Η δοκιμασία του εξαμήνου

Τους επόμενους μήνες θα φανεί εάν θα αλλάξουν οι σταθερές προθέσεις και οι πάγιες διαθέσεις της κοινής γνώμης

Οι ειδικοί των δημοσκοπήσεων λένε πως οι μετρήσεις τους αποτυπώνουν «τις προθέσεις και τις διαθέσεις της στιγμής».

Όπως όμως κατέδειξαν και οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και με τις οποίες κλείνει η χρονιά, η κοινή γνώμη εμφανίζει μια μάλλον σπάνια σταθερότητα τόσο ως προς τις προθέσεις της όσο και ως προς τις διαθέσεις της.

Τους πολίτες απασχολούν τα ίδια προβλήματα, με κορυφαίο αυτό της ακρίβειας, ενώ πολλά από τα ζητήματα που τραβούν έντονα τα φώτα της επικαιρότητας μένουν έξω από τα ενδιαφέροντά τους.

Δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για μια σειρά από κυβερνητικούς χειρισμούς. Συγχρόνως όμως επιδοκιμάζουν στην πλειοψηφία τους τις μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης, όπως στην περίπτωση των μη κρατικών ΑΕΙ, και δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής της για την ηγεσία της χώρας.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να μην «αναγνωρίζουν» πολιτικά την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία, όπως και εκείνη της ελάσσονος, συγκεντρώνει μικρότερα ποσοστά αποδοχής από εκείνα του κόμματος που ηγείται.

Το 2023, μια εκλογική χρονιά, οδεύει προς την έξοδο με μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις από εκείνο που γνωρίζαμε κατά την είσοδό του αλλά και βιώσαμε κατά τη διάρκειά του: Ενα κόμμα κινείται στην περιοχή της αυτοδυναμίας και μικρότερα κινούνται στην περιοχή του 10% με 15%.

Το 2024 είναι χρονιά ευρωεκλογών. Απομένουν έξι μήνες για να αποτυπωθεί εκ νέου η δύναμη μιας κυβέρνησης που τότε θα συμπληρώνει έναν χρόνο στη δεύτερη θητείας της. Αλλά κα μιας αντιπολίτευσης της οποίας η νέα ηγεσία θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις κάλπες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.