Στην Αγγλία, προ λίγων εβδομάδων, εντοπίστηκε το κρανίο του μεγαλύτερου θηρευτή των ωκεανών, του πλειόσαυρου.
Ανακαλύφθηκε στα βράχια της Ακτής Τζουράσικ του Ντόρσετ, στη νότια πλευρά της χώρας, και πρόκειται για ένα θαλάσσιο ερπετό που τρομοκρατούσε τους ωκεανούς πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.
Το κρανίο που βρέθηκε έχει μήκος δύο μέτρα κι αποτελούσε μέρος ενός του σώματος που πιθανόν ξεπερνούσε τα 12.
«Έχει τεράστια δόντια, ιδανικά για να καρφώνουν και να σκοτώνουν το θήραμά του. Δε μασάει την τροφή του, απλά την σπάζει σε κομμάτια και τη χωνεύει».
Τα 130 μακριά και κοφτερά δόντια στα πανίσχυρα σαγόνια δάγκωναν με δύναμη διπλάσια από αυτήν του κροκόδειλου.
Το κρανίο αποκολλήθηκε από τον γκρεμό στην παραλία του Ντόρσετ και τώρα γίνονται έρευνες μήπως βρεθεί το υπόλοιπο ζώο.
Τι γνωρίζουμε για τον πλειόσαυρο
Ο Πλειόσαυρος (Pliosaurus) ήταν γένος θαλασσίων ερπετών που έζησε στο ύστερο Ιουρασικό, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Ευρώπη. Έφταναν συνήθως τα 12-13 μέτρα σε μήκος και βάρος 30-40 τόνους, αν και υπάρχουν δείγματα που δείχνουν ότι ορισμένα είδη ίσως έφταναν μήκος 18-25 μέτρα και σε βάρος τους 70-150 τόνους.
Oι πλειόσαυροι ήταν γιγαντιαία θαλάσσια ερπετά που κυριαρχούσαν στα βάθη των ωκεανών. Κολυμπούσαν με τη βοήθεια τεράστιων πτερυγίων- είχαν δύο στο εμπρόσθιο μέρος του σώματός τους και δύο στο οπίσθιο, με αποτέλεσμα να αποκτούν μεγάλη επιτάχυνση όταν επιτίθεντο στα θύματά τους.
Η δύναμη που είχαν τα σαγόνια του υπολογίζεται ότι έφθανε τα 15.000 κιλά, δηλαδή τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου ζώου ζει σήμερα στη Γη, ακόμα και του κροκόδειλου ή του μεγάλου αλιγάτορα. Μάλιστα, το δάγκωμα του πλειόσαυρου εκτιμάται πως ήταν από 2 έως 4 φορές ισχυρότερο από εκείνο του Τυραννόσαυρου Ρεξ.
Οι πλειόσαυροι τρέφονταν με ψάρια, με ζώα που έμοιαζαν με κεφαλόποδα και με άλλα θαλάσσια ερπετά όπως τους μικρότερους σε μέγεθος πλεισιόσαυρους, οι οποίοι είχαν μακρύ λεπτό λαιμό.
Επίσης τρέφονταν και με ιχθυόσαυρους που έμοιαζαν με τα σημερινά δελφίνια. Στο νησί όπου βρέθηκαν τα οστά του τεράστιου πλειόσαυρου, εντοπίστηκαν και τμήματα οστών των ζώων με τα οποία τρεφόταν.