Το 2010 η έκρηξη του ηφαιστείου στην πόλη Eyjafjallajökull της Ισλανδίας είχε σπείρει τον τρόμο όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στον εναέριο χώρο της Δυτικής Ευρώπης. Σωματίδια τέφρας εισήλθαν στην ατμόσφαιρα καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στο έδαφος για εβδομάδες, καθώς έντονη ήταν η ανησυχία για πιθανή καταστροφή των μηχανών των αεροσκαφών εν ώρα πτήσης.
Ωστόσο, καθησυχαστικοί εμφανίζονται αυτή τη φορά οι επιστήμονες έπειτα από την έκρηξη ηφαιστείου στην πόλη Reykjanes της Ισλανδίας. Τα δύο περιστατικά εκτυλίχθηκαν υπό ανόμοιες συνθήκες, εξου και η διαφορά στον βαθμό επικινδυνότητας.
Όπως μεταδίδει το BBC, το 2010 η έκρηξη συνέβη κάτω από στρώματα πάγου μετατρέποντας το μάγμα σε στάχτη και υαλώδη σωματίδια ικανά να προκαλέσουν ζημιά σε μηχανές αεροπλάνων. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο σύνθετη υπό το πρίσμα του αεροχείμαρρου, όπως αποκαλείται το ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων, που διέσπειρε τα σωματίδια σε όλη την δυτική Ευρώπη.
Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με τον Μάθιου Γουάτσον, καθηγητή Ηφαιστειολογίας και Κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «η πρόσφατη έκρηξη δεν ανήκει στους τύπους υψηλού κινδύνου που οδηγούν σε ακινητοποίηση αεροσκαφών», με τον ίδιο, βέβαια, να προσθέτει πως «είναι απίθανο αλλά όχι αδύνατο».
Αυτή τη φορά «οι κίνδυνοι της έκρηξης είναι τοπικής σημασίας και αφορούν στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας. Είναι απόλυτα λογικός ο φόβος όσων θυμούνται την έκρηξη του 2010 και τις επιπτώσεις της» εξηγεί ο ηφαιστειολόγος Δρ. Σαμ Μίτσελ του Πανεπιστημίου Μπρίστολ. Επισημαίνει δε πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των αναθυμιάσεων.
Ο Δρ. Ματ Γκεντζ, επίτιμος λέκτορας του τμήματος Επιστήμης Γης και Διαστήματος του Imperial College στο Λονδίνο, δηλώνει πως δεν είναι ακόμα σαφές πως θα εξελιχθεί η τωρινή έκρηξη. «Ο ρυθμός έκρηξης σε αυτά τα ρήγματα είναι μεγάλος, πλησιάζοντας τα εκατό κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο». Συμπληρώνει πως η ψηλή θερμοκρασία και ρευστότητα της λάβας την καθιστά απρόβλεπτη και δύσκολα προσεγγίσιμη. «Η λάβα κυλάει καθοδικά μέχρι να παγώσει επαρκώς για να σταματήσει. Επομένως, δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να ανατραπεί η πορεία της», εξηγεί.
Το αν θα επηρεαστούν τουριστικά αξιοθέατα, όπως τα ιαματικά λουτρά της Γαλάζιας Λίμνης, και η πόλη Grindavik εξαρτάται από την τοπογραφία, κυρίως την κλίση του εδάφους στην γύρω περιοχή.
Η έκρηξη μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά μήκος του ρήγματος. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος της περιοχής που ενδεχομένως να περιβάλλει η λάβα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.