Έχουν περάσει μόλις δέκα χρόνια από την τελευταία ημέρα του 2013. Κι όμως, όσα έχουν μεσολαβήσει από τότε κάνουν τις ημέρες εκείνες να δείχνουν πολύ πιο μακρινές.
Η οικονομική κρίση του 2008 είναι παρούσα, ενώ ακόμα δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα capital controls (2015) και η πανδημία της Covid – 19 (2019).
Ας δούμε, στον τελευταίο αυτό σταθμό του ταξιδιού μας στα Χριστούγεννα και τις Πρωτοχρονιές των περασμένων δεκαετιών, πώς περάσαμε από το 2013 στο 2014.
Η κυβέρνηση
Στην πρωθυπουργία, επικεφαλής της δικομματικής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ, βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Γράφει ο Άρης Ραβανός στο «ΒΗΜΑ» της 29ης Δεκεμβρίου 2013:
«Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η δικομματική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται πλέον σε 153 βουλευτές. Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας μέσω κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων στη λογική ότι «μια κυβέρνηση είναι πιο ισχυρή με 153 βουλευτές».
»Το άγχος όμως κυριαρχεί για ενδεχόμενη απώλεια σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία, ενώ παράλληλα οι δημοσκοπήσεις αυξάνουν υπέρμετρα τον προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
»Η επόμενη περίοδος μόνο ανέφελη δεν θα είναι για τον δικομματικό συνασπισμό, ο οποίος έχει να περάσει μέσα από διακεκαυμένη ζώνη για να φθάσει ως τη διπλή αναμέτρηση (αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές) του Μαΐου του 2014, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και τριπλή, αν αποφασιστεί να προκηρυχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές».
Χρυσή Αυγή
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά, τον Σεπτέμβριο του 2013 οδηγεί στην αποκάλυψη των δομής και των εγκληματικών σκοπών της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που από το 2012 κατείχε θέση νόμιμα εκλεγμένου κόμματος στη Ελληνική Βουλή.
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος στα «ΝΕΑ» της 28ης – 29ης Δεκεμβρίου 2013: «»Το τέρας στην πρώτη σελίδα». Σε αυτή τη φράση θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν όσα αποκαλύφθηκαν το 2013 για τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.
»Εκεί που νόμιζε ότι στα 56 του χρόνια –έχοντας τέσσερις δεκαετίες συνειδητής υπηρεσίας στην πιο απάνθρωπη ιδεολογία –ήρθε η σειρά του να μεγαλουργήσει στον δημόσιο βίο, βρέθηκε στις –γνώριμες από το παρελθόν -φυλακές Κορυδαλλού με βαριές κατηγορίες και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη δράση της οργάνωσης που καθοδηγούσε με σιδηρά πειθαρχία.
»Από τις αρχές Οκτωβρίου που προφυλακίσθηκε ο Μιχαλολιάκος μέχρι σήμερα, οι δικαστικές Αρχές έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν ένα κουβάρι που τον τυλίγει συνέχεια ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης. Οσο συνεχίζουν την έρευνα για τη δράση του τόσο αποκαλύπτεται η ζωή ενός ανθρώπου που κινήθηκε επί μακρόν στο σκοτάδι.
»Είναι άλλωστε ένα από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του: κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το επάγγελμά του και πώς ζει πέραν του ότι γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Μαθηματικά, υπηρέτησε ως αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις και μυήθηκε στον εθνικοσοσιαλισμό από τον γκουρού του χώρου Κώστα Πλεύρη το 1973».
Αλλαγή χρόνου στην Ακροπολή
Το 2013, η αλλαγή του χρόνου για το 2014, έγινε με φόντο την Ακρόπολη.
Γράφει η Εύη Σαλτού στα«ΝΕΑ» της 31ης Δεκεμβρίου 2013: «Στη σκιά της Ακρόπολης, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου θα υποδεχθούν απόψε το 2014 οι Αθηναίοι, με μία σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Με εορταστική διάθεση και εκδηλώσεις θα υποδεχθούν το 2014 οι περισσότεροι δήμοι σε όλη τη χώρα.
