Είπε το «όχι» στην τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, ο Αντώνης Σαμαράς, ο μόνος από τους 158 βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισε αμέσως την τροπολογία των Άδωνη και Καιρίδη και έμεινε σε αυτό το «όχι» έως το τέλος: «Είχα χρέος να τα πω και τα είπα, και όποιος θέλει να το καταλάβει το κατάλαβε», ήταν η σύντομη δήλωση που έκανε.
Ήρθε νωρίς την Τρίτη στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής και αμέσως αυτό γέμισε από κόσμο. Μέτρησα πάνω από 12 βουλευτές, καθώς και τον Δημήτρη Γιάννο μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Σαμαρά.
Ήταν εκεί και ένας νεαρός με την καρτέλα του επισκέπτη στο στήθος. Ήταν το βαφτιστήρι του, γιος γνωστού χειρουργού. Όχι αυτή την φορά δεν εμφανίστηκε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, αλλά τα τηλέφωνα κτυπούσαν δαιμονισμένα. Ανάμεσά τους και τηλεφωνήματα από τον… Άδωνη.
Κάποιοι από τους βουλευτές τον ρώτησαν γιατί εμφανίστηκε στη Βουλή για να ψηφίσει, τη στιγμή που υπήρχε κίνδυνος να του πουν ότι ευθυγραμμίζεται με την ψήφο των Σπαρτιατών και της Λύσης. Ήταν ωστόσο ανένδοτος «δεν είναι στάση των παλιών κοινοβουλευτικών να αποφεύγουν την Βουλή, να αποφεύγουν τέτοιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες», έλεγε.
Κάποια στιγμή, είπε στους βουλευτές να δουν τι γίνεται σήμερα στην Γαλλία με τους μετανάστες ή τις εξελίξεις στη Γερμανία που σκληραίνει την στάση της, «θα το βρει μπροστά της η Ευρώπη το μεταναστευτικό», ανέφερε. Και σχεδόν αμέσως επανέλαβε ότι θα πάει στην Ολομέλεια να ψηφίσει κάνοντας, έτσι το χρέος του.
Δυο τρεις βουλευτές, οι γνωστοί που τον ακολουθούν πάντα, του είπαν «θα, δεις ότι θα δικαιωθείς σε μερικούς μήνες με τις αυξημένες ροές που θα υπάρξουν και μόνον εσύ θα μπορέσεις τότε να παρέμβεις».
Ο κ. Σαμαράς τους κοίταξε και δεν είπε τίποτα. Ένας άλλος βουλευτής έλεγε ότι μπορούσε εάν ήθελε η κυβέρνηση να έφερνε βελτιώσεις στην τροπολογία, ώστε να μπορεί να ψηφιστεί. Ουδείς όμως από τους βουλευτές τολμούσε να πει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει. Ούτε ο Σαμαράς τους παρότρυνε να τον ακολουθήσουν στην ψήφο του.
Πήγε, ψήφισε και έφυγε. Εν συνεχεία πήγε με δυο τρεις βουλευτές και τον κ. Γιάννο στην «Βιβλιοθήκη», στο Κολωνάκι για φαγητό. Καθοδόν, στην οδό Σέκερη δεν ήταν λίγοι αυτοί ,που τον χαιρετούσαν, την ώρα όμως που συνεταιρισμοί σε όλη την χώρα (και κυρίως από το Φιλιατρά) έπαιρναν στο τηλέφωνο τους βουλευτές, αλλά και τους Καιρίδη και Άδωνη για να τους συγχαρούν επειδή, όπως έλεγαν θα βρουν επιτέλους εργατικά χέρια για να μαζέψουν τους καρπούς των κόπων τους.
***
Ο Αγιος Σαμαράς και η…Φάρλι
Θα σας μεταφέρω τώρα μια εικόνα στη Βουλή που σφόδρα εξόργισε τους Συριζαίους. Μπορεί ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης να μην είναι στη Βουλή, αλλά η φήμη του συμπαθέστατου τετράποδου που τον συνοδεύει ακόμα και σε εσωκομματικές επαφές (όπως πρόσφατα στη νομαρχιακή Αχαΐας) έχει φθάσει στο Κοινοβούλιο.
