Η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β της Δανίας ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της για την Πρωτοχρονιά ότι θα αποποιηθεί τον θρόνο της στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια.

Ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας Φρειδερίκος και διάδοχος του θρόνου θα αναλάβει το ρόλο του βασιλιά μετά την αποχώρηση της μητέρας του.

«Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφού διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως Βασίλισσα της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», είπε.

Η 83χρονη Μαργαρίτα Β είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Δανίας, παίρνοντας τον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Φρειδερίκο Θ΄, το 1972.

Είναι αδελφή της τελευταίας Βασίλισσας της Ελλάδος, Άννας – Μαρίας.

Σε αντίθεση με τη βρετανική βασιλική παράδοση, δεν θα υπάρξει επίσημη τελετή στέψης του πρίγκιπα Φρειδερίκο, ο οποίος είναι 55 ετών.

Αντ’ αυτού, το παλάτι θα ανακοινώσει την ημέρα της ανάληψης της εξουσίας του.

Το «ευχαριστώ» της Πρωθυπουργού στη Βασίλισσα Μαργαρίτα

Η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ευχαρίστησε τη βασίλισσα για τη μακροχρόνια αφοσίωσή της στο καθήκον.

«Είναι ακόμη δύσκολο να κατανοήσουμε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για αλλαγή στον θρόνο», ανέφερε η Φρέντρικσεν σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι πολλοί Δανοί δεν είχαν γνωρίσει ποτέ άλλο μονάρχη.

«Η Βασίλισσα Μαργαρίτα είναι η επιτομή της Δανίας και όλα αυτά τα χρόνια έχει βάλει λόγια και συναισθήματα σε αυτό που είμαστε ως λαός και ως έθνος», συμπλήρωσε.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι μια δημοφιλής προσωπικότητα στη Δανία και πολλοί Δανοί περίμεναν ότι θα παρέμενε στο θρόνο μέχρι το θάνατό της.