Ιράν: Στους 103 οι νεκροί από τις δυο εκρήξεις – Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από τις δυο εκρήξεις στο Ιράν - Καμία οργάνωση ή κράτος δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.

Στους 103 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στο κοιμητήριο της πόλης Κερμάν του Ιράν, στη διάρκεια τελετής για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Από τις επιθέσεις έχουν τραυματιστεί 170 άνθρωποι.  Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μόλις δέκα λεπτών η μία από την άλλη.

Τοπικές αρχές ανέφεραν πως οι εκρήξεις πιθανώς να προκλήθηκαν από δύο βόμβες, που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε τσάντες και ίσως να πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό.

«Ακούστηκε ένας τρομακτικός θόρυβος, παρά όλα τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο σημείο. Διεξάγονται συνεχείς έρευνες στο σημείο», δήλωσε ο Ρεζά Φαλάχ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στο Ιράν.

«Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Το Ιράν δεν κατονομάζει τον υπεύθυνο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης.

Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στις φονικές εκρήξεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή «δεν είναι προς το συμφέρον» καμίας χώρας.

Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα» τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε στο Ιράν.

«Ο γενικός γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) ζητεί οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπός του Φλορένσια Σότο Νίνο σε ανακοίνωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.