Ο Μιχάλης (ξανά) παίρνει το όπλο του

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι μπορούσε να καθιερωθεί στην κυβέρνηση θέση μόνιμου υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πέμπτη φορά αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντικαθιστώντας τον Γιάννη Οικονόμου στην Κατεχάκη. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι μπορούσε να καθιερωθεί στην κυβέρνηση θέση μόνιμου υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πώς παλιά επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, τότε με το Κυπριακό και τις εντάσεις στο Αιγαίο, υπήρξαν εισηγήσεις στον Αντρέα Παπανδρέου να καθιερώσει θέση μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών που να μην άλλαζε με ανασχηματισμούς ή με εκλογές; Το ίδιο θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης, έως χθες υπουργός Υγείας, έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις. Το όνομα του κορυφαίου πολιτικού στελέχους και βουλευτή Δυτικής Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας έχει συνδεθεί με την εξάρθρωση τριών από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα: της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα (το 2002 και το 2010): «Στη ζωή μου έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον κίνδυνο και τις απειλές…» είχε πει σε κάποια από τις συνεντεύξεις του.

***

Πώς και γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης τις αλλαγές

Αλλά γιατί όμως τώρα άλλαξε η ηγεσία στο πιο νευραλγικό υπουργείο της κυβέρνησης (με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος) μέσα στις γιορτές, με κλειστή τη Βουλή, με αναμονή της ψήφισης δύσκολων νομοσχεδίων, όπως ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, η αυστηροποίηση των ποινών στον Ποινικό Κώδικα; Επισήμως αυτό που λέγεται είναι ότι έγινε η αλλαγή (σ.σ. διάβαζε «καρατόμηση» του Γιάννη Οικονόμου) «λόγω της τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας για τον κάθε πολίτη που αποτελούσε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Τώρα καλείται να κάνει πράξη ο κ. Χρυσοχοΐδης με άμεσες πρωτοβουλίες.

***

Τι έγραψε το πρωθυπουργικό «μπλοκάκι»;

Ανεπισήμως όμως έχει να κάνει με το «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού. Από τις εκλογές και μετά ο κ. Μητσοτάκης σημείωνε κάποιες δυσλειτουργίες στο συγκεκριμένο υπουργείο, όπως αύξηση της εγκληματικότητας, οπαδική βία, η ιστορία με τους Κροάτες χούλιγκαν, δολοφονίες αστυνομικών, αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων και πολλά άλλα. Όλα αυτά είχαν καταγραφεί στο περιβόητο πρωθυπουργικό «μπλοκάκι», οι φήμες μάλιστα έλεγαν ότι δόθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Προ-Πο αρκετές «κίτρινες κάρτες» και μετά τα τελευταία γεγονότα φαίνεται πως δεν πήγαινε άλλο και καρατόμησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είναι ο δεύτερος που καρατομείται από αυτό το υπουργείο, μετά τον Νότη Μηταράκη που και αυτός καρατομήθηκε λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών.

***

Δεν του αρέσει ο όρος «ανασχηματισμός»

Α, να μην το ξεχάσω, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε όλη την ηγεσία του υπουργείου, καρατόμησε δηλαδή και τον Κώστα Κατσαφάδο και στη θέση του τοποθέτησε τον 49χρονο βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο. Όπως όλα δείχνουν η απόφαση για ανασχηματισμό ελήφθη προκειμένου να αντικατασταθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή ο υπουργός, Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις εκλογές, με νωπή ακόμα την λαϊκή βούληση, με τον «θρίαμβο» του 41%, με τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης προχωρά και πάλι σε «διορθωτικές κινήσεις», αφού δεν του αρέσει ο όρος ανασχηματισμός.

***

Εμπρός πίσω για δύο υπουργεία

Όταν ρώτησα κυβερνητικό παράγοντα γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρέφει στο υπουργείο Υγείας, η απάντηση που μου δόθηκε ήταν ότι ήταν «ένας επιτυχημένος υπουργός Υγείας, με γρήγορες αποφάσεις και που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα θέματα Υγείας». Και το ερώτημα βεβαίως είναι ότι γιατί δεν τον τοποθέτησε από την αρχή, αφού «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», σύμφωνα με το ποδοσφαιρικό θεώρημα. Εμπρός πίσω, δηλαδή σε δύο υπουργεία, στο Προ-Πο και στο Υγείας.

Όσο για την αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου είναι, κατά το Μαξίμου, μια νέα γυναίκα, που είχε υπηρετήσει από τη θέση της υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο, συνεπώς γνωρίζει τα θέματα. Ο Πρωθυπουργός την προήγαγε από υφυπουργό Παιδείας σε υπουργό Εργασίας. Τη θέση της (στο Παιδείας) με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με το Μαξίμου, αυξάνοντας έτσι και τον αριθμό των γυναικών στην κυβέρνηση.

Τέλος αναμενόμενη ήταν και η αναβάθμιση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε υφυπουργό. Ήταν επιτυχημένος στις αρμοδιότητες που είχε, ας μην ξεχνάμε ότι παρότι δεν είχε υπουργικό αξίωμα, πολλές φορές, με εντολή Μαξίμου, άφηνε «αποστάσεις» (ας χρησιμοποιήσω κομψά αυτή την έκφραση) από υπουργούς που είχαν υποπέσει σε σφάλματα και σε αστοχίες.