»Η αλλαγή του χρόνου στην Αθήνα θα γίνει υπό τους ήχους των κρουστών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και των λοιπών ομάδων κρουστών, ενώ τον ουρανό θα φωτίζουν δεκάδες πυροτεχνήματα. Οι Αθηναίοι θα ακούσουν και τα κάλαντα από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Γιώτα Νέγκα και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Νύχτα στην Αθήνα
Η νυχτερινή Αθήνα του 2013 έχει βρει το νέο της είδωλο. Είναι ο Παντελής Παντελίδης, που δυστυχώς θα χάσει με τραγικότατο τρόπο τη ζωή του, τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης γράφει στα «ΤΑ ΝΕΑ» της 6ης Δεκεμβρίου 2013, για τα νυχτερινά λαϊκά στέκια της πρωτεύουσας:
«Σήμερα η νύχτα των μπουζουξίδικων έχει κατακερματιστεί και σίγουρα δεν ξεκινά πια από την Ιερά οδό. Το «Κέντρο Αθηνών» ή το «Φωταέριο» στην Πειραιώς είναι ο νέος πόλος (για ένα Σάββατο μιλάμε πάντα). Εδώ κρατήστε μια σημαντική μεταβολή της τελευταίας στιγμής: το πρώην «Αθηνών Αρένα» (πάντα στην Πειραιώς) γίνεται «Pantheon Arena», ξηλώνεται εκ βάθρων και «μεταμορφώνεται» σε «μουσικό θέατρο» με την Αννα Βίσση και τον Αντώνη Ρέμο.
»Νέα ήθη, νέες εποχές. Από την άλλη, η παραλία έχει το «Fantasia» με τον Νίκο Βέρτη και μόνο Σάββατο και Κυριακή και το «Posidonio» με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τη Μαριάντα Πιερίδη (ναι, αυτά είναι πλέον τα μεγάλα ονόματα). Στις Τζιτζιφιές το «Teatro» φιλοξενεί την Πάολα, τον Παντελή Παντελίδη, την Τάμτα και τον Stan.
»Ενώ στο «Caramela» στη Συγγρού το ελληνικό «κομμωτήριο» διασκεδάζει με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ανταλλακτικών αυτοκινήτων ακούγοντας αργά τον Γιώργο Τσαλίκη, τον Κυριάκο Κυανό, τον Σάκη Αρσενίου και τη Σάσα Μπάστα σε μια μετα-εκδοχή σκυλάδικου και κλαμπ.
»Τα φώτα είναι επίσης σχεδόν σβησμένα στα άλλοτε θρυλικά μικρομεσαία «σκυλάδικα» της εθνικής οδού. Και όλα αυτά σε μια νύχτα που φαίνεται ότι ψάχνει τη νέα της ταυτότητα. Αν αυτή υπάρξει…»
Το άστρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Το 2013 ήταν η χρονιά που ο 19χρονος τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκινούσε το ταξίδι του για τον μαγικό κόσμο του NBA. Και μόνο το ότι επιλέχθηκε από μία ομάδα του NBA ενώ εκείνος αγωνιζόταν στον Φιλαθλητικό, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα ήταν ήδη ένα ανέλπιστο θαύμα.
Έγραφε ο Κώστας Σωτηρίου στα «ΝΕΑ» της 28ης – 29ης Δεκεμβρίου 2013:
«»Ο Παράδεισος δεν είναι ούτε τόπος ούτε χρόνος. Είναι η τελειότητα», είχε γράψει ένας αμερικανός συγγραφέας και αυτό ακριβώς βιώνει τους τελευταίους μήνες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
»Ο 19χρονος μπασκετμπολίστας από τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και από τα γήπεδα της ελληνικής Α2 ζει το όνειρό του στα αστραφτερά παρκέ του ΝΒΑ, όπου ανταγωνίζεται τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη! «Αν βρεθείς μπροστά στον Μότσαρτ και τον δεις πεινασμένο, τι θα του έδινες; Βιολί; Ε, λοιπόν, δεν θα του έδινες βιολί, αλλά ένα καρβέλι ψωμί» ήταν τα συνταρακτικά λόγια του προπονητή Σπύρου Βεληνιάτη, ο οποίος ανακάλυψε τον Γιάννη και τον μεγαλύτερο αδελφό του Θανάση σε ένα γηπεδάκι στα Σεπόλια και με τα χίλια ζόρια τον έπεισε να αφήσει το αγαπημένο του ποδόσφαιρο και να αρχίσει προπονήσεις στην ομάδα μπάσκετ του Φιλαθλητικού Ζωγράφου».
Ο Γιάννης πραγματοποίησε αργά και σταθερά βήματα μέχρι την κορυφή. Παραμονές πρωτοχρονιάς του 2014, αγωνιζόταν, κατά μέσο όρο, 22,4 λεπτά και πετύχαινε 7 πόντους. Δέκα χρόνια αργότερα, λίγο πριν το τέλος του 2023, έχοντας ήδη οδηγήσει την ομάδα του στην κατακτήση του πρωταθλήματος (2021) και έχοντας κατακτήσει δύο φορές τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του NBA (2018 – 2019 / 2019 – 2020) πραγματοποίησε ρεκόρ καριέρας πετυχαίνοντας 64 πόντους σε έναν αγώνα.