Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δέκα κράτη προειδοποίησαν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν συνεχίσουν να επιτίθενται στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε κοινή ανακοίνωσή της, η ομάδα κυρίως δυτικών χωρών ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων.
Ωστόσο, οι Χούθι απάντησαν με προκλητικότητα, υποσχόμενοι να συνεχίσουν να στοχοποιούν πλοία που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ.
Η κατάσταση στη στρατηγικής σημασίας νότια Ερυθρά Θάλασσα έχει περιέλθει πλέον σε αδιέξοδο.
«Οι πύλες των δακρύων» και το παγκόσμιο εμπόριο
Το στενό Bab al-Mandab (πύλες των δακρύων) είναι μια κρίσιμη υδάτινη οδός από την οποία διέρχεται σχεδόν το 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, ο φόβος είναι ότι οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταστραφούν.
Περισσότερες από 20 επιθέσεις των Χούθι στην ερυθρά θάλασσα
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ τον Οκτώβριο. Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επιτεθεί περισσότερες από 20 φορές στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα χρησιμοποιώντας πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ταχύπλοα σκάφη και ελικόπτερα. Έχουν ισχυριστεί -συχνά ψευδώς- ότι τα πλοία συνδέονταν με το Ισραήλ.
Οι αναχαιτίσεις των ΗΠΑ
Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην περιοχή έχουν αναχαιτίσει ορισμένους πυραύλους, αλλά δεν έχουν προβεί σε επιθέσεις εναντίον στόχων στην ίδια την Υεμένη. Αυτό μπορεί να αλλάξει, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των «12».
Η ομάδα των 12 κρατών – Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – χαρακτήρισε «παράνομες, απαράδεκτες και βαθιά αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας και δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία νόμιμη δικαιολογία για την εσκεμμένη στόχευση της πολιτικής ναυτιλίας και των ναυτικών σκαφών» και αναφέρει ότι οποιαδήποτε ένοπλη απάντηση είναι πιθανό να σημαίνει ένοπλη δράση κατά βάσεων, σκαφών και όπλων των Χούθι.
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν όλα τη δυνατότητα να καταρρίψουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι, αλλά αυτό το εγχείρημα είναι κάτι που έχει πολύ υψηλό κόστος, εκτιμά το BBC και επιπλέον δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει η δυναότητα να χτυπήσουν το κάθε σκάφος ξεχωριστά, αν οι Χούθι αποφασίσουν να εξαπολύσουν μια επίθεση «σμήνους» – εκτοξεύοντας πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους ταυτόχρονα, όπως έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι πολύ πιθανό καθώς, παρά το γεγονός ότι η υεμένη είναι ένα από τα φτωχότερα αραβικά έθνη, οι Χούθι διαθέτουν μεγάλο απόθεμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το 20% των πλοίων μεταφοράς αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο αναφέρει ότι το 20% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και αντ’ αυτού πλέουν γύρω από τη νότια Αφρική.
Σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χθες, βράδυ Τετάρτης 903-01-2023), υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι, αλλά και προειδοποιήσεις για περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για τη διαχείριση και τη μεταρρύθμιση, Κρις Λου, δήλωσε ότι οι επιθέσεις έχουν «σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ασφάλεια, τη διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο». Ο ρόλος του Ιράν, πρόσθεσε, είναι, «η ρίζα του προβλήματος». « Το Ιράν έχει επιτρέψει εδώ και καιρό αυτές τις επιθέσεις από τους Χούθι», είπε.
Αμφίβολη η αντίδραση του Ιράν
Το Ιράν αρνήθηκε ότι υποστήριξε τα χτυπήματα. Παρά το γεγονός αυτό, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να αντιδράσει εάν εξαπολυθούν δυτικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των συμμάχων του στην Υεμένη.
Ποιοι είναι ο Χούθι
Η ομάδα των Χούθι προέρχεται από μια υποκατηγορία της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας, τους Ζαΐντι. Πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή του κινήματος, τον Χουσεΐν αλ ΧούΘι.
Διεξάγουν εμφύλιο πόλεμο από το 2014 εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης και ελέγχουν τόσο την πρωτεύουσα Σαναά όσο και το βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και την ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας.
Η κυβέρνηση της Υεμένης έχει υποστηριχθεί από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ οι οποίοι είναι εναντίον των Χούθι.