Με την έντονη σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζει να καταγράφεται στην Ισλανδία, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρξει μια δεύτερη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, μετά από εκείνη που έλαβε χώρα την 18η Δεκεμβρίου, το ΒΗΜΑ επικοινώνησε με τη μόνιμη κάτοικο του Ρέικιαβικ, Μαρία Λάππα, θέλοντας να δούμε πως είναι η καθημερινότητα των κατοίκων στη νησιωτική χώρα.
Η κυπριακής καταγωγής αεροσυνοδός της Icelandair μας ανέλυσε την καθημερινότητα των κατοίκων, τα μέτρα που έχει λάβει η ισλανδική κυβέρνηση αλλά και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με μια πιθανή νέα έκρηξη.
Δεν έχει αλλάξει η καθημερινότητα στο Ρέικιαβικ – Εκκενώθηκε το Γκρίνταβικ
«Στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της χώρας όπου ζω κι εγώ, η καθημερινότητα μας δεν έχει αλλάξει καθόλου. Εκεί που τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά είναι στη γειτονική πόλη του Γκρίνταβικ, η οποία βρίσκεται περίπου 15 λεπτά από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Η πόλη έχει εκκενωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη σεισμική δραστηριότητα, καθώς το μέγεθος των καταστροφών που έχουν προκληθεί στα σπίτια είναι πολύ μεγάλο. Τοίχοι έχουν διαλυθεί, υδραυλικές υποδομές έχουν καταστραφεί, ενώ όπως καταλαβαίνετε τα σχολεία και οι υπηρεσίες πλέον δεν λειτουργούν» τονίζει η κυρία Λάππα.
«Η κυβέρνηση ενισχύει τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους με οικονομικά βοηθήματα έτσι ώστε να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι πάντως επιλέγουν τα εξοχικά τους ή σπίτια συγγενών οι οποίοι τους φιλοξενούν αυτό το διάστημα.
Η κυβέρνηση έδωσε επίσης τη δυνατότητα στους κατοίκους του Γκρίνταβικ που επιθυμούσαν να περάσουν τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα σπίτια τους, φροντίζοντας παράλληλα για την ασφάλεια τους. Ελάχιστοι ήταν όμως εκείνοι που ανταποκρίθηκαν, τόσο λόγο του φόβου για μια πιθανή νέα έκρηξη όσο και λόγω του ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν ήταν κατάλληλα για οικογενειακές συγκεντρώσεις» προσθέτει.
Κανονικά η λειτουργία του αεροδρομίου – Η σημαντική διαφορά με παλαιότερες εκρήξεις
Η κυρία Λάππα στάθηκε και στο τι συμβαίνει στις αερομεταφορές, τομέα που η ίδια γνωρίζει πολύ καλά όντας αεροσυνοδός της Icelandair εδώ και αρκετά χρόνια. «Το αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ είναι ένα αεροδρόμιο με πολύ έντονη κίνηση καθώς η χώρα αποτελεί ουσιαστικά κόμβο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Ευτυχώς για τον τομέα των αερομεταφορών η πρόσφατη έκρηξη ηφαιστείου παρήγαγε κυρίως λάβα και όχι στάχτη, η οποία διασπείρεται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στα αεροπλάνα. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί για παράδειγμα το 2010, όταν η τότε έκρηξη όταν η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου, του Eyjafjallajokull, προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη» εξηγεί.
Υπενθυμίζεται ότι η τότε η ρύπανση από τα αέρια της έκρηξης και το «νέφος» στάχτης πάνω από την Ισλανδία είχε επιπτώσεις σε όλη την ήπειρο καθώς χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και αεροπλάνα καθηλώθηκαν για μέρες.
Παρόμοια σεισμική δραστηριότητα με τις μέρες πριν της 18 Δεκεμβρίου
«Από χθες έχουν καταγραφεί δύο μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες να πιστεύουν πως μία νέα έκρηξη του ηφαιστείου είναι πολύ πιθανή. Η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες μοιάζει πολύ με εκείνη που προηγήθηκε της 18ης Δεκεμβρίου., με κάποιους απαισιόδοξους επιστήμονες να αναφέρουν ότι η νέα έκρηξη θα λάβει χώρα ακόμα πιο κοντά στην πόλη του Γκρίνταβικ», καταλήγει η κ. Λάππα.