Ανοίγει το παιχνίδι ο Στέφανος Κασσελάκης και δίνει ρόλους στο εσωκομματικό πεδίο, βάζοντας στο ευρύτερο πλαίσιο μια σειρά κεντρικών στελεχών. Η απόφασή του να δώσει θέσεις ευθύνης με νέες θεματικές χρεώσεις στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο στο δρόμο προς το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου όσο και για την προετοιμασία των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Οι χρεώσεις που είναι ουσιαστικά προσκλήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά κυρίως η αποδοχή τους δίνει το μήνυμα της «συστράτευσης» και παράλληλα στέλνεται με σαφές τρόπο μήνυμα ότι οι εσωκομματικές έριδες μένουν πίσω μπροστά στον κοινό στόχο να ανακάμψει το κόμμα.
Εκτός από την Πολιτική Γραμματεία που λειτουργεί πλέον και ως πολιτικό κέντρο, δείγμα της συμμετοχικής ηγεσίας κατά κάποιο τρόπο που θέλει ο Στ. Κασσελάκης, βάρος πέφτει στο συγκεκριμένο σχήμα που θα αποτελέσει και την εμπροσθοφυλακή για το κυβερνητικό σχέδιο που θα ετοιμαστεί.
Σε αυτό το σχήμα έχουν κεντρικό ρόλο πρόσωπα όπως η Ρένα Δούρου, η οποία εκτός από τις Διεθνείς Σχέσεις, την Εξωτερική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Πολιτική, έχει και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.
Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην κατάρτιση του προγράμματος, για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πέρα από την εργασία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχει και τον πολιτικό σχεδιασμό, ένα ιδιαίτερα κομβικό πόστο, καθώς έχει και εμπειρία ως γραμματέας του ΠαΣοΚ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάθεση στον Διονύση Τεμπονέρα, του ασφαλιστικού, των συνταξιούχων και των επιστημονικών φορέων. Η απόφαση του γνωστού εργατολόγου να αναλάβει ρόλο ευθύνης και να μην επιλέξει μια λογική εσωκομματικού αντάρτικου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα εκφράζει ξεκάθαρα τις απόψεις του, συνιστά μια σημαντική κίνηση στον εσωκομματικό χάρτη.
Ο ιδιαίτερα ενισχυμένος εσωκομματικά Νίκος Παππάς έχει την ευθύνη των τομέων Οικονομίας και Ανάπτυξης με κεντρικό ρόλο στον ευρύτερο σχεδιασμό, ενώ ο Παύλος Πολάκης εκτός από επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τομέων, έχει και την ευθύνη του τομέα Υγείας.
Βάρος πέφτει όμως και στην επίτευξη συμμαχιών στο πεδίο της αυτοδιοίκησης και εκεί την ευθύνη έχει ο Κώστας Ζαχαριάδης που παράλληλα θα ασχολείται και με τα θέματα της νεολαίας.
Μεταξύ των ονομάτων που επελέγησαν, η δικηγόρος και κόρη του Φώτη Κουβέλη, η Μαρία Κουβέλη ανέλαβε τον τομέα θεσμοί, δικαιοσύνη και δικαιώματα, αλλά και τα ζητήματα που άπτονται της φεμινιστικής πολιτικής.
Για τα αναπτυξιακά Συνέδρια θα ασχοληθούν, οι Αγγελος Τόλκας, Νίκος Σκορίνης , Τρύφων Αλεξιάδης, Θάνος Μωραϊτης, Μάρκος Χατζησάββας, Τάνια Ελευθεριάδου και Κώστας Παυλίδης.
Παράλληλα, συγκροτήθηκε και η Συμβουλευτική Επιτροπή Think Tanks, η οποία αποτελείται από την Διάνα Βουτυράκου που έχει την κεντρική ευθύνη, τον καθηγητή Μενέλαο Γκίβαλο, τον βουλευτή Επικρατείας και καθηγητή στο Χάρβαρντ, Όθων Ηλιόπουλο, τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στενό συνεργάτη του Στ. Κασσελάκη τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Λευτέρη Κρέτσο με μεγάλη εμπειρία και πανεπιστημιακή καριέρα στη Σκωτία, τον Σπύρο Κασάπη και τον άνθρωπο που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό του σημερινού προεδρικού συστήματος, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του δικηγόρου Μανώλη Καπνισάκη.