***

1.500 πίνακες Ελλήνων ζωγράφων στα προξενεία

Μετά την πολιτική (και διπλωματική) σκόνη που σήκωσε χριστουγεννιάτικα, η ροζ ελληνική σημαία στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης αποφασίστηκαν μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα και να μην μετατρέπονται τα προξενεία σε γκαλερί. Έτσι μετά από τη συνεννόηση που είχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποφασίστηκε να παραχωρηθούν σε όλα τα ελληνικά προξενεία 1.500 πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών (που φυλάσσονταν στο υπουργείο Πολιτισμού) για τη διακόσμηση όλων των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα βελτιώσει την αισθητική των προξενείων και των πρεσβειών. Επιπλέον μαθαίνω ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ανακαινισθούν τα κτίρια, όπου στεγάζονται οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές αφού αποτελούν την βιτρίνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

***

Πώς θα αποσυμφορηθούν Βουλή, Μαξίμου και Σταθάτου

Τα κλειδιά του Μεγάρου Μποδοσάκη βρίσκονται από προχθές στα χέρια του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Οπότε ξεκινούν και οι απαραίτητες προετοιμασίες για την μεταφορά των υπηρεσιών της Βουλής που θα στεγαστούν στο εμβληματικό κτήριο της Λεωφόρου Αμαλίας και Σουρή 5. Εκεί θα μεταφερθούν και κάποιες υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να αποσυμφορηθεί το πρωθυπουργικό «στρατηγείο» που εδώ και πολλά χρόνια έχει κορεστεί γιαυτό και πριν καιρό κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες «μοιράστηκαν» σε άλλους χώρους –στην Βουλή στεγάζεται η γενική γραμματεία της κυβέρνησης, αλλά και στο Μέγαρο Σταθάτου και στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικων επί της Βασιλίσσης Σοφίας στεγάζονται κάποιες.

Το συμβόλαιο μίσθωσης του Μεγάρου Μποδοσάκη υπογράφηκε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα από τον κ. Τασούλα και την Πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη. Το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό Μέγαρο κουβαλά ιστορία πίσω του. Φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, ενώ την περίοδο 2005-2006 ανακαινίστηκε ριζικά. Αποτελείται από ισόγειο, 6 ορόφους και 2 υπόγεια, έχοντας συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ.

Το κτήριο διαθέτει απρόσκοπτη θέα προς τον Εθνικό Κήπο, αλλά και προς τα σημαντικά τοπόσημα του κέντρου της πόλης: τον Λυκαβηττό, το Κοινοβούλιο, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά και την Ακρόπολη. Σε αυτό θα στεγαστούν οι υπηρεσίες που διαθέτει η Βουλή στα κτήρια που μισθώνει επί των οδών Σέκερη και Β. Σοφίας, ενώ η ολοκλήρωση της μετακόμισης αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2024.

***

Ο Τασούλας τίμησε την μνήμη του Αβέρωφ

Με λίγα γαρύφαλλα στο χρώμα που αγαπούσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, το βαθύ κόκκινο του ροδιού, ή άλλως γκρενά, τίμησε την μνήμη του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 34 χρόνων από τον θάνατό του, ο έμπιστος ιδιαίτερος γραμματέας του και πάντα πιστός «αβερωφικός» Κώστας Τασούλας.

Ο Αβέρωφ πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1990 έχοντας διανύσει έναν τεράστιο πολιτικό κύκλο και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπήρξε γνήσιο «πολιτικό τέκνο» του ή ακριβέστερα, όπως έχει γράψει η κόρη του σημαντικού πολιτικού Τατιάνα Αβέρωφ «ο Κώστας Τασούλας υπήρξε για τον πατέρα μου ο πολυπόθητος γιος που ποτέ δεν απέκτησε, ο γιος στον οποίο θα μετέδιδε τις αξίες και τις βαθύτερες σκέψεις του, τα μυστικά της πολιτικής, τις επιτυχίες, αλλά και τις αγωνίες και απογοητεύσεις του, ο γιος που θα στεκόταν δίπλα του ως μαθητής, ως φίλος, ως συνεργάτης και τελικά –όπως συμβαίνει στον κύκλο της ζωής– ως ο ενήλικας που θα γινόταν ο γονιός του γονιού του και θα τον συντρόφευε στον θάνατό του»

***

Ο Α/ΓΕΕΘΑ και η κυρά- Ρηνιώ

Συνέχισε τις επισκέψεις στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Άρχισε νωρίς το πρωί από την Κίναρο και διαδοχικά επισκέφτηκε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό στο Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Παναγιά, Χίο, Λέσβο και αργά το απόγευμα στην Σκύρο. Στην Κίναρο συνάντησε και την κυρά -Ρηνιώ, όπως την ξέρει όλη η Ελλάδα, που καθημερινά φροντίζει να κυματίζει περήφανα η Ελληνική Σημαία στο νησί. Υπενθυμίζω ότι πέρσι στην γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τίμησε την κυρά-Ρηνιώ για την προσφορά της στην Πατρίδα. Ο Αρχηγός ευχαρίστησε τους ακοίμητους φρουρούς των συνόρων, το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για την αφοσίωσή τους στην Αποστολή.

***

Η πρώτη μέρα του χρόνου στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο επισκέφθηκε την πρώτη ημέρα του 2024 ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος.Κατά την επίσκεψη στα τρία Νοσοκομεία η Διοίκηση του Πανεπιστημίου μοίρασε βασιλόπιτα και αντάλλαξε ευχές με τους νοσηλευόμενους ασθενείς και με το προσωπικό που εφημερεύει.Τους ασθενείς και το προσωπικό επισκέφθηκαν μαζί με τον Πρύτανη, o Αντιπρύτανης Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ευγενίδειο» Στέλιος Κώτσιος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Έφη Μπάσδρα, ο Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Νικόλαος Βλάχος, ο Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής Λεωνίδας Στεφανής, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρίστος Βασιλόπουλος, μέλη των Δ.Σ. των Νοσοκομείων, της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.