Η Ελλάδα παίρνει τα F-35 – Πώς σφραγίζουν την ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ

Η διαφορά στη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν - Τα F-35 σφραγίζουν μια ισχυρή συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ

Είναι ορισμένα πράγματα που λέγονται σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου αλλά δεν γράφονται. Όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή ισχύει σε αυτά ο κανόνας της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης των χωρών συμμάχων. Να, πάρτε για παράδειγμα τα F-35. Το θέμα, αν και ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά δεν συζητήθηκε δημοσίως, μπροστά στις κάμερες στη συνάντηση που είχαν στα Χανιά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο συζητήθηκε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον επισκέπτη του Άντονι Μπλίνκεν χωρίς να υπάρχουν συνεργάτες ή κάμερες στο δωμάτιο.

Η ελληνική πλευρά, στην συνάντηση των Χανίων, πήρε εκείνο που ήθελε, ίσως και με το παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες. Όσον αφορά τα F-35 την έγκριση του Κογκρέσου την πήρε η Αθήνα εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν και οποιαδήποτε άλλη, νέα έγκριση από τον Άντονι Μπλίνκεν θα ήταν τελείως περιττή. Και τούτο γιατί όταν ζητήθηκε από το Κογκρέσο η έγκριση για την προμήθεια των υπερσύγχρονων αυτών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, η έγκριση δόθηκε αμέσως. Σε αντίθεση με το τουρκικό αίτημα για την αγορά καθώς και για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Το αίτημα της Άγκυρας (για τους γνωστούς λόγους με τους S-400) κρατήθηκε. Στην ουσία κρατήθηκε επ΄αόριστον και ένα Κογκρέσο γνωρίζει πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα το εγκρίνει.

Αλλά εάν κανείς προσέξει τις εικόνες, τη μια με τη συνάντηση Ερντογάν με τον Μπλίνκεν και την άλλη με τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Μπλίνκεν θα δει αμέσως τη διαφορά.

Η πρώτη εικόνα με τον Ερντογάν να κάθεται ως Σουλτάνος μόνος του σε μια πολυθρόνα και τους Αμερικανούς γύρω του αλλά και με τους Τούρκους συνεργάτες του με παραπονεμένο ύφος, χωρίς χαμόγελα, χωρίς αισιοδοξία, μόνον με γκρίνια ήταν χαρακτηριστική. Η δεύτερη όμως εικόνα με τον Μητσοτάκη να συνομιλεί με τον Μπλίνκεν, με δηλώσεις για την ισχυρότερη όσο ποτέ συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες, με «ξενάγηση» από το μπαλκόνι του σπιτιού του κ. Μητσοτάκη, στον κόλπο της Σούδας, με το δίσκο με τις τσικουδιές δίπλα του, που τίμησε δεόντως ο Αμερικανός και έδειχνε πως δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι, τσιμπώντας και τα νοστιμότατα σκαλτσούνια. Και ακόμα η σύντομη συνομιλία που είχε με τη σύζυγό του Πρωθυπουργού Μαρέβα, την κόρη τους Δάφνη και τον γιο τους Κωνσταντίνο, οι διηγήσεις για την ιστορία που είχε αυτή η ιστορική οικία στα Χανιά που κάποτε φιλοξένησε και έναν πλανητάρχη, τον Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, πρώτη κυρία Μπάρμπαρα, ήταν μια εικόνα ανάμεσα σε ισχυρούς συμμάχους.

Η σφράγιση της ιερής συμμαχίας

Εκείνο που απομένει για τα F-35 είναι το περιβόητο LOA, δηλαδή η επιστολή αποδοχής του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια 20+4 F-35. Η αλήθεια είναι ότι άργησε πολύ, από το 2022 στάλθηκε το ελληνικό αίτημα. Την ελληνική πλευρά δεν την απασχολεί ωστόσο πότε θα έρθει αυτό το αίτημα αν και εδώ που τα λέμε άργησε πολύ. Όχι όμως για πολύ ακόμα, αφού η αποστολή του LOA, θα σφραγίσει μια ισχυρή συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την χώρα μας. Και δεν παίζει σε αυτήν κανένας ρόλος με την προμήθεια των τουρκικών F-16.

Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε συνέδεσε την αγορά των F-35 με την πιθανή αγορά και αναβάθμιση F-16 από την Τουρκία, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή του LOA υπήρξαν σημαντικές κινήσεις για την επίσπευση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτο και κυριότερο, υπήρξε επιτυχής προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης των 20+4 F-35. Η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από το Foreign Military Financing (FMF), από το αμερικανικό δηλαδή πρόγραμμα χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

Το όλο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35 (αγορά 20+4 αεροσκαφών, εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών, flight simulators, βιβλιογραφία, σέλτερς κ.τ.λ.) θα πλησιάζει, ίσως και να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα έχουν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια των 150.000.000 ευρώ που εξήγγειλε προεκλογικά από την Αχαΐα ο Πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας, όπου μαζί με τη Σούδα θα είναι η «φωλιά» των F-35

Στη συνάντηση των Χανίων συζητήθηκαν τα πάντα, από την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα (ίσως ο πόλεμος στην Γάζα να είναι το κυριότερο ζήτημα που ενδιαφέρει αυτή την περίοδο τους Αμερικανούς0 έως τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο καθώς και την εξέλιξη της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι όπως είπαν οι Αμερικανοί (που είχαν συναντηθεί λίγο νωρίτερα με τον Ερντογάν) και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έδειξε διάθεση για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα .Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ως αξιόπιστου Συμμάχου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην στρατηγική σχέση των δυο χωρών αλλά και στην προοπτική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κάνοντας ειδική μνεία στην συμβολή αυτής τη εξέλιξης και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.