Δυσαρεστημένη παραμένει η ελληνική κοινωνία, όπως αποτυπώνεται σε άλλη μία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.
Παρόλο που υπάρχει μια ελαφρά βελτίωση του κλίματος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρούν οι αρνητικές απαντήσεις στο ερώτημα αν τα πράγματα βαίνουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, το πρόσημο παραμένει αρνητικό.
Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια και η οικονομία προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.
Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα ζητήματα γύρω από τα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις. «Πρωταθλητές» ως προς τις αρνητικές επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση συναντά την αποδοχή και θετική εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με τα πεπραγμένα της σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέταση των διαχρονικών μεταβολών της αποτίμησης που κάνουν οι πολίτες για τις κυβερνητικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, καθώς αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.
Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.
Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα. Στοιχεία που δείχνουν πού ακριβώς «ματώνει» αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την κοινή γνώμη.
Μεγαλύτερη η αποδοκιμασία της… αξιωματικής αντιπολίτευσης
Βεβαίως, έχει ενδιαφέρον -και εξηγεί και την πρόθεση ψήφου- ότι παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμμβρίου).
Αντίστοιχα και τα αποτελέσματα ως προς την αποτίμηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και πάλι ο πρωθυπουργός υπερτερεί σε αυτή τη μέτρηση.
Οικονομικές δυσκολίες
Μια εικόνα των λόγων της ανησυχίας για την οικονομία, δίνουν και μια σειρά ακόμη στοιχεία της δημοσκόπησης.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που συνδυάζει την εκτίμηση για την κατάσταση της οικονομίας με την εκτίμηση της πρόβλεψης δείχνει να βελτιώνεται. Το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, στο -35%, όμως εμφανίζει βελτίωση εάν σκεφτούμε ότι τον Σεπτέμβριο ήταν στο -45%.
Όμως, από την άλλη το ποσοστό των απαντήσεων που λένε ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε πάλι στο 45% ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 42%, την ώρα που οι απαντήσεις ότι είναι καλύτερη παραμένουν κολλημένες στο 18%.
Και αυτό αποτυπώνεται και στο πώς βλέπουν τις δαπάνες των γιορτών. Οι περισσότεροι απαντούν τα ίδια (40%), η αμέσως επόμενη απάντηση είναι τα ίδια (36%) και μόλις το 23% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα.
Ενδιαφέρον έχει ότι η απάντηση ότι θα ξοδέψουν λιγότερα υπερτερεί της απάντησης ότι θα ξοδέψουν περισσότερο σε όλες τις υποκειμενικές κοινωνικές εντάξεις πλην αυτών που αυτοπροσδιορίζονται στην ανώτερη τάξη.
Τα ποσοστά των κομμάτων
Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και να χάνει τη θέση που κατείχε μέσα στο πολιτικό σκηνικό ύστερα από την παραίτηση Τσίπρα, την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία και την αποχώρηση μεγάλου αριθμού στελεχών που οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Αριστεράς.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις στο 51% με μεγάλες διαρροές προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και προς την Νέα Αριστερά.
Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε αυτή του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, με 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά υποχώρησε δημοσκοπικά στο 11,4% (από 12,2% τον Νοέμβριο).
Το ΚΚΕ έχει 8,2% (τον Νοέμβριο είχε 9,2%). Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, στην πρώτη μέτρησή της από τη Metron Analysis δεν ξεπερνά το 2%, δείχνοντας ότι έχει δρόμο μέχρις ότου αποκτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του στενού κομματικού.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ΝΔ που σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 30,9% (τον Νοέμβριο είχε 30,5%), να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis αυτή αποτυπώνει πάλι μια σαφή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ με ένα εκτιμούμενο 38%, απέναντι σε εκτίμηση 14% για το ΠΑΣΟΚ και μόλις 12,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 10% για το ΚΚΕ. Η εταιρεία εκτιμά ότι όλοι οι σχηματισμοί της άκρας δεξιάς έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στη Βουλή. Αντιθέτως, δεν εκτιμά ότι ακόμη έχει αυτή τη δυνατότητα η Νέα Αριστερά.
Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ και του ρήγματος που υπάρχει στη σχέση του με σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατήριο είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρρροής του (δηλαδή η μέτρηση του ποσοστού των ανθρώπων που μπορεί να τον ψήφιζαν αλλά και αυτών που με τίποτα δεν θα τον ψήφιζαν).
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 το 37% των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 26%, ενώ ένα εντυπωσιακό 73% δηλώνει ότι δεν το ψήφιζε ποτέ.
Συγκριτικά η ΝΔ έχει μια ισορροπία 50-50 και στις δύο απαντήσεις ενώ ακόμη και το ΠΑΣΟΚ έχει 46% που μπορεί και να το ψήφιζε και 54% που δεν θα το ψήφιζε.
Το «αγκάθι της χαμηλής δημοτικότητας Κασσελάκη
Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στη χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νεός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 23% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές (τις περισσότερες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Από την άλλη σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 44% θετικές γνώμες (πίσω από το 47% του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 40% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές.