5 το πρωί: Ο «μίνι» ανασχηματισμός – Οι δηλώσεις Συρίγου – Το μακελειό στο Ιράν

Σε περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών θα λάβει χώρα σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

1

Ο «μίνι» ανασχηματισμός της κυβέρνησης

2

Η δήλωση Συρίγου για τη συνθήκη της Λωζάννης

  • Η τοποθέτηση: «Παρωχημένη» χαρακτήρισε σε τοποθέτηση του τη Συνθήκη της Λωζάννης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος. «Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σήμερα, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων» ανέφερε σε διευκρινιστική του δήλωση.
  • Οι αντιδράσεις: «Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί το στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ  σε ανακοίνωση του τόνισε ότι «η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή, μάλιστα, της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό».
  • Η διευκρίνιση: Ο κύριος Συρίγος επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως τα λόγια του σκοπίμως παρερμηνεύτηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο σημείωσε, ότι εμμένει στη θέση του και πως πρόκειται για μία συνθήκη με «παρωχημένες» διατάξεις.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μακελειό στο Ιράν με 103 νεκρούς

  • Φονικές εκρήξεις στο Ιράν: Διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στο Ιράν χθες κοντά στο σημείο όπου έχει ταφεί ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 103 άνθρωποι και να τραυματιστούν 170. Τοπικές αρχές ανέφεραν πως οι εκρήξεις πιθανώς να προκλήθηκαν από δύο βόμβες, που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε τσάντες και ίσως να πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό.
  • Ποιος ευθύνεται: Το Ιράν δεν έχει κατονομάσει τον υπεύθυνο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης. Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ
  • Καταδίκη από τον ΟΗΕ: Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα» τη διπλή έκρηξη ζητώντας παράλληλα οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
4

Η Ιαπωνία μετρά τις πληγές της

  • Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός: Στους 64 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία με ειδικά συστήματα ηχοεντοπισμού, δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν κατοίκους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών.
  • Έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας: Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση των δυο αεροσκαφών στο Τόκιο, με τις Αρχές να εξετάζουν αν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.
  • Αποκαλυπτικές οι συνομιλίες: Στο επίκεντρο βρίσκονται τελευταίες καταγεγραμμένες συνομιλίες ανάμεσα στον Κυβερνήτη του επιβατικού αεροσκάφους και του Πύργου ελέγχου, σύμφωνα με τις οποίες ο πιλότος του Airbus είχε ξεκάθαρα λάβει εντολή να προσγειωθεί στον συγκεκριμένο διάδρομο.
5

Νίκες για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ - Με το «αριστερό» στη νέα χρονιά ο Ολυμπιακός

  • Οι νίκες: Με νίκες συνέχισαν οι τρεις πρωτοπόροι του πρωταθλήματος, καθώς ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 4-0 του ΟΦΗ στην Τούμπα, ενώ η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της με 3-0 στην OPAP Arena απέναντι στον Βόλο και ο Παναθηναϊκός με 2-0 απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννενα σητη Λεωφόρο.
  • Η ήττα: Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός έμεινε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, καθώς γνώρισε την ήττα στη Λαμία, από την τοπική ομάδα, με 1-0. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης σημείωσε ο Σλίβκα στο 4ο λεπτό.
  • Η συνέχεια: Η συνέχεια της μάχης για τον τίτλο της Super League έρχεται την Κυριακή, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Παναιτωλικό, ενώ οι έτεροι διεκδικητές έχουν δυσκολότερα παιχνίδια, καθώς ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις