Τι κι αν, σε αντίθεση με την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η Καλιφόρνια είχε λιακάδα; Τι κι αν η σαμπάνια έρεε άφθονη και το κλίμα ήταν εορταστικό; Τι κι αν ήταν τα γενέθλια του ο Nickolas Cage; Τι κι αν συγκεντρώθηκε σύσσωμο το Χόλιγουντ – μέχρι και η Taylor Swift ήρθε τελικά! – να υποδεχθεί την νέα σεζόν των μεγάλων βραβείων που εγκαινιάζουν κάθε χρόνο οι Χρυσές Σφαίρες; Εντός του εμβληματικού Beverly Hilton η ατμόσφαιρα ήταν κάπως.

Τα κρύα αστεία του Jo Koy

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η αλήθεια είναι πως η έναρξη της 81ης τελετής ήταν άβολη, με τον οικοδεσπότη της βραδιάς Jo Koy να επιδίδεται μάταια σε μια προσπάθεια να κερδίσει το κοινό του, κάνοντας αστεία (;) για τα φιλμ μεγάλης διάρκειας, το Ozempic, το μέγεθος του πέους του πρωταγωνιστή του «Saltburn» Barry Keoghan, την Taylor Swift και το NFL αλλά και τις δύο ταινίες που ήταν πρώτες σε υποψηφιότητες.

Ο ίδιος προσπάθησε εκ των υστέρων να δικαιολογήσει την επίδοσή του λέγοντας πως είχε μόνο δέκα μέρες να προετοιμαστεί, τη στιγμή που οι προκάτοχοί του είχαν μήνες, αλλά η μπάλα είχε πια χαθεί και, κάπως έτσι, δεν τον πολυείδαμε την υπόλοιπη βραδιά. Και δεν μας έλειψε.

Η μεγάλη στιγμή της Da’Vine

Την παγωμένη αίθουσα ήρθε να ζεστάνει η απονομή του πρώτου βραβείου της βραδιάς από την Angela Bassett και τον Jared Leto. Ανάμεσα σε μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, η Αμερικανίδα Da’Vine Joy Randolph κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ομολογουμένως φανταστική ταινία του Alexander Payne «Τα Παιδιά του Χειμώνα».

Η ίδια ανέβηκε στη σκηνή με καταφανή συγκίνηση και ευχαρίστησε τους πάντες, ακόμα και τον ίδιο τον χαρακτήρα που υποδύθηκε. Με αυτή τη διάκριση, η εξαιρετική αυτή ηθοποιός που ξεκίνησε από το Broadway, αλλά τα τελευταία χρόνια διανύει μια πολλά υποσχόμενη πορεία συμμετέχοντας σε ιδιαίτερα αξιόλογες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, θα έχει την ευκαιρία να γίνει κι ευρύτερα γνωστή σε ένα κοινό που ενδεχομένως μέχρι τώρα δεν την γνώριζε.

Η σαρκαστική γοητεία του Robert Downey Jr.

Η βραδιά φάνηκε να αποκτά έναν κάποιο ρυθμό για πρώτη φορά όμως μόνο όταν στη σκηνή ανέβηκε ο Robert Downey Jr. με την σαρκαστική γοητεία που τον χαρακτηρίζει. Αλλά, δυστυχώς, με το που κατέβηκε από τη σκηνή και πήρε θέση πίσω στο τραπέζι του, η ανία κι η παγωμάρα επέστρεψαν. Γενικότερα, η βραδιά κυριεύτηκε από βιαστικές ομιλίες που διαδέχονταν αμήχανες αλλαγές. Ακόμα και οι καλύτερες στιγμές, όπως ο λόγος της Ayo Edebiri από το «The Bear», ήρθαν και έφυγαν γρήγορα.

Ηχηρά παράπονα κι απουσίες

Ηχηρές ήταν φέτος οι απουσίες και μάλιστα ανθρώπων που κατάφεραν να βραβευτούν όπως ο Ricky Gervais αλλά και η ομάδα πίσω από το «The Boy and the Heron», η οποία στέφθηκε η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων. Ηχηρά ήταν και τα παράπονα αρκετών από τους καλεσμένους σχετικά με την όλη διοργάνωση, κάτι που θέτει σε αμφισβήτηση το εάν, παραδείγματος χάριν, η Taylor Swift θα ξαναπατήσει το πόδι της στο Beverly Hilton. Η 32χρονη νέα βασίλισσα της ποπ όχι μόνο δεν είδε την υποψηφιότητά της να μετουσιώνεται σε ένα ακόμα βραβείο για τη συλλογή της, παρόλο που η συναυλιακή της ταινία έσπασε όλα τα ρεκόρ σε εισπράξεις στο είδος της, αλλά βρέθηκε και στο στόχαστρο του – απελπισμένου να κάνει τη αίθουσα να γελάσει – Jo Koy.

