Αρκεί η διαρροή μιας πληροφορίας για ν’ αποκαθηλώσει -αφιλτράριστα- μια σχεδόν άφθαρτη προσωπικότητα. Στα 60 του ο Σεργκέι Μπούμπκα, ο κορυφαίος Ουκρανός αθλητής όλων των εποχών, «σταυρώνεται» από τους ίδιους τους συμπατριώτες του και αποτελεί πια persona non grata εντός των συνόρων.
Ξαφνικά όχι, πόσο μάλλον τυχαία. Έχουν τους λόγους τους όσοι ενστερνίζονται την ίδια γνώμη.
Του Μπούμπκα τού χρεώνεται πανταχόθεν και παντοιοτρόπως η στάση που έχει τηρήσει απέναντι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως τον κατηγορεί μεγάλη μερίδα συμπατριωτών του, κυρίως δε δημοφιλείς αθλητές, καθώς δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επιδρομή στη διετία που μαίνεται η στρατιωτική σύρραξη στα ανατολικά της Ουκρανίας υιοθετώντας μια «απολιτίκ» προσέγγιση με ίδιον όφελος.
Εσχάτως άρχισε να βάλλεται ξανά με πυρά που σημαδεύουν το κορμί του. Αφορμή μια πρόσφατη έρευνα ενός ουκρανικού μέσου (bihus.info) για το τι συμβαίνει στον κατεχόμενο Ντονμπάς. Ο Μπούμπκα κατάγεται από την επαρχία της ανατολικής Ουκρανίας που έχει καταληφθεί από αντίπαλα στρατεύματα, γεννηθείς στις 4/12 του 1963 στην πόλη Λουχάνσκ, και η υπόγεια σύνδεση έγινε χωρίς χρονοτριβή.
Η βενζίνη που του έβαλε φωτιά
Σύμφωνα με την έρευνα των δημοσιογράφων, εταιρία πετρελαιοειδών πούλησε στη Ρωσία καύσιμα για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Σε τρεις συμβάσεις, αξίας 14.000 δολαρίων, εμφανίστηκε το όνομα του αδερφού του Μπούμπκα, Βασίλι, διευθυντή εταιρίας με έξι πρατήρια στον Ντονμπάς.
Κατά τους Ουκρανούς επρόκειτο για σκάνδαλο που είχε ως βάση του τη «διαπλοκή» και κατέληγε σε «εσχάτη προδοσία», δεδομένου ότι είχε αποκαλυφθεί παράνομη δοσοληψία με τον μεγάλο εχθρό. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές της χώρας και, σε πρώτη φάση, ο αδερφός του Μπούμπκα κατηγορήθηκε ερήμην για συνεργασία με τον κατακτητή, όπως επίσης για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση».
Τα «σκάγια» πήραν, αναπόφευκτα, και τον παλαίμαχο επικοντιστή. Ο ίδιος είχε αντιδράσει, υποστηρίζοντας πως όλη αυτή η λάσπη στο όνομά του εκτοξεύεται από συγκεκριμένα κέντρα για να πληγεί η φήμη του. «Δεν έχω πάει ποτέ στα κατεχόμενα εδάφη από το 2014, δεν επισκέφτηκα τους συγγενείς μου και δεν μπόρεσα καν να παραστώ στην κηδεία της μητέρας μου εφέτος», έλεγε, επιμένοντας πως «δεν διατηρώ κάποια επιχείρηση εκεί».
Ένας θνητός «αθάνατος»
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπούμπκα, οι επικριτές του δεν έπαψαν να τον ψέγουν για τη συμπεριφορά του. «Του τηλεφωνήσαμε, του γράψαμε. Έκανε μια δήλωση, αλλά ήταν άνευ ουσίας. Τίποτα περισσότερο δεν προέκυψε από τον ίδιο», ανέφερε στο Politico η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ – άλτρια του ύψους.
Οι Ουκρανοί αθλητές είχαν ζητήσει ήδη από τον πρώην ρέκορντμαν του επί κοντώ να στηρίξει το αίτημα στη ΔΟΕ για απαγόρευση συμμετοχής για κάθε Ρώσο και Λευκορώσο σε διεθνείς διοργανώσεις. Άνευ εξαιρέσεων. Ως «αθάνατος» και πρώην υποψήφιος πρόεδρος (χάνοντας τη μάχη από τον Τόμας Μπαχ) πίστευαν ότι ο Μπούμπκα είχε επιρροή. Θεώρησαν πως κώφευσε και δεν ενεργοποιήθηκε για να τους υπερασπιστεί.
Είχαν απευθυνθεί και στον τενίστα γιο του, Σεργκέι τζούνιορ, μήπως βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας. Μαζί του υπήρξε συνεννόηση, με τον πατέρα καμία, είπαν.
Κατά τους ίδιους ο Μπούμπκα έχει διαλέξει να απέχει από κάθε μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στους Ρώσους και στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Προτιμά να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις και να μην εμπλέκεται. Του χρεώνουν ότι κοιτά τη βολή του, δεν λογαριάζει τους συμπατριώτες του.
Όλο αυτό το διάστημα ο Μπούμπκα ζει στην Κυανή Ακτή και ενίοτε κάνει παρέα με τον Ρώσο ολιγάρχη – ιδιοκτήτη της Μονακό Ριμπολόβλεφ. Άλλο ένα μελανό σημείο στη συμπεριφορά του, όπως καταλογίζουν οι πολέμιοί του.
Για τους Ουκρανούς ο «Τσάρος των αιθέρων» ρίχνει συνεχώς τον πήχη των υψηλών προσδοκιών τους. Τα άλματά του πρώτου επικοντιστή που υπερέβη τα 6.10μ (1991) είναι άκυρα – το ένα μετά το άλλο. Όπως ακριβώς συνέβη στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ, στο κύκνειο άσμα της αθλητικής καριέρας του. Προτού δηλαδή επιλέξει μια πολιτική πορεία και σκοντάψει στον διάδρομο της φοράς.