Λίγο πριν φύγει από την Κωνσταντινούπολη ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε ένα ιδιόχειρο μήνυμα γραμμένο με κιμωλία στον μαυροπίνακα της Μεγάλης του Γένους Σχολής. «Χρόνια Πολλά, Καλό Διάβασμα» ευχήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους μαθητές που επανέρχονται στις σχολικές αίθουσες και στα θρανία μετά το πρώτο μεγάλο διάλειμμα για το εορταστικό δεκαπενθήμερο με αφετηρία τα Χριστούγεννα του 2023 και φινάλε το Σαββατοκύριακο των Θεοφανίων, με το νέο έτος πια.
Εμμέσως πλην σαφώς αφορούσε και τον Στ. Κασσελάκη η «ευλογία» που έστειλε, καθώς ακριβώς μαζί με τα παιδιά, επιστρέφει στην έντονη «καθημερινότητά» του και ο ίδιος.
Από το Τέξας στην Κωνσταντινούπολη
Οι ξέγνοιαστες πρωτοχρονιάτικες στιγμές στο Τέξας και οι χαμογελαστές φωτογραφίες μπροστά από το στολισμένο δέντρο, παρέα με την οικογένειά του, πέρασαν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθεται εκ νέου στην καρέκλα του γραφείου του, ανοίγει τις σημειώσεις του, κι αρχίζει ξανά το εντατικό «ξεφύλλισμα» για να εμφανιστεί όσο πιο προετοιμασμένος γίνεται στο απαιτητικό πεντάμηνο που μεσολαβεί πλέον ως τις Ευρωεκλογές.
Το προηγούμενο δεκαήμερο ο Στ. Κασσελάκης αφιέρωσε χρόνο σε ταξίδια και εθιμοτυπικές συναντήσεις με τις οποίες είχε ήδη εμπλουτίσει το πρόγραμμά του. Αφού πρώτα άλλαξε τον χρόνο με τους οικείους του, τον σύζυγό του και αγαπημένους συγγενείς, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στη Θεία Λειτουργία όπως και στον καθαγιασμό των υδάτων του Κεράτιου κόλπου, προτού δει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, συνομιλήσει με τον δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου κι ενημερώσει για την πολίτικη «ρίζα» του κι ολόκληρο το γενεαλογικό δέντρο του.
Τέλος η «άδεια», πίσω στη δουλειά
Από σήμερα Δευτέρα (8/1) ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου γυρίζει σελίδα. Οι γιορτές τέλειωσαν, όπως και η σύντομη «άδεια» του. Πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης υποχρεούται ν’ αφήσει πίσω την εορταστική περίοδο και να τριφτεί εκ νέου με τη «ρουτίνα» του.
Οι υποχρεώσεις όχι μόνο «τρέχουν», αλλά κι αυξάνονται κιόλας. Άρα θα χρειαστεί να είναι πολύ καλά «διαβασμένος», αν όχι άριστα, για να περάσει με υψηλό βαθμό τα βασικά τεστ, προτού δώσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου και δοκιμαστεί πια σε εκλογική διαδικασία ως ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τις 19 ως τις 21 Ιανουαρίου στις Σπέτσες, όπως ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά τα μέλη πως θα συμβεί, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος, μαζί και της προεδρίας του. Ήδη οι αντιδράσεις για τον τρόπο που επικοινωνήθηκε η διαδικασία ενείχαν ξεκάθαρη αμφισβήτηση. Η Έλενα Ακρίτα, που έκανε λόγο για «μέιλ-φιρμάνι» και «απαράδεκτο προστατικό ύφος», δεν ήταν η μόνη που εξέφρασε ενστάσεις για την πρακτική που εφαρμόστηκε τούτη τη φορά.
Είναι πρόδηλο πως ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να μην βρίσκεται στο απυρόβλητο και να χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιβεβαιώνει την ισχύ του. Γι’ αυτό ακριβώς και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να λάβει τα μέτρα του. Να οπλιστεί με πειστικά επιχειρήματα και ν’ αντικρούσει τον αντιπολιτευτικό λόγο, εφόσον αυτός «σηκωθεί», από κάποιους βουλευτές.
Ο κομβικός ρόλος του Συνεδρίου
Το σημαντικό, βέβαια, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να εξέλθει «αλώβητος» από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου – όπως τουλάχιστον έχει προαναγγελθεί πως θα γίνει δίχως ν’ αποκλείονται απρόσμενες εκπλήξεις κι ανατροπές. Ήδη η ιδέα ενός συνεδρίου που θα διαθέτει περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα κι απλώς θα θέτει τον πήχη για τις Ευρωεκλογές συναντά υψηλά προσκόμματα πάνω στο οποίο σκοντάφτει ο Στ. Κασσελάκης.
Σε μια τέτοια περίπτωση η εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει απομείνει στην Κουμουνδούρου, εκφρασμένη κυρίως δια στόματος Διονύση Τεμπονέρα, θα είναι ισχυρή κι έντονη. Δεδομένη επιθυμία της πτέρυγας αυτής (του ίδιου και όσων βρίσκονται κοντά του) είναι το συνέδριο του Φλεβάρη να οριοθετήσει και να λειτουργήσει απαραίτητα ως επανεκκίνηση, μέσα από την αυτοκριτική και την ξεκάθαρη διατύπωση πολιτικών θέσεων και στρατηγικής.
Άρα και τ’ αντανακλαστικά του Στέφανου Κασσελάκη θα πρέπει να είναι, σε κάθε περίπτωση, ενεργοποιημένα. Ιδίως από τη στιγμή που στις αρχές Μαρτίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει σ’ έναν μακρά προεκλογικό αγώνα τριών γεμάτων μηνών με μίνιμουμ στόχο τη διατήρηση των ποσοστών στις εθνικές εκλογές (17%) και της δεύτερης θέσης στην πολιτική πυραμίδα της χώρας. Είναι βέβαιο πως δεν θ’ άντεχε ένα νέο κύμα αποχωρήσεων το κόμμα, όταν παλεύει να αμυνθεί, ν’ αντισταθεί και να διακόψει τη δημοσκοπική πτώση που εμφανίζει από μέτρηση σε μέτρηση.
Όλα αυτά σ’ ένα (πρώτο) δίμηνο (για το 2024) εσωτερικής πάλης και εξακρίβωσης «ταυτότητας» που μοιάζει ακόμη αρκετά θολή κι αμφιλεγόμενη. Κι ας έχουν μεσολαβήσει 3,5 μήνες από την «καθαρή» επικράτηση επί της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και τη μεγάλη διάσπαση που ακολούθησε στα μέσα Νοεμβρίου και η οποία τον απάλλαξε από στελέχη με τα οποία αδυνατούσε να συνεννοηθεί, να συμπράξει και στο τέλος της ημέρας να συνυπάρξει στον ίδιο χώρο.
Το «εορταστικό κλίμα» για τον Στ. Κασσελάκη τέλειωσε απότομα.