ηγέτες τους συχνά παραλληλίζουν τις αμερικάνικες βόμβες, που χρησιμοποιούνται για να χτυπούν τις δυνάμεις τους στην Υεμένη με τα όπλα που στέλνονται στο Ισραήλ και χρησιμοποιούνται στη Γάζα.
Το 2014, ένας στρατιωτικός συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία παρενέβη για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αρχική κυβέρνηση της χώρας μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Χούθι, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που είχε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
Τον περασμένο Απρίλιο, οι συνομιλίες μεταξύ των Χούθι και της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησαν ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα αναγνώριζε δυνητικά το δικαίωμα των Χούθι να κυβερνούν τη βόρεια Υεμένη όπως αναφέρουν οι New York Times.
Οι Χούθι, πλέον έχουν ενισχύσει το οπλοστάσιό τους τα τελευταία χρόνια, και τώρα περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους και drones μεγάλου βεληνεκούς. Οι αναλυτές πιστώνουν αυτή την επέκταση στην υποστήριξη από το Ιράν, το οποίο έχει προμηθεύσει πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή για να επεκτείνει τη δική του επιρροή.
Γιατί επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα;
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι Χούθι δήλωσαν την υποστήριξή τους στη Χαμάς και είπαν ότι θα στόχευαν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει προς το Ισραήλ ή το εγκαταλείπει.
Ο Γιαχία Σαρέα, εκπρόσωπος των Χούθι, έχει πει συχνά, ότι η ομάδα επιτίθεται σε πλοία για να διαμαρτυρηθεί για τη «δολοφονία, την καταστροφή και την πολιορκία» στη Γάζα και για να σταθεί αλληλέγγυα με τον παλαιστινιακό λαό.
Οι αρχές της Γάζας ανακοινώνουν, ότι περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και στις χερσαίες επιθέσεις που ξεκίνησε μετά τις διασυνοριακές επιδρομές της Χαμάς και τη σφαγή, λένε οι ισραηλινές αρχές, περίπου 1.200 ανθρώπων.
Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει 27 επιθέσεις με drones και πυραύλους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που ισχυρίζονται, ότι κατευθύνονται προς ή φεύγουν από ισραηλινά λιμάνια. Η πιο πρόσφατη ήταν ένας πύραυλος, που προσγειώθηκε κοντά σε εμπορικό σκάφος, δήλωσε ο στρατός των ΗΠΑ.
Ίσως η πιο τολμηρή επιχείρηση των Χούθι ήρθε στις 19 Νοεμβρίου, όταν ένοπλοι κατέλαβαν ένα σκάφος με το όνομα Galaxy Leader και το μετέφεραν σε λιμάνι της Υεμένης, κρατώντας αιχμάλωτα τα 25 μέλη του πληρώματος, κυρίως Φιλιππινέζους.
Πώς επηρεάζουν οι επιθέσεις χώρες σε όλο τον κόσμο
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπαχρέιν την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και με τη σειρά τους να αυξήσουν το κόστος για καθημερινά αγαθά. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν επηρεάσει πλοία που συνδέονται με περισσότερες από 40 χώρες, υπογράμμισε.
Η αλλαγή δρομολόγησης πλοίων γύρω από την Αφρική προσθέτει επιπλέον 4.000 μίλια και 10 ημέρες στις διαδρομές ναυτιλίας και απαιτεί περισσότερα καύσιμα. Αλλά η συνέχιση της χρήσης της Ερυθράς Θάλασσας θα αύξανε τα ασφάλιστρα. Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα έπληττε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
Τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι
Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν καταδίκασε επανειλημμένα τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και συγκέντρωσε μια ναυτική ομάδα εργασίας για να προσπαθήσει να τους κρατήσει υπό έλεγχο.
Η ειδική ομάδα, που ονομάζεται Operation Prosperity Guardian, συγκέντρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλους συμμάχους και περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα για, σύμφωνα με τα λόγια του Μπλίνκεν, «να διατηρήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και την «ελευθερία της ναυτιλίας».
Το Μπαχρέιν είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που συμφώνησε να συμμετάσχει. Παρόλο που πολλές χώρες στην περιοχή εξαρτώνται από το εμπόριο που διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, δεν θέλουν να συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, εικάζουν οι αναλυτές.
Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία έχουν αναχαιτίσει ορισμένους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι προτού φτάσουν στους στόχους τους. Πριν μερικές ημέρες, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη από το αεροπλανοφόρο U.S.S. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μαζί με τέσσερα άλλα πολεμικά πλοία, αναχαίτισε 18 drones, δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ και έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων, ανέφερε σε δήλωση η Κεντρική Διοίκηση.
Στις 31 Δεκεμβρίου, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ βύθισαν τρία σκάφη των Χούθι που επιτέθηκαν σε εμπορικό φορτηγό πλοίο.