Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν στο σκοτάδι εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε χθες (9/1) τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας ανεμοστρόβιλους.

Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ σφυροκοπάται από ισχυρές βροχές που προκαλούν πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους με ριπές που ξεπερνούν πιθανόν τα 80 χλμ/ώρα και καταιγίδες σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία National Weather Service (NWS).

Στη Βόρεια Καρολίνα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πάρκο με τροχόσπιτα, πολλά από τα οποία υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με αξιωματούχους της κομητείας Κατάουμπα. Στην Τζόρτζια, η πτώση ενός δένδρου πάνω σε όχημα στοίχισε τη ζωή σε άλλον έναν άνθρωπο, σύμφωνα με την αστυνομία της κομητείας του Κλέιτον. Στην Αλαμπάμα, μία ογδοντάχρονη έχασε τη ζωή της όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε το τροχόσπιτό της, σύμφωνα με τις αρχές της κομητείας του Χιούστον.

Χωρίς ρεύμα 890.000 νοικοκυριά

Πολλαπλοί ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν στη Φλόριντα και τη Νότια Καρολίνα, καθώς το κάτω μέρος της ψυχρής καταιγίδας συγκρούστηκε με θερμότερο, υγρότερο αέρα στα νότια, δημιουργώντας μια γραμμή καταιγίδων και δίνες ανέμων, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί μετεωρολόγοι.

Η χειμερινή καταιγίδα προκάλεσε επίσης σημαντικές χιονοπτώσεις στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας (2 ως 5 εκατοστά την ώρα), οι οποίες φθάνουν σταδιακά στην περιφέρεια των Μεγάλων Λιμνών, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Οι χιονοθύελλες αναμένεται να συνεχισθουν και σήμερα στις περιοχές αυτές και να οδηγήσουν σε συσσωρεύσεις χιονιού «πολλών» εκατοστών εκεί, σύμφωνα με τη NWS.

Στις ανατολικές ΗΠΑ έμειναν χθες χωρίς ρεύμα περισσότερα από 890.000 νοικοκυριά. Επίσης εξαιτίας της κακοκαιρίας ματαιώθηκαν 1.300 πτήσεις και καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε 8.600 σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.