Η «διέξοδος» που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς όσους βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων, «δείχνοντάς» τους την οδό της αποχής από την διαδικασία ψήφισής του, διαμορφώνει νέα δεδομένα στις εύθραυστες ισορροπίες εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ).
«Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές», είπε ο Πρωθυπουργός και αρκετά μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ άκουσαν με ανακούφιση την προτροπή του, καθώς τους διευκολύνει να τοποθετηθούν «κατά συνείδηση» και χωρίς να τεθεί το ασφυκτικό πλαίσιο της «κομματικής πειθαρχίας», κάτι που απέκλεισε ευθέως ο κ. Μητσοτάκης.
Οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, άλλωστε, δεν άφηναν περιθώρια για λήψη ανάλογων δεσμευτικών μέτρων τα οποία το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν να διογκώσουν το κλίμα δυσαρέσκειας και ενστάσεων όσων τάσσονται ανοιχτά ή κρυφά κατά της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών κυρίως δε ως προς το σκέλος της τεκνοθεσίας, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα ακόμα και μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η σωτήρια διευκρίνιση του Πρωθυπουργού και η μείωση των διαφωνούντων
Το κλίμα, πάντως, μετά τις διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού, κυρίως για το θέμα της παρένθετης μητέρας, φαίνεται να εξομαλύνεται, όπως τουλάχιστον εκτιμούν βουλευτές της ΝΔ που κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ του «όχι» και του «ναι», ενώ η «διέξοδος» της αποχής απενοχοποεί την αρνητική στάση όσων έχουν αποφασίσει να μην στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία, ανοίγοντας παράλληλα ένα «παράθυρο» για ζυμώσεις προκειμένου να επανατοποθετηθούν κάποιοι εξ αυτών.
«Πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καθιστώντας πάντως σαφές σε ό,τι τον αφορά, ότι δεν θα υπολογίσει ούτε πολιτικό κόστος ούτε πολιτικό όφελος. Κάποιοι εικάζουν ότι μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση και την «ασφαλή προσγείωση» που διασφάλισε για τους βουλευτές που διαφωνούν –και δεν είναι λίγοι- οι διαφωνούντες θα μειωθούν.
«Να πείσουμε βουλευτές και από άλλα κόμματα»
Σε κάθε περίπτωση η αποχή διευκολύνει την διαδικασία επικύρωσης του νομοσχεδίου από την Βουλή. Σημειώνεται ότι απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο (1/4) του συνολικού αριθμού των Βουλευτών (δηλαδή από 75 ψήφους). Με την προϋπόθεση ότι τα «ναι» θα είναι περισσότερα από τα «όχι».
Όσον αφορά τους υπουργούς, το θέμα είναι πιο σύνθετο, αν και εδώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, τονίζοντας ότι και τα κυβερνητικά στελέχη θα κληθούν να ψηφίσουν όχι ως υπουργοί αλλά ως βουλευτές, δηλαδή κατά συνείδηση, θέτοντας ωστόσο και έναν «αστερίσκο»: ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεσμεύονται από τις αποφάσεις του. «Προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο», είπε αν και το χαρακτήρισε ως «λεπτομέρεια» διότι όπως εξήγησε «ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Η αποχή δεν μπορεί να αποκλείσει τα «όχι»
Πάντως τα «όχι» δεν μπορούν να αποκλειστούν στον βαθμό που για κάποιους η αποχή δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα θέμα που άπτεται των παραδοσιακών αξιών και αρχών της οικογένειας, του γάμου και της τεκνοθεσίας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, θέτοντας «λόγους συνείδησης» για την στάση τους.
Η διαφωνία
Υπενθυμίζεται ότι κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας εμφανίζονται ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, αλλά και βουλευτές όπως ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Άννα Καραμανλή, ο Στράτος Σιμόπουλος και αρκετοί άλλοι.
Μένει να φανεί πλέον ποιοι εξ αυτών θα συνταχθούν με το καθαρό «όχι» και ποιοι θα προτιμήσουν την «διέξοδο» της αποχής.