Την… τσιμπίδα των ελεγκτών του Δημοσίου που θα «κατασκοπεύουν» από… αέρος με drones, αλλά και των πολιτών οι οποίοι, μέσω μιας απλής εφαρμογής στο κινητό τους, θα μπορούν να καταγγέλλουν online τις παρανομίες που εντοπίζουν, θα βρίσκουν μπροστά τους όσοι κάνουν αυθαιρεσίες σε αιγιαλούς και παραλίες.
Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, έρχονται να καλύψουν τα κενά που ανέδειξε η υπόθεση της Μυκόνου σχετικά με την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας. Έτσι, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει γραμμές άμυνας στην αυθαιρεσία με σειρά ψηφιακών μέσων για την επιτήρηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Νέα τεχνολογία
Ειδικότερα, θα αξιοποιηθεί νέα τεχνολογία για τον εντοπισμό όλων των παραβάσεων μέσω drones και τη συνεργασία κλιμακίων ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης (ΑΑΔΕ, Αστυνομία, Δήμοι, Εισαγγελία). Οι νέες εικόνες που θα λαμβάνονται θα συγκρίνονται με αεροφωτογραφίες προηγούμενων ετών ώστε να διαπιστώνεται η παράβαση. Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν, μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα, να καταγγέλλουν παραβάσεις σε πραγματικό χρόνο, επισυνάπτοντας μαζί φωτογραφίες και βίντεο που θα τεκμηριώνουν την παρανομία που θα εντοπίζουν στον αιγιαλό ή στην παράκτια ζώνη.
Υψηλά πρόστιμα
Παράλληλα, προωθείται σημαντική αύξηση στο ύψος των προστίμων καθώς σήμερα οι παρανομούντες προτιμούν να τα καταβάλλουν αντί να συμμορφωθούν αφού είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, σε σύγκριση με τα έσοδά τους. Στόχος είναι να βεβαιώνονται άμεσα ώστε να εισπράττονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παραβάσεις σε αιγιαλούς
Επίσης, στο νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο σε συνέντευξη Τύπου, περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά παραβάσεις σε αιγιαλούς, όπως μέτρα για την άμεση απομάκρυνση της παράνομης κατάληψης και τη σφράγιση μιας επιχείρησης που αυθαιρετεί για συγκεκριμένο διάστημα ή έως ότου συμμορφωθεί. Εάν μάλιστα η παράβαση επαναληφθεί, ή εάν δεν συμμορφωθεί θα μπορεί να ανακαλείται η παραχώρηση και να αφαιρείται η άδεια της επιχείρησης.
Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βγάζουν από το …κάδρο τους δήμους και περιλαμβάνουν ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού αποκλειστικά από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Οι διαγωνισμοί θα πρέπει να γίνονται εντός του πρώτου 4μήνου κάθε έτους, ώστε οι παραχωρήσεις να μην λειτουργούν με προσωρινές άδειες.
Μητρώο ακίνητης περιουσίας του δημοσίου
Προωθείται ακόμη διαβάθμιση στην προστασία των αιγιαλών και εκσυγχρονισμός του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου με το οποίο διενεργείται εποπτεία και παρακολούθηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω της διαλειτουργικότητάς του με όλα τα Υπουργεία και τους δημόσιους φορείς που διαχειρίζονται ακίνητα, καθώς και το Ελληνικό Κτηματολόγιο και την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου).
Τέλος, αναμένεται να καθιερωθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις στους παραχωρησιούχους και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δημιουργούν οι παραχωρήσεις σε τουριστικούς φορείς ή σε όμορες επιχειρήσεις.
Κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου αποτελεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων ως προς τη διαχείριση του αιγιαλού (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Δήμοι, ΕΤΑΔ), η αδιαφανής προφορική διαδικασία παραχωρήσεων από τους Δήμους, το παρωχημένο και αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας και επιβολής της νομιμότητας σε περίπτωση παραβάσεων στον αιγιαλό και οι περιορισμοί στη χρήση του παλαιού αιγιαλού.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ και διαφανή, η εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας με την αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με παράλληλη προστασία του αιγιαλού ως δημόσιο περιβαλλοντικό αγαθό.
Πηγή: ot.gr