Φαινόμενα βανδαλισμών, φθορά της δημόσιας περιουσίας και η ανάγκη αποκατάστασης είναι στην καθημερινότητα των δημοτικών αρχών. Εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ δαπανώνται από τους Δήμους προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Χρήματα που αφαιρούνται από άλλες ανταποδοτικές προς τους πολίτες υπηρεσίες.
Οι Δήμοι όσο και αν το θέλουν, δεν μπορούν να προστατεύσουν την δημοτική περιουσία, αφού δεν έχουν ούτε χρήματα ούτε και προσωπικό. Η Δημοτική αστυνομία σε πολλούς δήμους, απλά δεν υπάρχει, σε άλλους είναι υποστελεχωμένη. Αλλά και πάλι η Δημοτική Αστυνομία για να μπορέσει – λειτουργώντας αποτρεπτικά και μόνο – να περιφρουρήσει επαρκώς έναν αστικό δήμο θα πρέπει να είναι πολυάριθμη.
Ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Ιωακειμίδης θα χρειάζονταν ένα δυναμικό 600 ατόμων ημερησίως για να προφυλάξει του δημόσιους χώρους από σχολεία, πλατείες, κολυμβητήρια, χώρους υπαίθριας άθλησης, άλση και άλλα. Μιλήσαμε με αυτοδιοικητικούς και μας περιέγραψαν στο cityhub των ΝΕΩΝ το πρόβλημα που υπάρχει σε όλες του τις μορφές.
«Δεν είναι θέμα της Αυτοδιοίκησης»
Γιώργος Ιωακειμίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής; «Κατ΄κανόνα τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι της κρατικής αστυνομίας. Η Δημοτική αστυνομία δεν έχει καν τον εξοπλισμό. Οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά αναφορικά στην αποτροπή των φαινομένων παραβατικότητας και βανδαλισμών. Οι Δήμοι άλλα μπορούν να κάνουν. Ως δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, βάλαμε επαγγελματία ψυχολόγο στα σχολεία να βοηθήσει όσους χρειάζονταν στήριξη και ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον.
Ο Δήμος δεν μπορεί να καταστείλει. Είναι ανεδαφικό να πούμε πως ο Δήμος μπορεί να προστατεύσει τον δημόσιο χώρο με τα μέσα που διαθέτει. Τι να προφυλάξει ο Δήμος; Τις παιδικές χαρές, τις πλατείες, τα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους, που καταστρέφονται διαρκώς. Χρειάζεται ένας στρατός ανθρώπων για να τα προστατεύσει όλα αυτά. Που δεν τον έχει κανένας Δήμος.
Που ποτέ δεν είχε ιστορικά στην διάθεση της η Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα στο Δήμο που υπηρέτησε δεκαετίες, να πω μονάχα πως υπάρχουν 80 σχολεία. Για να τα φυλάξει κανείς χρειάζονται 2 βάρδιες ημερησίως. Υπάρχουν 70 παιδικές χαρές για να αναφέρουμε κάποια από τα σημεία που χρειάζονται φύλαξη. Αν προσθέσουμε τις πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, δεν αρκούν 600 άτομα την ημέρα. Κανείς δήμος δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Φοβάμαι ότι το φαινόμενο της παραβατικότητας θα ενταθεί. Ο κ. Χρυσοχοίδης θεωρώ πως μπορεί να βοηθήσει πολύ με συγκεκριμένες προτάσεις που ξέρω πως έχει. Σίγουρα πάντως δεν είναι ζήτημα της Αυτοδιοίκησης αυτό.
Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Αμαρουσίου: Η έξαρση του φαινομένου του βανδαλισμού της δημόσιας περιουσίας και γενικότερα της παραβατικότητας, είναι σαφώς ένα ανησυχητικό γεγονός. Είναι μία σύγχρονη μάστιγα που παρατηρείται κυρίως στις νεαρές ηλικίες.
Όσο φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το φαινόμενο αυτό μεταφράζεται κυρίως σε καταστροφή εξοπλισμού σε κλειστές ή ανοικτές δομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας όπως σχολεία, παιδικές χαρές, πλατείες κ.α.
Είναι θλιβερό το θέμα και το θέαμα να αντικρύζει κάποιος μία προσφάτως ανακαινισμένη παιδική χαρά, σε κακή κατάσταση και με όργανα κατεστραμμένα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια υπηρεσιών προς τους Δημότες αλλά και συνεχή δρομολόγηση πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η δυνατότητα φύλαξης αυτών των χώρων είναι δύσκολη. Παραμένει ζητούμενο για τον Δήμο μας, η σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, μία γραφειοκρατική διαδικασία που ευελπιστούμε σύντομα να λάβει αίσιο τέλος. Συνεπικουρούμενη από εταιρία ιδιωτικής φύλαξης αλλά και με σύγχρονα μέσα εποπτείας πάντα στο πλαίσιο του GDPR, προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτών των δυσάρεστων συμπεριφορών. Γενικότερα όμως η αστυνόμευση και καταστολή του φαινομένου ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία και σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει, θεσμικά και λειτουργικά αυτή την συνθήκη. Μόνο να υποβοηθήσει.
Είμαστε όμως βαθύτατα πεπεισμένοι πως η θεραπεία της παραβατικότητας ειδικά στους νέους, έχει τις ρίζες της σε λαθεμένα κοινωνικά πρότυπα που αναπαράγονται και υπ αυτή την έννοια η δουλειά που πρέπει να κάνει το κράτος είναι αυτή της εκπαίδευσης και ενημέρωσης μέσα από την οικογένεια και το Σχολείο.
Εμείς θα είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια προασπίζοντας τη Δημόσια ασφάλεια και συμφέρον.
Ισίδωρος Μάδης, Δήμαρχος Παιανίας: Οι βανδαλισμοί δημόσιων χώρων και κτιρίων τείνουν να γίνουν γνώρισμα της εποχής μας. Ειδικά σε δήμους όπως η Παιανία όπου η φύλαξη δεν είναι εφικτή λόγω της κατάργησης στο παρελθόν της Δημοτικής Αστυνομίας και της έλλειψης προσωπικού στην ΕΛΑΣ σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής μας. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σημεία όπου είναι πιο απόμερα ή υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης διαφυγής των δραστών.
Ακόμα και οι εορταστικοί στολισμοί των Χριστουγέννων έγιναν στόχος εκείνων που θεωρούν ότι οι φθορές στη δημόσια περιουσία συνιστούν πιθανόν πράξη αντίστασης αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι η ζημιά επιβαρύνει τους δημότες. Μόνη εφικτή λύση είναι η εγκατάσταση συστημάτων φύλαξης και παρακολούθησης τα οποία εκτιμούν ότι θα λειτουργήσουν κυρίως αποτρεπτικά ειδικά σε χώρους όπως τα σχολεία, οι πλατείες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.