Τη θυμήθηκε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας: «Ήθελα να σας το πω πολύ καιρό, αλλά δεν σας είχα πετύχει στη Βουλή. Επειδή είπα για οικογένεια, θα ήθελα πραγματικά να ευχηθώ χρόνια πολλά και στη Φάρλι. Ήταν πολύ ωραία εικόνα με την τούρτα Φάρλι που έκοβε ο αρχηγός σας και την ειδική πίτα για σκύλους. Ήταν πολύ ωραία εικόνα και ταιριαστή για την παρούσα εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αίθουσα ακούστηκαν αποδοκιμασίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αδωνιος συνέχισε:.« Όταν μιλάτε για το τι παραλάβατε από τον Αντώνη Σαμαρά, αν και οι περισσότεροι δεν πιστεύετε στην Ορθοδοξία και στον Θεό, όσοι πιστεύετε, κάντε το σταυρό σας και πείτε, πάλι καλά που είχαμε τον Άγιο Αντώνη Σαμαρά».
***
Όταν χριστουγεννιάτικα δίνεις αυξήσεις στους υπουργούς
Λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις. Αυξήσεις στους μισθούς των γενικών γραμματέων, αλλά (κυρίως) των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονται από το ΠαΣοΚ.
Έτσι ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς δόθηκε και μάλιστα απλόχερα, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γαλάζιων βουλευτών (που βεβαίως σχολίασαν τους νέους μισθούς) οι αυξήσεις είναι εκεί γύρω στο 46%.
*Από την πρώτη του έτους η μηνιαία αποζημίωση, δηλαδή οι μισθοί του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και του Υπηρεσιακού Γραμματέα αυξάνεται από 4.631 μικτά (περίπου 2.913 καθαρά) σε 5.121 μικτά (περίπου 3.145 καθαρά).
*Αντίθετα η Υπουργική αποζημίωση (τόσο του Υπουργού, όσο και του Αναπληρωτή) ισούται με την βουλευτική αποζημίωση, που ανέρχεται σε 5.135 μικτά (περίπου 3.152 καθαρά).
Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός Υπουργός λαμβάνει επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης, περίπου 1.865 ευρώ καθαρά για ταχυδρομική ατέλεια-έξοδα γραφείου-κίνησης κτλ., ώστε ο καθαρός μισθός να διαμορφώνεται σε περίπου 5.017 ευρώ (για βουλευτές επαρχίας ανέρχεται σε έως 5.540 ευρώ).
* Ο εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός και Υφυπουργός λαμβάνουν μόνο τη βουλευτική αποζημίωση χωρίς τα ανωτέρω.Προκειμένου να επιλυθεί το ανωτέρω ζήτημα η μηνιαία αποζημίωση του εξωκοινοβουλευτικού Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού ορίζεται ίση με το 90% του Προέδρου Αρείου Πάγου (που ανέρχεται σε 8.426). Συνεπώς θα διαμορφωθεί σε 7.583 μικτά ή 4.416 καθαρά. Με αυτόν το τρόπο: Ο Γενικός Γραμματέας θα λαμβάνει 3.145, ο εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός 3.944, ο εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός 4.416 και κοινοβουλευτικός Υπουργός-Υφυπουργός και Βουλευτής 5.017
***
Πυρ ομαδόν κατά Γεραπετρίτη για την ροζ σημαία
Συνήθως στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στην οποία προεδρεύει η Ντόρα Μπακογιάννη, η συνεδρίαση εξελίσσεται ομαλά, χωρίς εντάσεις. Αλλά αυτή τη φορά ένταση δημιουργήθηκε για την ροζ σημαία στο προξενείο μας στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε σαφέστατη διαφωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της Ντόρας Μπακογιάννη για την αφαίρεση της ροζ σημαίας.
Να σημειώσω ότι η κυρία Μπακογιάννη διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του κ. Γεραπετρίτη να αφαιρεθεί η ροζ σημαία που είχε τοποθετηθεί στο προξενείο ως έργο τέχνης στο πλαίσιο έκθεσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί.
Στο ίδιο μήκος υπήρξε παρέμβαση και από την κυρία Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είπε μεταξύ άλλων «Η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο».
Τι απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης; «Κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνης», εξήγησε ωστόσο ότι το προξενείο δεν αποτελεί γκαλερί. «Στις γκαλερί ανεβάζεις ότι θέλεις. Εδώ όμως είναι προξενείο, στενό κράτος και πρέπει μεταξύ άλλων να προβάλουμε τα σύμβολα».
Την εξέλιξη αυτή σχολίασε η Γεωργία Λάλε, της οποίας το έργο με τη ροζ ελληνική σημαία αφορά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών. «Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς», είπε.