Τέτοιες μέρες που είναι, είπα να αρχίσω με κάτι χριστουγεννιάτικο και το καλύτερο και ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, για τις γιορτές δεν είναι άλλο από το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Αναφέρεται στο θαύμα, λέγοντας πως «το »θαύμα» δεν έχει να κάνει με τη δυτική κατασκευή της ατομικής ευτυχίας. Μιας ευτυχίας που πρέπει αναγκαστικά να νιώσουμε. Το θαύμα είναι η Γέννηση του Χριστού. Ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος. Και με τη σάρκωσή Του ξεκίνησε, μέσα στην ιστορία, η ανακαίνιση του κόσμου». Και πρόσθεσε: «Ο Ίδιος γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια και την αφάνεια, γιατί ήθελε να δείξει ότι το πραγματικό νόημα βρίσκεται στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό»

Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται και… στα λαμπιόνια, στον (πληθωρικό) Αγιο Βασίλη, στα έλατα και στους ταράνδους αλλά και στις διαφημίσεις της τηλεόρασης λέγοντας: «Την εικόνα της γιορτής συνθέτουν έλατα, τάρανδοι, φωτάκια. Και ένας δήθεν άγιος Βασίλειος, πληθωρικός με την κόκκινη στολή. Η τηλεόραση διαφημίζει επίμονα ένα αόριστο ‘πνεύμα των Χριστουγέννων’. Ένα θαύμα που ως διά μαγείας θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Και θα μας φέρει την ευτυχία στα ρεβεγιόν, που έχουν αντικαταστήσει τη Θεία Λειτουργία.

***
Η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Στη λέξη «επιχείρηση» αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα επιμένουν εμφατικά τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, όταν αναφέρονται στην «Prosperity Guardian». Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν πιθανότατα, μετά τις γιορτές. Ο σχεδιασμός είναι σε εμβρυακό στάδιο και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποστολή και τα έργα της που να έχουν γνωστοποιηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις για την επιλογή του πλοίου αλλά και την προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής έχουν σειρά παραμέτρων, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, σχετικά με την αποστολή, τις δυνατότητες, τα όπλα και τους κινδύνους, αλλά και την περιοχή τα οποία ακόμα δεν είναι γνωστά. Υποψήφιες για συμμετοχή στην επιχείρηση είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού και δύο από τις «S».

***
Στήριξη Δούκα από ΣΥΡΙΖΑ

Έχετε ακούσει ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας θα διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ. Αυτό που μαθαίνω όμως αφορά τις υπόγειες συζητήσεις με τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Κώστας Ζαχαριάδης θέλει να τον στηρίξει. Και όπως άκουσα δεν είναι αρνητικός και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον στήριξε στην ιστορία με την Ανάπλαση ΑΕ.

***
Αλλάζει γραμματέα το ΠαΣοΚ;

Για την Ευρωβουλή έβαλε πλώρη έμαθα ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος που θα είναι υποψήφιος και ως εκ τούτου ο στενός του φίλος, ο πρόεδρος του κόμματος σκέπτεται τον αντικαταστάτη του. Μαθαίνω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιλέξει πάλι πρόσωπα που τον υποστηρίζουν σκληρά μη θέλοντας να ανοιχτεί. Γι’ αυτό και μου είπαν πως ετοιμάζει, εκτός απροόπτου, έναν άλλο κοντινό άνθρωπό του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Νίκο Μήλη που προέρχεται από το ΤΕΕ.

***
Νέα βουλευτικά αυτοκίνητα (κυρίως SUV)

Επειδή οι βουλευτές ετοιμάζονται να πάρουν καινούργια αυτοκίνητα (κυρίως SUV), αφού έληξε η σύμβαση που είχαν για την ιστορία να θυμίσω, ορισμένες παλιές καλές ιστορίες με τα βουλευτικά αυτοκίνητα: Το 2011 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απλός βουλευτής τότε της ΝΔ είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο γνωστοποιώντας του ότι αποποιείται το βουλευτικό αυτοκίνητο και ότι θα μετακινείται με το δικό του. Το παράδειγμά του δεν ακολούθησε κανείς. Ειδικά για τα βουλευτικά αυτοκίνητα έγιναν, στο παρελθόν δύο φορές αναφορές σε υπουργικά συμβούλια. Η πρώτη επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή που συνέστησε τους υπουργούς και βουλευτές του να πάρουν σεμνό και ταπεινό αυτοκίνητο και η δεύτερη επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα που συνέστησε και αυτός τους βουλευτές του να αποποιηθούν το βουλευτικό αυτοκίνητο ή να το προμηθευτούν μεταχειρισμένο από τον ΟΔΔΥ για να μην προκαλούν. Ούτε όμως τον Κώστα Καραμανλή, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα άκουσαν οι βουλευτές τους.

***
Θα ορκιστεί ο Κασιδιάρης;

Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στην Αγορά της Κυψέλης, επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη, ορκίζεται το νέο Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Μεταξύ των συμβούλων που πρόκειται να ορκιστούν σε αυτό είναι και ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης. Και το ερώτημα είναι; Θα ορκιστεί ο Κασιδιάρης;

Όπως έμαθα του έχει σταλεί κανονικά πρόσκληση από την Γραμματεία του Δήμου, τόσο σε αυτόν όσο και στην έτερη εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης του, τη δημοσιογράφο Δέσποινα Γιάννα. Αυτό το γνωρίζουν όμως και οι διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα της ορκωμοσίας στην Αγορά της Κυψέλης.

