Το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ θα συνεδριάσει εφέτος από τις 15 ως τις 19 Ιανουαρίου, στο Νταβός της Ελβετίας. Πρόκειται για την 54η συνάντηση της ηγετικής ελίτ του πλανήτη και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών δημοσιεύτηκε η έκθεση για τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχει ο παγκόσμιος ιστός μέσα στην επόμενη διετία, αλλά κι ως το 2034.
Στην έρευνα που διεξήχθη από τον οργανισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1.400 εμπειρογνώμονες κινδύνου, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ηγέτες της βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατέστη ξεκάθαρο πως η προοπτική για τον κόσμο είναι κυρίως αρνητική και μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί μακροπρόθεσμα.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες κρίσεις καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον», υποστήριξε σχετικώς τη διευθύνουσα σύμβουλος του WEF, Σάντια Ζαχίντι, περιγράφοντας ως ασταθή την παγκόσμια τάξη πραγμάτων καθώς περιβάλλεται από πόλωση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, εξαιτίας και της διείσδυσης της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα, κυριάρχησε στις προοπτικές κινδύνων για το 2024 και συνολικά την επόμενη διετία. Όπως σχετικά επισημαίνεται, τόσο η ακούσια όσο και η εκούσια διαρροή fake news πρόκειται να αποτελέσουν τον πυρήνα των κινδύνων εν μέσω εκλογικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται την επόμενη διετία και δύναται να επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.
«Η γενικευμένη προσφυγή στην παραπληροφόρηση και τα εργαλεία που επιτρέπουν τη διασπορά της είναι πιθανό να υπονομεύσουν τη νομιμοποίηση κυβερνήσεων», προειδοποίησε η έκθεση.
Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα ακολουθούν στη δεύτερη θέση της πρώτης δεκάδας, αλλά μεταπηδούν στην κορυφή ως η μεγαλύτερη ανησυχία σε ορίζοντα δεκαετίας, συνοδευόμενες από τις κομβικές μεταβολές στα περιβαλλοντικά συστήματα του πλανήτη και την ολική κατάρρευση των οικοσυστημάτων.
Ακολουθούν, αμέσως μετά, η κοινωνική πόλωση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε αναταραχές, και η ανασφάλεια που διέπει παραδοσιακά τον κυβερνοχώρο.
Επίσης οι ένοπλες συγκρούσεις ανήκουν στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων απειλών παγκοσμίως για τα επόμενα δύο χρόνια. Με πολλούς εν εξελίξει πολέμους, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο κίνδυνος διάβρωσης της κοινωνικής ανθεκτικότητας γεννούν αναπόφευκτες προϋποθέσεις επέκτασης των συγκρούσεων.
Από εκεί και πέρα, η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών κατατάσσεται στην έκτη θέση των κινδύνων για την επόμενη διετία, τη στιγμή που μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται να προκύψουν υψηλά εμπόδια στην οικονομική κινητικότητα. Ο πληθωρισμός και η οικονομική ύφεση, που καταλαμβάνουν την έβδομη και την ένατη θέση αντίστοιχα στο top10, είναι ουσιαστικά σκέλη του ίδιου ακριβώς προβλήματος.
Μεταξύ των δύο καταλαμβάνει θέση η αναγκαστική κι όχι εκούσια μετανάστευση, ως συνέπεια διαφορετικών κάθε φορά αιτιών, ενόσω η σχετική λίστα συμπληρώνεται από τη ρύπανση.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λογικό η έκθεση να καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες σε μια επανεξέταση της δράσης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κινδύνων και σε μια παγκόσμια συνεργασία που θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στην κατασκευή προστατευτικών πλαισίων για τους πιο επικίνδυνους αναδυόμενους κινδύνους. Μεταξύ αυτών οι διακρατικές συμφωνίες για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτοί είναι οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την επόμενη διετία
- Παραπληροφόρηση
- Ακραία καιρικά φαινόμενα
- Κοινωνική πόλωση
- Ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο
- Ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ κρατών
- Έλλειψη οικονομικών ευκαιριών
- Πληθωρισμός
- Αναγκαστική μετανάστευση
- Οικονομική ύφεση
- Ρύπανση
Τι ισχύει σε ορίζοντα δεκαετίας
- Ακραία καιρικά φαινόμενα
- Κομβικές αλλαγές στα περιβαλλοντικά συστήματα
- Απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση οικοσυστημάτων
- Έλλειψη φυσικών πόρων
- Παραπληροφόρηση
- Δυσμενείς συνέπειες τεχνητής νοημοσύνης
- Αναγκαστική μετανάστευση
- Ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο
- Κοινωνική πόλωση
- Ρύπανση