Στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ, τις τελευταίες ημέρες, η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη. Ο νέος χρόνος έχει βρει το κόμμα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτή των προηγούμενων χρόνων. Δεν συνεθλίβη, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023, όπως πολλοί προέβλεπαν και στις αρχές του 2024 φιγουράρει στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων διεκδικώντας, ξανά, το ρόλο της ηγεμονικής δύναμης στην Κεντροαριστερά.
Ο στόχος των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη είναι να καταγραφεί το ΠαΣοΚ στην κάλπη των Ευρωεκλογών, ως δεύτερη δύναμη. Να επισφραγιστεί η αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο που βρίσκεται στα αριστερά της ΝΔ. Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη γνωρίζουν ότι πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα και στρέφουν την προσοχή τους σε δύο μέτωπα. Στην αντιμετώπιση της «ατζέντας Μητσοτάκη» και στην παρακολούθηση των φανερών αλλά και αθέατων διεργασιών στο χώρο της Κεντροαριαστεράς.
Η «ατζέντα Μητσοτάκη»
Στο ΠαΣοΚ υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για την ατζέντα την οποία ξεδιπλώνει, από την αρχή της νέας χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρούν ότι κάποιες από τις πρωτοβουλίες του, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, είναι ικανές να επιφέρουν μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά η εκτίμηση για τη «μεγάλη εικόνα» είναι η εξής:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υποστήριξη του πανίσχυρου επικοινωνιακού μηχανισμού που διαθέτει η κυβέρνηση, επιχειρεί να προβάλλει την εικόνα «του μεταρρυθμιστή Πρωθυπουργού» που είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος σε παθογένειες που κρατούν στάσιμη τη χώρα.
Επί της ουσίας, με τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, την επιστολική ψήφο ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί την αναβάθμιση της σχέσης του με το κρίσιμο ακροατήριο του κέντρου στο οποίο οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, την πολιτική του κυριαρχία.
Είναι πιθανόν να το πετύχει, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να δώσει την αίσθηση ότι μπορεί να διαχειριστεί «τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα» όπως της ακρίβειας, της υγείας, του αισθήματος ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία.
Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πεπεισμένοι ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει με «σκληρή γραμμή» στις Ευρωεκλογές, στις οποίες, όπως λέγεται, θα προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών διεκδικώντας το υψηλότερο δυνατό ποσοστό.
«Ο Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στο ποσοστό που θα πάρει και αυτό δεν αφορά μόνο τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς» αναφέρουν στελέχη του ΠαΣοΚ που εκτιμούν ότι από το μυαλό του κ. Μητσοτάκη δεν έχει φύγει το ενδεχόμενο διεκδίκησης ενός ευρωπαϊκού αξιώματος.
Η νέα μάχη του κέντρου
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ως στόχο την αποδόμηση της εικόνας του «μεταρρυθμιστή Πρωθυπουργού και της κεντρώας κυβέρνησής του». Η νέα μάχη του κέντρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ζωτικής σημασίας για το ΠαΣοΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι ο κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να τον εκτοξεύσει εκλογικά είναι το κεντρώο ακροατήριο.
Ωστόσο, η αντιμετώπιση της «ατζέντας Μητσοτάκη» απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς. Τόσο στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ όσο και σε αυτόν της επιστολικής ψήφου το ΠαΣοΚ αναμένει το πλήρες περιεχόμενο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών ώστε να καθορίσει την τελική του στάση.
Ούτε ανάχωμα, ούτε ακόλουθος της κυβέρνησης
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορεί να εμφανιστεί ως ανάχωμα στις όποιες αλλαγές αλλά δεν θέλει να εμφανιστεί και ως ακόλουθος της κυβέρνησης σε ζητήματα στα οποία έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις. Ακόμα και στο το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια υπάρχει αυτή η λεπτή ισορροπία. «Εμείς δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠαΣοΚ.
Μπορεί όμως η Χαριλάου Τρικούπη να πει, εύκολα, όχι σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που είναι στο πρόγραμμα της; Σε κάθε περίπτωση και με αιχμή του δόρατος τα προβλήματα της καθημερινότητας ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό, με στόχο να δείξει και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά και ότι οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν είναι, επί της ουσίας, τίποτε άλλο από πυροτεχνήματα που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα (όπως για παράδειγμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης) στη ρίζα τους αλλά τα διευθετούν προς όφελος συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύριος Ανδρουλάκης, στις αναφορές του για την ακρίβεια, κάνει λόγο για «κυβέρνηση των σούπερ-μάρκετ».
«Η διαφορά μου με τον Μητσοτάκη»
O κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε και την πολιτική διαφορά με τον Πρωθυπουργό. «Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη μεταξύ εμού και του Πρωθυπουργού. Εμείς «χτίζουμε» πολιτικά στελέχη, οικοδομούμε μια πολιτική σε πρόσωπα αξιόπιστα που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα με επάρκεια. Η Νέα Δημοκρατία τι έκανε; Μεταγραφές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επένδυσε σε πολιτικό προσωπικό, γι’ αυτό βλέπετε ότι είναι μια κυβέρνηση ελίτ μακριά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, για να μην πω μακριά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά
Ένα άλλο μέτωπο είναι αυτό, των φανερών και παρασκηνιακών διεργασιών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το τελευταίο διάστημα δείχνουν να πυκνώνουν οι φωνές που θέλουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, να εκκινήσουν διεργασίες για την ενοποίηση του χώρου που βρίσκεται στα αριστερά της ΝΔ.
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν κινείται, και αυτό είναι εύλογο, στη λογική αυτή. Γνωρίζει άλλωστε ότι πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και για τις μελλοντικές διεργασίες στον κεντροαριστερό χώρο. Ο κ. Ανδρουλάκης, το δήλωσε άλλωστε, εκτιμά ότι αν το ΠαΣοΚ καταγραφεί στη δεύτερη θέση τότε θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των ποσοστών του στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Στην τηλεοπτική του συνέντευξη (Οpen) o κ. Ανδρουλάκης δεν έθεσε εκλογικό πήχη. Είναι σαφές, όμως, ότι «όσο πιο κοντά στο 20% είναι το ποσοστό που θα πάρει τόσο το καλύτερο». Με το ΠαΣοΚ να καταγράφεται «σε εθνική κάλπη» δεύτερη δύναμη, είναι εμφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα αναλάβει πρωτοβουλίες «από τη θέση του οδηγού». Το εξήγγειλε, υπό την προϋπόθεση ότι το ΠαΣοΚ θα είναι δεύτερο κόμμα.
Το περιεχόμενο που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία;
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι «διαφωνώ με τη συγκόλληση κομμάτων». Δεν συμμερίζεται δηλαδή την προοπτική να υπάρξει ένα «Επινέ» που θα οδηγήσει στη ένωση υπό ένα νέο σχήμα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Δεν συμφωνεί και δεν συζητά την περίπτωση ενός γάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Νέα Αριστερά».
Σημασία έχει και η επισήμανση του για το μοντέλο Δούκα. Είπε ότι στην Αθήνα δεν υπήρξε η νίκη επειδή συνεργάστηκαν οι παρατάξεις του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο. «Το 14% και το 12% δεν κάνουν 55%», είπε βάζοντας στο τραπέζι τον παράγοντα δυναμική. Αυτόν που ευελπιστεί ότι θα δώσει αέρα στα πανιά του ΠαΣοΚ, μετά από ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές.