Εκλογική χρονιά ήταν το 2023 με τους Έλληνες πολίτες να προσέρχονται ουκ ολίγες φορές στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν νέα Βουλή, νέα τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα μέλη-ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξουν νέα ηγεσία στο κόμμα τους.
Αδιαμφισβήτητος νικητής της χρονιάς είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που οδήγησε τη ΝΔ σε δύο μεγάλες εκλογικές νίκες, κατόρθωσε να κερδίσει την αυτοδυναμία και να εξασφαλίσει ακόμη μια τετραετία προκειμένου να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό του έργο. Η ακρίβεια και τα ζητήματα της καθημερινότητας αποτελούν τις προκλήσεις του 2024 για τον Ελληνα πρωθυπουργό που προχώρησε την ρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ, πέρασε -παρά τις αντιδράσεις Σαμαρά- την τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες γης, οδήγησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ήρεμα νερά και τώρα ζυγίζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του προκειμένου να φέρει την κατάλληλη στιγμή στην εθνική αντιπροσωπεία το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Στέφανος Κασσελάκης από την άλλη τάραξε τα νερά του πολιτικού συστήματος με την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τον αρχικό ενθουσιασμό γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπος με την διάσπαση. Πλέον, καλείται μέσα στο 2024 να καλύψει το χαμένο έδαφος και να αναστρέψει την κακή εικόνα του κόμματος του στις προσεχείς Ευρωεκλογές καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο. Το έργο του είναι δύσκολο καθώς ήδη το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και διεκδικεί με αξιώσεις τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόσωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδείχθηκε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας που κατάφερε να εκθρονίσει τον Κώστα Μπακογιάννη αν και τα αρχικά προγνωστικά τον έχριζαν ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Το ήπιο προφίλ του, η δημοφιλία που απέκτησε μέσα από debate αλλά και η στρατηγική στήριξη της παράταξης του Κώστα Ζαχαριάδη του έδωσαν το τιμόνι του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.
Η «νάκρη» της απλής αναλογικής
Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές του 2023 έγιναν την Κυριακή 21 Μαΐου. Ήταν οι πρώτες εκλογές από το 1990 στις οποίες δεν ίσχυσε το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που καταργήθηκε με τον νόμο 4406/2016, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής. Πρώτο κόμμα ανεδείχθη η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία με 20,07% και 71 έδρες, τρίτο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 έδρες, τέταρτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,23% και 26 έδρες και πέμπτο η Ελληνική Λύση με 4,45% και 16 έδρες.
Το αποτέλεσμα αυτή της Κυριακής έφερε χαμόγελα στη ΝΔ, μούδιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την βαριά ήττα και έτσι χωρίς να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων ο Ιωάννης Σαρμάς ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και η χώρα μπήκε σε τροχιά δεύτερων εκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβλέπει την «μοναδική» ευκαιρία της αυτοδυναμίας.
Αυτή η ευκαιρία έγινε πράξη στις 25 Ιουνίου με την ΝΔ να παίρνει ισχυρή λαϊκή εντολή με ποσοστό άνω του 40% και με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής να σχηματίζει κυβέρνηση. Στα δεξιά της η ΝΔ έχει μετά από αυτές τις εκλογές την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες. Η αποχή καταγράφει ποσοστά ρεκόρ αλλά μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η περαιτέρω πρώτη του ΣΥΡΙΖΑ που κατρακυλά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% (17,83%) με το αποτέλεσμα αυτό να εξωθεί σε παραίτηση τον επί 15 χρόνια επικεφαλής του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Η εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την παραίτηση Τσίπρα ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή νέας ηγεσίας με την Εφη Αχτσιόγλου να μοιάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί έναντι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά και του Στέφανου Τζουμάκα. Τα δεδομένα όμως ανατρέπονται όταν τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης. Με σπουδές στις ΗΠΑ και επαγγελματική δραστηριότητα στις επιχειρήσεις και στη ναυτιλία ο νεαρός πολιτικός «παίρνει γρήγορα κεφάλι» και κόβει πρώτος το νήμα στις δύο Κυριακές που χρειάστηκαν για την εκλογή του.
Οι πρώτες μέρες του κ.Κασσελάκη στην πολιτική ζωή διαδραματίζονται με όρους ριάλιτι σόου. Η προσωπική του ζωή απασχολεί τα media με τις κάμερες να τον ακολουθούν σε κάθε βήμα του. Λίγο η δημόσια εικόνα, λίγο οι θέσεις που διατυπώνει, λίγο ο τρόπος που χειρίζεται τα ιδεολογικά ζητήματα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη οδηγούνται στην έξοδο και εν τέλει η «Νέα Αριστερά», ένα νέο κόμμα -με κοινοβουλευτική μάλιστα παρουσία- γεννιέται από τα σπλάχνα του.
Τα «αντάρτικα» και ο Χάρης Δούκας
Οι κάλπες του 2023 συνεχίστηκαν τον Οκτώβριο με τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Η πρώτη κάλπη στήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και η δεύτερη όπου χρειάστηκε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Η ΝΔ αποσύρει την στήριξή της στον Γιώργο Πατούλη, ο Νίκος Χαρδαλιάς παίρνει το χρίσμα της Πειραιώς για την Περιφέρεια Αττικής και καταφέρνει να εκλεγεί με άνεση. Ωστόσο, στις 5 από τις 6 περιφέρειες που πήγαν στον δεύτερο γύρο το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε και μάλιστα από γαλάζιους «αντάρτες» ενώ στη Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός γίνεται αποδέκτης της δυσαρέσκειας μετά την πρωτοφανή θεομηνία, χάνει τις εκλογές και παραδίδει την θέση του στον Δημήτρη Κουρέτα.
Οι μεγάλες ανατροπές γίνονται όμως και στους Δήμους. Ο Γιάννης Μώραλης παραμένει σταθερός στον Πειραιά, αλλά ο Κώστας Μπακογιάννης χάνει από τον Χάρη Δούκα στην Αθήνα και ο Στέλιος Αγγελούδης κερδίσει στην Θεσσαλονίκη τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Δύο νίκες που έδωσαν αέρα στα πανιά της Χαριλάου Τρικούπη και επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά ότι το ΠαΣοΚ έχει ακόμη ισχυρές ρίζες στην αυτοδιοίκηση.