Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη (9/1) η επέλαση του πρώτου κύματος της κακοκαιρίας, επηρεάζοντας κυρίως τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας με χαμηλές θερμοκρασίες και προκαλώντας τα πρώτα προβλήματα.

Έντονη χιονόπτωση έχει ξεκινήσει στο Πήλιο και τα Χάνια όπου το χιόνι έχει φτάσει τα 5 εκατοστά χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί προβλήματα στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς

Η χιονόπτωση είναι πιο έντονη στην κορυφή του Πηλίου και στο χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες όπου το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά και το θερμόμετρο, στις 11:00, έδειξε -2 βαθμούς Κελσίου στα Χάνια και -4 στο χιονοδρομικό τους, όπου επικρατούν και ισχυροί άνεμοι.

Στην πόλη του Βόλου βρέχει και η θερμοκρασία είναι 8 βαθμοί Κελσίου.

Από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Συστήνουμε στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, και για τη δική τους προστασία αλλά και για να διευκολύνουν το έργο των συνεργείων του δήμου, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν αν τούτο απαιτηθεί».

Στις Σποράδες δεν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα παρά μόνο ισχυροί άνεμοι και για αυτόν τον λόγο δεν εκτελέστηκαν σήμερα τα δρομολόγια των οχηματαγωγών από το λιμάνι του Βόλου.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Χαλκιδική

Κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας προκάλεσαν η έντονη βροχόπτωση, οι ισχυροί άνεμοι καθώς και η ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ενημερώνει τους οδηγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο 75ο χλμ του οδικού κυκλώματος Σιθωνίας, ακριβώς στο ύψος της Τορώνης.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Σιθωνίας βρίσκονται στο σημείο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και να καθαρίσουν τον δρόμο από τα φερτά υλικά.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Πολυγύρου, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην Παλαιοχώρα και τη Μαραθούσα που προκάλεσε η ξαφνική κακοκαιρία. Οι θυελλώδεις άνεμοι που είχαν ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Κυριακής, προκάλεσαν την πτώση δέντρων, που σε κάποιες περιπτώσεις έπεσαν επάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, αλλά και σε μετασχηματιστές, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά και ύδρευσης, καθώς δεν μπορούσαν να δουλέψουν τα αντλιοστάσια των δύο περιοχών. Προβλήματα σημειώθηκαν και στις τηλεπικοινωνίες για τους ίδιους λόγους.

Σύμφωνα με τον Δήμο, ο καθαρισμός και το άνοιγμα των δρόμων, καθώς και όλων των δημόσιων χώρων, έχει ολοκληρωθεί.

Κλειστά τα σχολεία στη Σαμοθράκη

Στην απόφαση να μη λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα σχολεία της Σαμοθράκης προχώρησε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο ακριτικό νησί.

«Σύμφωνα με την καιρική πρόγνωση αναμέναμε χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες μετά το μεσημέρι και κυρίως στα ορεινά. Από τις 8.30 το πρωί όμως ο καιρός άρχισε να «αγριεύει». Αυτή τη στιγμή χιονίζει παντού, η θερμοκρασία είναι περίπου στους 2 βαθμούς και πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης περίπου 7 μποφόρ, λόγω των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε και το πρωινό δρομολόγιο του πλοίου από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη. Εκτιμώντας ότι με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες -χιονόπτωση και χαμηλή θερμοκρασία- από αύριο το πρωί θα υπάρχει ολισθηρότητα στο οδικό δίκτυο, αποφασίστηκε η μη λειτουργία των σχολείων για δύο ημέρες πρωτίστως για λόγους ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών και επίσης για να ετοιμαστεί η τηλεκπαίδευση από τους διευθυντές ώστε να μη χαθούν περισσότερες ημέρες μαθημάτων» διευκρινίζει ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο, αυτό παραμένει ανοιχτό με τα διαθέσιμα εκχιονιστικά μηχανήματα σε ετοιμότητα ενώ έχει δοθεί ήδη οδηγία στους κατοίκους της Χώρας και της Καμαριώτισσας για απομάκρυνση των σταθμευμένων οχημάτων από τα στενά των δύο οικισμών ώστε να διευκολυνθεί η εργασία των συνεργείων εφόσον χρειαστεί.

Ένταση βροχοπτώσεων αναμένεται στον Βόλο

Επανέρχεται με σημερινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου, αναφορικά με τις μετεωρολογικές προβλέψεις που επικαιροποιήθηκαν από τους μετεωρολόγους και αφορούν σε μετατόπιση των καιρικών φαινομένων κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι:

“Επιμένουν στις προγνώσεις τους οι μετεωρολόγοι και σύμφωνα με αυτές τις προσεχείς ώρες αναμένονται στην περιοχή του Βόλου έντονες βροχοπτώσεις ( χρονικά τις τοποθετούν τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες), που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα. Συστήνουμε, λοιπόν, στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και για τη δική τους προστασία, αλλά και για να διευκολύνουν το έργο των συνεργείων του Δήμου που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν αν τούτο απαιτηθεί“.