Το απόγευμα της Πέμπτης (04/01) ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί που ανακοινώθηκαν στα πλαίσια του «μίνι» ανασχηματισμού της κυβέρνησης χθες το απόγευμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό.

«Δεν έχει άλλο, αυτό ήταν το χάσατε», απάντησε αρχικά ενώ στη συνέχεια με φανερά χιουμοριστική διάθεση είπε: «Μόνο αν πάω στο βουνό». Σε εκείνο το σημείο οι δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν το ταξίδι του στο Νταβός με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει: «Όχι, το εξωτερικό δεν μετράει, μόνο τα εντός».

Έπειτα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετέφερε τη συζήτηση για τη ρύθμιση των ομόφυλων ζευγαριών σε άλλη χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».

Ολόκληρος ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: «Ανασχηματισμός θα γίνει;»

Μητσοτάκης: «Δεν έχει άλλο, αυτό ήταν το χάσατε».

Δημοσιογράφος: «Δεν έχει δεύτερο μέρος;»

Μητσοτάκης: «Μόνο αν πάω στο βουνό»

Δημοσιογράφος: «Το Νταβός μετράει;»

Μητσοτάκης: «Όχι, το εξωτερικό δεν μετράει, μόνο τα εντός».

Δημοσιογράφος: «Έχουμε ορατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια;»

Μητσοτάκης: «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα»

Ξαφνικές αλλά όχι βιαστικές οι αλλαγές

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να ανακοινώθηκαν ξαφνικά, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν βιαστικά. Εκκολάπτονταν αθόρυβα τις τελευταίες εβδομάδες και στον ανύποπτο χρόνο των γιορτινών ημερών.

Χρειάστηκε να καμφθούν οι προβληματισμοί του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έλαβε εντολή για ριζικές αλλαγές λίγο πριν τις επικείμενες κρίσεις στην Αστυνομία, και να κατασταλάξει ο Πρωθυπουργός στα πρόσωπα που θα κάλυπταν τις θέσεις που θα έμεναν κενές ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Οι δυο νέες προσθήκες

Για τα δύο νέα μέλη της κυβέρνησης, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο και την υφυπουργό Ιωάννα Λυτρίβη, δεν υπάρχουν πολλά να πει κανένας καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνουν κυβερνητικά καθήκοντα.

Ο κ. Νικολακόπουλος, που μπήκε στη Βουλή το 2019, θεωρείται ένας από τους αξιόλογους βουλευτές της ΝΔ και η κυρία Λυτρίβη, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2023, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει το φθόνο παλαιότερων βουλευτών της ΝΔ ειδικά όσων βρίσκονται ή θέλουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται στον θάλαμο αναμονής για να εισέλθουν στην κυβέρνηση.