«Σταγόνα στον ωκεανό» μοιάζει η τροπολογία Καιρίδη η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας και ψηφίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή. Μέσω της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής ακόμη και σε παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι διέμεναν έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2023 και επί τριετία χωρίς άδεια στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βεβαιωμένης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Η τροπολογία σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη θα δώσει άδεια διαμονής σε περίπου 30.000 μετανάστες, την ώρα που οι ανάγκες για εργάτες γης και ανειδίκευτους εργάτες στον αγροτικό τομέα, στην μεταποίηση και την βιομηχανία, τον τουρισμό, την εστίαση και στον κατασκευαστικό κλάδο ανέρχονται σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου σε 500.000.
Επιταχύνεται η νόμιμη μετάκληση
Οι πιέσεις από τους ανθρώπους της οικονομίας είναι τέτοιες με τον κ.Γεωργιάδη να προαναγγέλλει μιλώντας στο ΒΗΜΑ και νέα τροπολογία στις αρχές του έτους. «Η τροπολογία που φέρνουμε σήμερα δεν φτάνει, αρχές του έτους θα έρθει και νέα τροπολογία προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νόμιμης μετάκλησης». Η διαδικασία αυτή αφορά διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την νόμιμη απασχόληση εποχικών εργατών. Αναφορικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε στους κόλπους της ΝΔ από την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ.Γεωργιάδης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στη ΝΔ» και πως η «ρύθμιση θα ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές πλην του κ.Σαμαρά».
«Το μέτρο είναι σωστό»
Μια από τις περιοχές που ζει από τον πρωτογενή τομέα είναι η Ηλεία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θοδωρή Βασιλόπουλο, να τονίζει στο ΒΗΜΑ ότι χωρίς εργατικά χέρια ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να προχωρήσει. «Το μέτρο είναι σωστό, άλλωστε ήταν και δική μας εισήγηση» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών και σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα. «Πολλοί εργάτες τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν για άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες και καλύτερα μεροκάματα. Έχουν αλλάξει όμως οι συνθήκες και εδώ» λέει.
Ο κ.Βασιλόπουλος κατανοεί ορισμένες ανησυχίες όσων αντιδρούν στην ρύθμιση και καλεί την Πολιτεία να εποπτεύσει στενά την διαδικασία.«Σίγουρα χρειάζεται ένας έλεγχος, αλλά χωρίς τους εργάτες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» σημειώνει ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί εγχώρια καθώς δεν υπάρχει προσφορά εργατικών χεριών. «Δεν υπάρχουν Έλληνες για να δουλέψουν στις εργασίες αυτές. Δυστυχώς, κάποιοι προτιμούν να λαμβάνουν επιδόματα και να ζουν μ’αυτά. Αυτή είναι μια στρέβλωση στην αγορά και το κράτος θα έπρεπε να το επανεξετάσει. Ίσως θα ήταν καλύτερο να επιδοτούνται απευθείας οι επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν προσλήψεις» αναφέρει διευκρινίζοντας ότι αυτή η θέση δεν αφορά τα κοινωνικά επιδόματα που πρέπει να χορηγεί η Πολιτεία σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
«Θα μείνουν αμάζευτα τα προϊόντα»
Την αγωνία του για την εφαρμογή της διάταξης στην πράξη εκφράζει από την πλευρά του ο Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας. «Η ρύθμιση όχι απλά πρέπει να περάσει, αλλά πρέπει και να εφαρμοστεί. Διαφορετικά τα προϊόντα θα μείνουν αμάζευτα» λέει κάνοντας ειδική αναφορά στη συγκομιδή της ελιάς, της φράουλας που ξεκινάει αυτή την περίοδο αλλά και της σταφίδας. «Το πρόβλημα έχει έντονο τα τελευταία χρόνια και όσοι εργάτες έχουν μείνει έχουν πολλαπλασιάσει τα μεροκάματα που από τα 30 με 40 ευρώ κατά μέσο όρο έχουν φτάσει μέχρι και τα 80 ευρώ». Αυτό ανεβάζει το κόστος για τον παραγωγό που είτε θα αφήσει μέρος της παραγωγής αμάζευτο είτε θα ανεβάσει το κόστος το οποίο με την σειρά του θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή που είναι ο τελευταίο κρίκος της αλυσίδας. Ερωτηθείς τέλος και ο ίδιος για τους Ελληνες εργάτες αναφέρει και εκείνος με την σειρά του ότι αρκετοί επαναπαύονται στα κρατικά βοηθήματα και αναζητούν απλά ένα συμπλήρωμα του εισοδήματός τους αλλά σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας.