Μόνο τέσσερα νοσοκομεία έχουν απομείνει στη Γάζα και αυτά είναι λειτουργικά σε ελάχιστο βαθμό, δήλωσε χθες 20/12 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το νοσοκομείο Αλ-Αχλί δεν έχει καύσιμα, προσωπικό και προμήθειες επισήμανε στο Χ ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Οι ομάδες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ πήγαν τόσο στο Αλ-Αχλί όσο και στο Αλ Σίφα και έδωσαν φάρμακα, ενδοφλέβια υγρά και προμήθειες για χειρουργικές επεμβάσεις, για τη θεραπεία των τραυματιών και για την υποστήριξη των γυναικών που γεννούσαν, σημείωσε.
«Το νοσοκομείο Αλ-Αχλί έχει κατακλυστεί από ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη. Στον προαύλιο χώρο του τα πτώματα τοποθετήθηκαν σε σειρές, καθώς δεν μπορούσαν να γίνουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς ταφές» δήλωσε ο Ghebreyesus.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η ομάδα του ΠΟΥ, τα χειρουργεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν γίνονται λόγω της «εξάντλησης ή της πλήρους απουσίας» ειδικών, ενέργειας, καυσίμων, νερού, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών. «Αυτό έχει αφήσει τη βόρεια Γάζα χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο» ανέφερε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο τώρα να ενισχυθούν και να εξοπλιστούν οι εναπομείνασες υγειονομικές εγκαταστάσεις και να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες.
Τα θύματα
Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας σχεδόν 20.000 Παλαιστινίους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και τραυματίζοντας 52.586, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του θύλακα.
Η ισραηλινή επίθεση έχει αφήσει τη Γάζα σε ερείπια, με το ήμισυ του οικιστικού αποθέματος της παράκτιας περιοχής να έχει υποστεί ζημιές ή να έχει καταστραφεί και σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους να έχουν εκτοπιστεί εντός του πυκνοκατοικημένου θύλακα εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και καθαρό νερό.
Σχεδόν 1.200 Ισραηλινοί πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, ενώ σχεδόν 130 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι.