Το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης που έσωσε πολλές ζωές στην Ιαπωνία από τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 βαθμών Ρίχτερ θα πρέπει να ηχήσει και στη χώρα μας.
Όχι μόνο ως ένα εργαλείο της τεχνολογίας κι ένα «112 για τους σεισμούς» που χαρίζει πολύτιμα δευτερόλεπτα πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αλλά και ως έναυσμα κινητοποίησης στο πλαίσιο των προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια για τα οποία υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη δομική τους ασφάλεια.
Όπως είναι γνωστό, ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και στη συνέχεια να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκισή τους.
Η χώρα μας εξάλλου έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων και την έκταση των καταστροφών που προκλήθηκαν.
Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκαν ελλείψεις και καθυστερήσεις στο πεδίο της πρόληψης, καθώς και κενά στον τρόπο που λειτουργεί η Πολιτική Προστασία.
Όπως συνεπώς αντιληφθήκαμε ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν είναι απλώς υπόθεση της ηρωικής μάχης των πυροσβεστών ούτε των πλημμυρών μερικά σκόρπια φράγματα, έτσι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε έως το ενδεχόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.
Δεν ξέρουμε ασφαλώς πόσος είναι αυτός ο χρόνος. Είναι πάντως περισσότερος από το ένα λεπτό του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης που έσωσε την Ιαπωνία.