Την μετωπική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιλέγει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς δεν επιλέγει τελικά την αποχή από τη ψηφοφορία, αλλά δίνει το «παρών» προκειμένου να επισφραγίσει τη διαχωριστική γραμμή του από τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή στην έτσι κι αλλιώς «δύσκολη» ατζέντα του μεταναστευτικού.
Είναι η τρίτη κατά σειρά αλλά και η πιο ηχηρή ως τώρα διαφοροποίηση του μεσσήνιου πολιτικού – δεδομένων των αντιθέσεων που έχει εκφράσει για τον διάλογο με την Τουρκία και για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται ωστόσο να ψηφιστεί, η τροπολογία για τους μετανάστες που, προς στιγμήν, απείλησε με αναταράξεις την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αυτό ίσως εξηγεί και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταβεί στη Βουλή και να πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία.
Κατά την ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις αν και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει αυξημένος βαθμός επαγρύπνησης. Και αυτό γιατί βουλευτές της ΝΔ συνέχισαν με δημόσιες δηλώσεις του να θέτουν υποσημειώσεις στην επίμαχη ρύθμιση.
Και άλλοι βουλευτές με επιφυλάξεις, αλλά υπερψηφίζουν
Προβληματισμούς για την ουσία της ρύθμισης εξέφρασαν χθες ο Θάνος Πλεύρης (ΑΝΤ1), ο Κώστας Καραγκούνης (OPEN) και ο Μίλτος Χρυσομάλλης (Κανάλι 1). Και οι τρεις είναι συνομιλητές του κ. Σαμαρά.
Προβληματισμούς για τη νομοθετική διαδικασία, παράλληλα, εξέφρασε και ο Νικήτας Κακλαμάνης (Real Fm), ενώ και άλλοι βουλευτές έλεγαν στο παρασκήνιο ότι αν υπήρχε επαρκέστερος χρόνος διαβούλευσης, ίσως να είχαν προληφθεί αρκετοί εσωκομματικοί κραδασμοί. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κομματική πειθαρχία που έχει επιβληθεί και από την οποία εξαιρείται, ως πρώην Πρωθυπουργός, μόνο ο Αντώνης Σαμαράς.