Σε μεγάλη έξαρση είναι ο κορωνοϊός με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί και τους θανάτους να φτάνουν κάθε εβδομάδα τους 50-60.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε μέτρα. Ο ιός ζει ανάμεσά μας και όταν υπάρχει έξαρση θα πρέπει να προσαρμόζουμε την συμπεριφορά μας» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ως πρώτο μέτρο την πρόληψη και τον άμεσο εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται σύμφωνα με τον ίδιο σε 2 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται σε 130.000 κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό κάτω του 10%.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε πως πολλοί περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη, καθώς υπάρχουν πέντε θάνατοι το φθινόπωρο, ενώ από κορωνοϊό «κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 50-60 άτομα». Όπως εξήγησε ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν από κορωνοϊό ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.

Για τις μάσκες σημείωσε ότι τουλάχιστον οι ευπαθείς πρέπει να φοράνε, ενώ στην περίπτωση που βγουν θετικοί στον ιό να κάνουν χρήση των αντιικών φαρμάκων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπλοκές.