Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, (Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα) η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στο Μπαχρέιν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες. Η επιχείρηση Prosperity Guardian σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 για να απαντήσει στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Εάν χρειασθεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία» είχε πει πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δηλώνοντας υπέρ στην συμμετοχή της χώρας και με πολεμικό πλοίο.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε επίσης διευκρινίσει ότι δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τις ναυτιλιακές εταιρείες και ότι αυτές αποφασίζουν εάν θα εκτρέψουν τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα και θα ακολουθήσουν τον περίπλου της Αφρικής.

Η δήλωση Δένδια

«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Για το θέμα αυτό ενημέρωσα κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του ‘Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτώN. Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών» επισήμανε.

«Δεν σταματάμε τις επιθέσεις»

Στις 19 Δεκεμβρίου οι αντάρτες της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά την ανακοίνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας νέας συμμαχίας για την προστασία της ναυσιπλοΐας.

Ο αξιωματούχος των ανταρτών Μοχάμεντ Αλ-Μπουχάιτι είπε ότι αυτές οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο «αν το Ισραήλ σταματήσει τα εγκλήματά του και τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα φθάσουν στον πολιορκημένο πληθυσμό» της Λωρίδας της Γάζας.