Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε την Τετάρτη (10/1) στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για πολλά ανοικτά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και χρήζουν επίλυσης από το κυβερνητικό σχήμα το προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα δε πριν από την επόμενη εκλογική μάχη του Ιουνίου.
Πυρήνας της κουβέντας που είχε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά ήταν φυσικά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρόκειται για «ένα θέμα που το έχω ανοίξει, έχω διαβάσει κι έχω συζητήσει πάρα πολύ» κι εξήγησε πως «αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στον γάμο, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης». Επί της ουσίας δηλαδή ανταποκρίνεται σ’ ένα πάγιο αίτημα μιας μερίδας της κοινωνίας που δεν είχε δικαίωμα να επισημοποιήσει την εκάστοτε σχέση της.
«Δεν είναι κάτι το επαναστατικό ή διαφορετικό απ’ αυτό που ισχύει σε είκοσι χώρες, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει πολιτικό γάμο αποκλειστικά. «Δεν μιλάμε για εκκλησία και στέφανα, ρύζια και κουφέτα» ανέφερε μεταξύ σοβαρού και αστείου, εξαιρώντας από την κουβέντα την εκκλησία.
«Έχει να διχάσει την κοινωνία, αλλά θα κοιτάξουμε να καταλήξουμε σ’ έναν κοινό τόπο», ανέλαβε τη σχετική δέσμευση ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακολούθως πως «σέβομαι την Εκκλησία», η οποία ούτως ή άλλως «ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση των νεκρών», αλλά δεν εμφανίστηκε βέβαιος πως «θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε», ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «νομοθετεί η Πολιτεία, όχι η Εκκλησία».
«Η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις στον οικογενειακό δίκαιο, καταψηφίζοντας το 1982 μεταρρυθμίσεις της κεντροαριστεράς», ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την επιθυμία ν’ ανατρέψει το εν λόγω status quo.
«Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής»
Αναφορικά με το θέμα των παιδιών υπογράμμισε ότι «είναι το πιο ευαίσθητο», διότι «δεν αμφισβητεί κανείς μια πραγματικότητα ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά που δεν έχουν ίσα δικαιώματα». Διερωτήθηκε μάλιστα αν «εξυπηρετούμε το δικαίωμα των παιδιών με το να μην ρυθμίζουμε το ζήτημα», θυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «ένα παιδί γεννημένο στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης».
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε παρόλα αυτά πως «δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ικανοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι του ακροατηρίου του. Υπογράμμισε δηλαδή ότι ναι μεν επιθυμία του είναι «να προχωρήσουμε», αλλά από την αντίθετη πλευρά «δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα επιτραπεί η παρένθετη μητέρα. Δεν θα υπάρξει Γονέας 1 και Γονέας 2».
«Ένας άνδρας μόνος μπορεί να υιοθετήσει», κατέστησε σαφές στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να είναι εντελώς ξεκάθαρος με το καθεστώς.
«Πρέπει να εξηγήσουμε τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Πήρα αυτήν την απόφαση όταν άκουσα τις ιστορίες αυτών των παιδιών. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι μόδα των καιρών, υπάρχει από καταβολής δημιουργίας του ανθρώπου και πρέπει να ρυθμίσουμε τα δικαιώματά τους. Τα παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί θα έχουν ίσα δικαιώματα. Το σχέδιο νόμου είναι καλά επεξεργασμένο και λελογισμένο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση»
«Δεν βάζω ορόσημο εκλογικό ή ζυγίζω πολιτικό κόστος και όφελος. Κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει. Δεν ανοίγω τη συζήτηση για να την παραπέμψω στις καλένδες», αποκρίθηκε στο ερώτημα για τον χρονικό ορίζοντα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, αν δηλαδή θα έρθει πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές.
Και κατέληξε για το ζήτημα της ψήφισης σε μια ξεκάθαρη απόπειρα να μην ταράξει τις λεπτές ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας: «Είναι θέμα συνείδησης, δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μια δέσμευση. Αλλά κι αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Είναι σημαντικό να μην διχαστούμε ως κοινωνία. Θα ωφεληθούν κάποιοι και δεν θα ζημιώσουμε άλλους. Δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον για να το δώσουμε σε άλλους.
Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν την κοινωνία χωρίς να κοιτάμε τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις. Οφείλουμε να εξηγήσουμε για να καταλήξουμε σ’ έναν κοινό τόπο. Δεν θέλουμε να είναι μια αιτία για να διχαστεί η κοινωνία.
Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Όποιος ακούσει τις ανθρώπινες ιστορίες μπορεί ν’ αλλάξει άποψη. Η Εκκλησία έχει σταθεί με μεγάλη αξιοπρέπεια σε θέματα που διαφωνούσε. Δεν ζήτησα από την Εκκλησία να ψάλλει εξόδιο ακολουθία πριν από την αποτέφρωση».