Η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς καμία απολύτως συζήτηση με την αυτοδιοίκηση την επαναφορά της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» στο καθεστώς που υπήρχε πριν την εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων. Επί της ουσίας, πήρε πίσω μια σωστή απόφαση που είχε λάβει τον Ιανουάριο του 2020. Τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε τις αρμοδιότητες εκεί που, εύλογα, ανήκαν. Στο δήμο Αθηναίων.
Και γιατί παρακαλώ, θα αναρωτηθεί κάποιος, οι αρμοδιότητες της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ανήκουν στο δήμο της Αθήνας; Η απάντηση είναι ότι αν οι αρμοδιότητες δεν ανήκουν στο δήμο της Αθήνας, τότε απλά κοροϊδευόμαστε.
Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο, εύλογο ερώτημα. Ποιος είναι ο σκοπός της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»; Ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών». Είναι δυνατόν από όλη αυτή την ιστορία να απουσιάζει ο δήμος της Αθήνας. Τι σοι δήμαρχος είναι αυτός και τι σοι δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που δεν έχει λόγο στις αναπλάσεις που θα γίνουν στην καρδιά της πόλης; Γιατί ακριβώς εκλεχτηκαν;
Ο ακρωτηριαμός της αυτοδιοίκησης
Αν η κυβέρνηση θεωρεί το μοντέλο αυτό «μια χαρά», τότε ας προχωρήσει στη δημιουργία και άλλων τέτοιων εταιριών που θα αναλάβουν τις παρεμβάσεις ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, της Ρόδου, ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων των πόλεων αυτών. Φυσικά δεν πρόκειται να το κάνει. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Θα μιλάμε για ακρωτηριασμό της αυτοδιοίκησης. Για εκλεγμένους δημάρχους που θα περιμένουν από μια εταιρία που ελέγχει η κυβέρνηση να αναπλάσει τις πόλεις τους! Χωρίς οι ίδιοι να έχουν λόγο!
Ξεπερνώ τα εύλογα ερωτήματα. Θα υπήρχε αυτή η απόφαση αν είχε επανεκλεγεί στο δήμο Αθηναίων ο κ. Μπακογιάννης; Και αν υπήρχε δεν θα την θεωρούσε και, δικαίως, μειωτική; Και τι θα έκανε; Δεν θα αντιδρούσε; Δεν θα έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση όπως και ο κ. Δούκας;
Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Μπακογιάννης που υπήρξε δήμαρχος (επιτυχημένος) στο δήμο Καρπενησίου, θα αντιδρούσε. Γιατί γνωρίζει ότι η απόφαση αυτή δεν στρέφεται κατά ενός προσώπου αλλά κατά ενός θεσμού. Της αυτοδιοίκησης. Και του δικαιώματος των εκλεγμένων δημάρχων να έχουν λόγο (κατά τη γνώμη μου τον πρώτο λόγο) σε παρεμβάσεις που θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία των πόλεων τους. Για αυτό μου έκανε εντύπωση ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας. Δεν είπε αν συμφωνεί ή αν διαφωνεί με την απόφαση αυτή.
Συγκεντρωτικό και όχι επιτελικό κράτος
Το μεγάλο ζήτημα, όμως, είναι ότι η απόφαση αυτή δεν παραπέμπει σε επιτελικό αλλά σε συγκεντρωτικό κράτος. Βρίσκεται στον αντίποδα της σημαίας με την οποία πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί το επιτελικό κράτος προϋποθέτει την ύπαρξή ισχυρής αυτοδιοίκησης. Χωρίς ισχυρή αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει επιτελικό κράτος.
Η φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται το επιτελικό κράτος είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και κυρίως στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, στους δήμους. Σε φορείς διοίκησης που βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στους πολίτες και επιτρέπουν, εκτός των άλλων, τον ευκολότερο έλεγχο τους από τους πολίτες.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», λοιπόν, είναι μια απόφαση που στέλνει λάθος μηνύματα. Για κάποιους απλά υπενθυμίζει ότι το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση. Άλλωστε η ΝΔ έχει καταψηφίσει όλους σχεδόν τους νόμους που ενίσχυαν το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Και αυτό δεν είναι προσωπική γνώμη. Είναι γεγονός, καταγεγραμμένο στα αρχεία της Βουλής.