«Ρούφα το, Πέδρο»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CBS (@cbstv)

Οι μόνες στιγμές με πραγματικό χιούμορ προέκυψαν αυθόρμητα από τις αλληλεπιδράσεις των παρευρισκόμενων. Απρόσμενες ατάκες και πειράγματα μεταξύ ηθοποιών σε ανύποπτες στιγμές έσπασαν λίγο τον πάγο κι έκαναν τη βραδιά μη ανυπόφορη. Η ατάκα «Ρούφα το, Πέδρο» του Kieran Culkin προς τον Pedro Pascal την ώρα που ο πρώτος παραλάμβανε τη Χρυσή Σφαίρα για τον καλύτερο Α’ ανδρικό ρόλο σε δραματική σειρά ήταν μία από αυτές τις στιγμές. Τι κι αν το συναρπαστικό δράμα της διαδοχής ολοκληρώθηκε μήνες πριν, ο Culkin φάνηκε να επιστρέφει προς στιγμήν στον αξιαγάπητα μισητό του ρόλο φευγαλέα, ίσα για να εκφέρει μια θανατηφόρα ατάκα σαν κι αυτή.

Ενα crossover reunion κι ένα πολυαναμενόμενο spinoff

Σαν από μηχανής θεοί ήρθαν να βοηθήσουν την κατάσταση οι ηθοποιοί της σειράς «Suits» Patrick J. Adams, Gabriel Macht, Sarah Rafferty και Gina Torres. Οι τέσσερις τους επανενώθηκαν για να απονείμουν το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς στο «Succession», σε μια στιγμή που έμοιαζε πιο πολύ με κάποιου είδους crossover reunion. Το σίγουρο είναι πως το φανατικό κοινό, που παραμένει πολύ ισχυρό, το κατευχαριστήθηκε.

Μιλώντας στο ET στο Pre-Show των Χρυσών Σφαιρών, που παρουσιάστηκε από το Variety, οι Adams και Macht σχολίασαν την τεράστια επιτυχία που γνώρισε πρόσφατα η σειρά στο Netflix, ενώ  αναφέρθηκαν και στο spinoff του «Suits» που βρίσκεται στα σκαριά και θα διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες.

Η επιτυχία μιας πτώσης

Τόσο η «Barbie» όσο και το «Oppenheimer» γνώρισαν την επιτυχία και βρήκαν αναγνώριση σε μεγάλο βαθμό χάρη στην τόλμη και την εφευρετικότητα των σεναρίων των Greta Gerwig και Noah Baumbach και του Christopher Nolan, αντίστοιχα. Αλλά αυτά τα δύο μεγαθήρια έχασαν κατά κράτος από τους σεναριογράφους της ταινίας «Ανατομία μιας πτώσης». Το αριστουργηματικό γαλλικό δικαστικό θρίλερ απέσπασε, πέρα από τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας όπως πολλοί προέβλεπαν, και το βραβείο καλύτερου σεναρίου, αφήνοντας τη σκηνοθέτρια Justine Triet και τον συν-σεναριογράφο της Arthur Harari πραγματικά συγκλονισμένους.

Ο Γιώργος, ο Bruce και η Χρυσή Σφαίρα

Απόλυτο highlight της βραδιάς ήταν η νίκη του Γιώργου Λάνθιμου και της ταινίας του «Poor Things» υπέρ της «Barbie», η οποία ήταν το απόλυτο φαβορί στην κατηγορία καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ. Ο Γιώργος Λάνθιμος ανεβαίνοντας στη σκηνή να παραλάβει, να ευχαριστήσει, να το χαρεί τέλος πάντων, είχε μάτια και λαλιά μόνο για έναν άνθρωπο: «Ήθελα απλώς να μιλήσω στον Bruce Springsteen όλη νύχτα! Έχουμε ίδια μέρα γενέθλια – 23 Σεπτεμβρίου!».