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων εκτός από τα υπόλοιπα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, θα έχει τον κίνδυνο να δει την γιορτή της ορκωμοσίας του να μετατρέπεται σε πιθανή αναταραχή. Το ζήτημα φυσικά εναπόκειται στην Εισαγγελέα των φυλακών αν θα επιστρέψει στον Κασιδιάρη να κάνει ένα σόου, καθώς αυτός και μόνο ήταν και ο σκοπός της υποψηφιότητας του στην Αθήνα καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει σε καταδικασμένους για κακουργήματα, έστω και πρωτόδικα, να ασκούν αυτοδιοικητικό αξίωμα. Εάν θα ορκιστεί ή όχι ο Κασιδιάρης, δεν παίζει και τόση μεγάλη σημασία. Και ξέρετε γιατί; Γιατί λίαν συντόμως θα κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του.

***
Ο Πούτιν, η Rolf και η Κύπρος

Θα σας πω τώρα μια ιστορία που δεν μοιάζει καθόλου με χριστουγεννιάτικο παραμύθι, αφού ο πρωταγωνιστής της είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η χώρα που διαδραματίζεται αυτή η ιστορία είναι η… Κύπρος. Ο Πούτιν λοιπόν πρόσθεσε ξαφνικά χθες τη μεγαλύτερη ρωσική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων – τη Rolf – σε έναν κατάλογο ξένων εταιρειών υπό την προσωρινή διαχείριση του ρωσικού κράτους. Και θα πείτε τι σχέση έχει με την Κύπρο; Η Rolf, η οποία παραδοσιακά πουλά μια μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων ξένης επωνυμίας, ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Να σημειώσω εδώ ότι η εταιρεία Rolf ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Σεργκέι Πετρόφ που ζει στην Αυστρία και ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τις ρωσικές αρχές για παράνομη διοχέτευση χρημάτων στο εξωτερικό, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται. Η Ρωσία δηλαδή, με την απόφαση του Πούτιν έχει αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο ορισμένων θυγατρικών δυτικών εταιρειών και τα μερίδια δυτικής εταιρείας σε τοπικές κοινοπραξίες φέτος ως απάντηση στις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση. Και άρχισε από τη Κύπρο…

***
Το (πολύπαθο) ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Ρώτησα αρμοδίως πότε θα είναι έτοιμο το (πολύποθητο) Μετρό της Θεσσαλονίκης και εάν στην προσεχή ΔΕΘ θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδεύει με αυτό; Η απάντηση που μου δόθηκε (πάντα από τους αρμόδιους) ήταν «δεν θα ταξιδεύει ακόμα, αλλά θα το βλέπει». Τι ακριβώς εννοούν με αυτό; Μου υπενθύμισαν ότι στην περασμένη ΔΕΘ, άνοιξαν σταθμό και το επισκέφθηκαν περίπου 15.000 Θεσσαλονικείς. Τόση μεγάλη λαχτάρα έχουν για το ΜΕΤΡΟ. Και τότε ξαναρώτησα: «Πότε η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο με τα τρένα γεμάτα επιβάτες να τρέχουν στις ράγες;» Μου είπε ότι οι εκτιμήσεις είναι για τον Νοέμβριο του 2024. Περίπου σε ένα χρόνο πράγμα που σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να κάνουν κι άλλο υπομονή.

***
Ο εμπλουτισμός του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Η αναμόρφωση και ο εμπλουτισμός του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας ήταν μια πρωτοβουλία που απαιτούσε συνέργειες και προσπάθειες ετών. Σήμερα εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, καθώς η Βουλή έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την πραγματοποίηση του όλου σχεδιασμού. Το Μουσείο στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του Σχολείου που φιλοξένησε για 13 μέρες, (14-27 Μαΐου 1944), τα 200 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η οποία συγκροτήθηκε από το ΕΑΜ. Ήταν η Βουλή της Ελεύθερης Ελλάδας. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ συγχρηματοδοτήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον δήμο Καρπενησίου και το Ίδρυμα Κόκκαλη, ενώ οι παρεμβάσεις στο κτήριο του Σχολείου Κορυσχάδων ξεκίνησαν μετά το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε το 2018. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων ανέλαβε την ιστορική έρευνα, την μουσειολογική μελέτη, τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου και την επιμέλεια και έκδοση του καταλόγου του. Η έρευνα και η συλλογή στοιχείων από τα στελέχη της Βιβλιοθήκης της Βουλής επεκτάθηκε σε περισσότερους από 50 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η μόνιμη συλλογή επανασχεδιάστηκε και εμπλουτίστηκε με έντυπο αρχειακό υλικό (δημοσιεύματα, έντυπα, φωτογραφίες, αφίσες) και τρισδιάστατα αντικείμενα προσφέροντας μια σφαιρική αφήγηση της αντίστασης του ελληνικού λαού στους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην συλλογή επίσης περιλαμβάνονται η πλήρης φωτογραφική αποτύπωση και τα βιογραφικά των Εθνοσυμβούλων, όπως και έργα και σχέδια του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη από την παραμονή του στο βουνό το 1944, τα οποία δώρισε η σύζυγός του Καλλιρόη Σεμερτζίδη στην Βιβλιοθήκη της Βουλής το 2019. Όπως μας πληροφορεί η Βουλή, οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στην πιστή σκηνική αναπαράσταση του χώρου που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο και μέσα από τα πλέον των 500 τεκμήρια να προσεγγίσει τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Οι θεματικές ενότητες που φιλοξενεί το Μουσείο είναι: η εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, οι εκλογές του εθνικού συμβουλίου, η «Μάχη της σοδειάς», ΠΕΕΑ και Εθνικό Συμβούλιο: η επόμενη μέρα και η καθημερινότητα