Τα μέλη του καστ, που έστεκαν ακριβώς από πίσω του, διασκέδασαν απίστευτα την απρόσμενη αυτή στιχομυθία. «Είναι ο ήρωάς μου από την παιδική μου ηλικία», εξήγησε ο Λάνθιμος και έπειτα συνέχισε ευχαριστώντας την Searchlight Pictures για την παραγωγή της ταινίας, το καστ και το συνεργείο του. Πριν κατέβει από τη σκηνή επανήλθε και απευθύνοντας το λόγο και πάλι στον Bruce Springsteen, είπε: «Σε ευχαριστώ, Bruce Springsteen, που με έκανες να μεγαλώσω με τον τρόπο που μεγάλωσα».

Ο φόρος τιμής του Nolan στον Heath Ledger

Μεγάλος νικητής της βραδιάς στέφθηκε ο Christopher Nolan με την ταινία «Oppenheimer», κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Ανεβαίνοντας στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο, ο Nolan τίμησε τον εκλιπόντα Heath Ledger, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στον «Σκοτεινό Ιππότη» το 2008.

«Η μόνη φορά που έχω ξαναβρεθεί στη σκηνή ήταν για να παραλάβω ένα από αυτά εκ μέρους του αγαπημένου μας φίλου, Heath Ledger», δήλωσε ο βρετανός σκηνοθέτης. «Και αυτό ήταν δύσκολο και περίπλοκο για μένα, και στη μέση της ομιλίας μου, ο Robert Downey Jr. μου είχε ρίξει τότε ένα βλέμμα αγάπης και υποστήριξης – το ίδιο βλέμμα που μου ρίχνει και τώρα, την ίδια αγάπη και υποστήριξη που έχει δείξει σε τόσους πολλούς ανθρώπους στην κοινότητά μας. Νόμιζα ότι θα ήταν πιο απλό να παραλάβω (σ.σ. ένα βραβείο) για τον εαυτό μου, αλλά ως σκηνοθέτης συνειδητοποίησα ότι μπορώ να το παραλάβω μόνο εκ μέρους των ανθρώπων. Ως κινηματογραφιστές, φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά και προσπαθούμε να τους κάνουμε να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Ο Nolan στη συνέχεια ευχαρίστησε τους πρωταγωνιστές του Oppenheimer Cillian Murphy, Florence Pugh, Emily Blunt και Matt Damon, καθώς και την πρόεδρο και διευθύντρια περιεχομένου της Universal Donna Langley, τον παραγωγό Chuck Roven και τη σύντροφο και σύζυγο του Emma Thomas.

Το 2009, ο Ledger κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία για τον ρόλο του στον «Σκοτεινό Ιππότη», την οποία ο Nolan παρέλαβε εκ μέρους του μετά τον θάνατο του Ledger.

Τα άδεια χέρια της Barbie

Η μεγαλύτερη ανατροπή της βραδιάς ήταν πως, ενώ όλοι μιλούσαν για «τη χρονιά της Barbie», τη ζωή από πλαστικό και τις 50 αποχρώσεις του ροζ, η ταινία της Greta Gerwig έφυγε σχεδόν με άδεια χέρια από το Beverly Hilton. Για για είμαστε ακριβείς, τυπικά κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες, όμως, ουσιαστικά, τη μία την κέρδισαν η Billie Eilish και ο αδερφός της Finneas O’Connell. Όσο για τη δεύτερη, ειλικρινά δεν ξέρω εάν το βραβείο καλύτερου blockbuster χρυσώνει το χάπι της χασούρας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CBS (@cbstv)

«Ευχαριστούμε πολύ τις Χρυσές Σφαίρες που δημιούργησαν ένα βραβείο που γιορτάζει τους κινηματογραφόφιλους», δήλωσε η πρωταγωνίστρια και παραγωγός Margot Robbie, που στεκόταν δίπλα στη σκηνοθέτιδα και συν-σεναριογράφο Greta Gerwig, σαν να ήθελε να βγάλει την υποχρέωση. Πάνε πάνω από πέντε χρόνια αφότου τα βραβεία Όσκαρ εισήγαγαν (και τελικά απέσυραν) μια νέα κατηγορία που αναγνωρίζει τις ταινίες blockbuster σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την πτώση της τηλεθέασης. Φέτος, όμως, οι Χρυσές Σφαίρες αποφάσισαν να θεσπίσουν το δικό τους βραβείο προς τιμήν των ταινιών με υψηλά έσοδα και η Barbie θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η πρώτη ταινία που το απέσπασε.